Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Napad na srpske dečake nije slučajan, osumnjičeni pucali i u Štrpcu i na Brezovici

© Foto : Youtube/Kosovo Online/PrintscreenDalibor Jevtić i Goran Rakić u poseti dečaku ranjenom kod Štrpca
Dalibor Jevtić i Goran Rakić u poseti dečaku ranjenom kod Štrpca - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić danas je u gračaničkoj bolnici obišao ranjene srpske dečake Stefana i Miloša Stojanovića i poručio da njihovo ranjavanje nije slučajni incident.
„Neko je došao sa namerom da učini ono što je uradio. Gotovo sam siguran i to sam i preneo predstavnicima međunarodne zajednice sa kojima sam sinoć kasno razgovarao da ovo nije slučajno, koliko god to neko nazivao izolovanim incidentom, po mom mišljenju to nije“, kazao je Jevtić.

Dva napadača bila u automobilu, jedan priznao

Jevtić je preneo deo gneva koji, kako je rekao, osećaju sugrađani, ali i on sam.
„Umesto da budemo u krugu svojih porodica, dan i veče smo proveli protestujući na ulici i to nije nešto što mi hoćemo, suprotno tome želimo da živimo u miru i da praznike provodimo u miru. Verujem da će nadležni organi odraditi svoj posao, ali ne treba da se završi na tome, neki u Prištini treba dobro da se zapitaju, ili da počnu da menjaju retoriku koji imaju i odnos prema Srbima. Očigledno je kako je posebno, pored drugih delova Kosova, i Sirinićka župa meta Aljbina Kurtija od dana kada je stupio na vlast. Činjenice govore o tome“, istakao je Jevtić
On je napomenuo da su tokom pucnjave na Stojanoviće u automobilu bila dve osobe, i da su obojica uhapšena, a da je jedan od njih priznao delo.
„Ono što je za nas najvažnije da su Miloš i Stefan dobro. Bogu hvala ja bih rekao, uzimajući u obzir da je moglo i drugačije da se završi“, poručio je jevtić.
Jevtić je dodao da su građani Štrpca nakon ranjavanja Stefana i Miloša blokrali put i sa pravom protestovali.
„To je posledica ne samo jučerašnjeg događaja, već svega onoga što se više od godinu dana dešava ne samo u Štrpcu, već širom Kosova i Metohije, a potvrda tome je događaj iz Klokota, gde je još jedan srpski mladić, Stefan, noćas prebijen“, dodao je Jevtić
Jevtić napominje da je juče razgovarao sa svojim sugrađanima i sa onima čija je odgovornost da brinu o bezbednosti građana, kojima je kazao da je vreme da shvate da je ovo poslednji trenutak u kome odgovornost treba da preuzmu svi.
„Kao oni kojima je posao pitanje bezbednosti, tako i oni političari i zvaničnici koji svojim delovanjem utiču na to kako će se pripadnici većinskog naroda odnositi prema srpskom narodu koji živi na ovom prostoru. Tvrdim da od kada je na vlasti Aljbin Kurti imamo povećan broj incidenata“, kazao je Jevtić.

Osumnjičeni pucali i u Štrpcu i na Brezovici

Predsednik opštine Štrpce izneo je podatak da su oni koji su pucali na Stefana i Miloša znali su da je patrola policije niže u selu i da su zato krenuli put Prizrena.
„Što dovoljno govori u prilogu činjenici da smo imali više patrola sigurno bi ih to odvratilo od onog što su učinili. Zahtev naših sugrađana je, sa pravom, da na ulazu i izlazu imamo prisutne patrole Kfora. Imamo garancije da će to tako biti, nakon čega smo odlučili da će barikada biti uklonjene“, poručio je Jevtić.
Jevtić je potvrdio da su pripadnici specijalaca kosovske policije sinoć bili u Drajkovcu, u blizini Štrpca, ali da su se povukli nakon što su barikade bile uklonjene. Takođe je dodao, da su nakon pucnjave u Gotovuši osumnjičeni za ranjavanje pucali u Štrpcu i na Brezovici, ali u vazduh.
Jevtić je pozvao građane Kosova da sutra prisustvuju protestu u Štrpcu.
„Želim da u duhu praznika verujem da ćemo čitavu situaciju prevazići. A Stefan i Miloš su odlučni da i naredni Božić idu u badnjake. Mi ćemo biti tu za porodice ali i uz narod. Jer ono što tražimo je mir i sloboda i da budemo svoj na svome“, zaključio je Jevtić, prenosi Kosovo onlajn.
Dečaci ranjeni u Štrpcu na Badnji dan - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
SRBIJA
Pucanj u srce Zapada: Za Božić raspet Hristos iznad Kosova i Metohije
Stefan Tomić koga je na Kosovu i Metohiji pretukla grupa Albanaca - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
SRBIJA
Napadnut još jedan srpski mladić na Kosovu i Metohiji: Grupa Albanaca pretukla Stefana na Božić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala