- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija, Zaporoški pravac, haubica Giacint - Sputnik Srbija

UŽIVO Vazdušna opasnost u nekoliko oblasti Ukrajine; Eksplozija na magistralnom gasovodu u LNR

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 318. dan. Na snazi je režim prekida vatre koji je ruska strana jednostrano uvela, po nalogu ruskog predsednika. Ukrajinske snage, međutim, nastavljaju da gađaju ruske položaje.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:26 07.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.
Kako navodi ukrajinski portal „Strana“, u Harkovu su se čule četiri eksplozije.
21:47 07.01.2023
U gradu Zaporožje, koje se nalazi pod kontrolom Kijeva, čuju se eksplozije, saopštio je na svom Telegramu član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
On je dodao da su očevici čuli najmanje četiri eksplozije.
Prema njegovim rečima, posle prvih eksplozija čula se sirena za vazdušnu opasnost.
Rogov je precizirao da su pogođeni vojni i infrastrukturni objekti.
21:14 07.01.2023
Oko 300 boraca čečenskog odreda za specijalne namene „Ahmat 1“ otišlo je u zonu specijalne operacije u Ukrajini, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.
19:09 07.01.2023
Radnici preduzeća „Luganskgaz“ ugasili su požar na gasovodu u gradu Lutugino.
Prema ažuriranim podacima, 13.000 korisnika ostalo je bez gasa, saopštila je vlada LNR.
18:55 07.01.2023
Ukrajinska privreda je u potpunosti uništena, a vojne snage zemlje pale su u direktnu zavisnost od zapadnih isporuka tehnike i oružja, navodi se u zajedničkom članku za „Vašington post“ bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs i bivšeg ministra odbrane Roberta Gejtsa.
„Ekonomija zemlje je u ruševinama, milioni njenih stanovnika su izbegli, infrastruktura se raspada, a veliki deo njenih rudnih bogatstava, industrijskog potencijala i značajnog poljoprivrednog zemljišta je pod ruskom kontrolom“, navodi se u članku.
Prema mišljenju autora, vojni potencijal i ekonomija Ukrajine sada gotovo u potpunosti zavise od isporuka Zapada, što bi moglo da natera SAD i Evropu da počnu da guraju Kijev ka dijalogu.
„Vojni kapaciteti i ekonomija Ukrajine sada skoro u potpunosti zavise od zapadnih spasilačkih krugova, pre svega od Sjedinjenih Američkih Država. U nedostatku još jednog velikog ukrajinskog prodora i uspeha protiv ruskih trupa, pritisak Zapada na Ukrajinu da pregovara o prekidu vatre će se pojačati“, upozoravaju autori.
Oni navode da je jedini način da se izbegne ovaj scenario da Vašington i njegovi saveznici povećaju isporuke pomoći Kijevu koje bi bile „dovoljne da obuzdaju novu rusku ofanzivu i potisnu ruske snage na istoku i jugu“.
„Sada su nam potrebna rešenja SAD i njihovih saveznika da Ukrajincima obezbede dodatnu vojnu tehniku, pre svega mobilna oklopna vozila“, zaključuju bivše američke diplomate.
18:31 07.01.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski uveo sankcije generalnom direktoru i glavnoj urednici „Rusija sevodnja“
18:18 07.01.2023
U Lutuginu u LNR došlo je do eksplozije na magistralnom gasovodu, oko 11 hiljada korisnika ostalo je bez gasa, saopštila je kompanija „Luganskgaz“.
Za sada se ne zna kada će biti obnovljeno snabdevanje gasom.
Trenutna temperatura u ovoj oblasti je -12 stepeni.
17:58 07.01.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sproveo je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o sankcijama protiv 119 državljana Rusije, uglavnom ličnosti iz kulture, među kojima su režiser Nikita Mihalkov, umetnici Evgenije Petrosjan, Mihail Galustjan, Dmitrij Bilan i Filip Kirkorov, kao i filozof Aleksandar Dugin.
Sankcije su uvedene na 10 godina.
16:21 07.01.2023
Ukrajinske vlasti će proveriti kako verske organizacije u zemlji koriste državnu imovinu, uključujući Kijevsko-pečersku lavru, čiji se deo nalazi pod upravom kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštio je ministar kulture i informacione politike Ukrajine Aleksandar Tkačenko za TV „Rada“.
15:45 07.01.2023
Tenk nemačke proizvodnje leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
SVET
Poljska ne planira da isporučuje Ukrajini tenkove „leopard“
15:41 07.01.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski svojim ukazom suspendovao je državljanstvo 13 sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), saopštio je u subotu ukrajinski list „Lb.ua“.
Precizira se da je, konkretno, reč o mitropolitu tulčinskom i braclavskom Jonatanu, kojeg Služba bezbednosti Ukrajine sumnjiči za veleizdaju.
Ukrajinsko izdanje navodi da, prema dostupnim informacijama, on poseduje ruski pasoš.
Pored njega, reč je i o vikaru Tulčinske eparhije, episkopu ladižinskom Sergiju, koji je veoma blizak sa Jonatanom.
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
RUSIJA
Zelenski suspendovao državljanstvo 13 sveštenika UPC; Zaharova: Satanizam
14:54 07.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost ponovo je objavljena u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delovima Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.
14:03 07.01.2023
Ukrajinske vlasti ne otkrivaju gubitke u ljudstvu, ali oni su ogromni i neshvatljivi, rekao je ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.
„Gubimo ljude na sve strane. Ne otkrivamo koliko je od tog broja vojnika, a koliko civila, ali brojke su ogromne, nepojamne“, rekao je on u intervjuu za „Njuzvik“.
12:45 07.01.2023
Vazdušna opasnost proglašena je Harkovskoj, Sumskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.
12:24 07.01.2023
Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da je u ukrajinskom granatiranju grada direktno pogođen krov višespratnice u gradskoj četvrti Tihij.
„Prema informacijama očevidaca, u toku granatiranja koje su ukrajinske snage izvršile na Petrovskom području u četvrti Tihij, direktno je pogođen krov višespratnice. Na još jednoj zgradi oštećeni su prozori“, napisao je Kulemzin na svom Telegram kanalu.
Petrovsko područje Donjecka nalazi se na zapadnoj periferiji prestonice DNR, i to je deo koji je najudaljeniji od centra grada.
11:53 07.01.2023
Ukrajinske snage granatirale su Kijevsko područje Donjecka sa četiri projektila kalibra 155 milimetara, koji inače koriste snage NATO, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja, povezanih sa vojnim zločinima Ukrajine.
11:44 07.01.2023
Ukrajinska vojska granatirala je Nikitovsko područje Gorlovki, ispalivši osam projektila kalibra 155 milimetara, koji inače koriste snage NATO, saopšteno je iz Predstavništva DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja, povezanih sa vojnim zločinima Ukrajine.
Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka i jedno je od najvećih mesta u DNR.
11:41 07.01.2023
Finska sprema 12. paket vojne pomoći Ukrajini, saopštio je novi ministar odbrane te zemlje Miko Savola.
„Finska podržava Ukrajinu. U pripremi je 12. paket pomoći. Odluke će biti donete narednih nedelja. Sadržaj pomoći se priprema zajedno sa Snagama odbrane, dok se istovremeno trudimo da ne podrijemo sopstvenu odbrambenu moć“, napisao je ministar na Tviteru.
O usvajanju 11. paketa vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 28,8 miliona evra, Ministarstvo odbrane Finske izvestilo je 20. decembra prošle godine.
11:18 07.01.2023
U roku od pet minuta ukrajinska vojska je zasula Donjeck sa 10 raketa iz višecevnih bacača raketa i još četiri projektila kalibra 155 milimetara, koji inače koriste snage NATO.
10:19 07.01.2023
Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Italiju po pitanju isporuke naoružanja Ukrajini, piše „Republika“.
„Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je u razgovoru sa pomoćnikom italijanske premijerke Frančeskom Talom vršio pritisak na Rim kako bi on što je moguće pre isporučio Ukrajini vojna sredstva potrebna za protivvazdušnu odbranu“, navodi se u članku.
U članku se navodi da je reč o protivvazdušnim raketnim sistemima SAMP-T.
SAD i Francuska su već objavile da šalju oklopna vozila, dok Italija još nije usvojila novi, šesti dekret o još jednoj isporuci oružja Kijevu. Prema njegovim rečima, primećuje se usporavanje tempa predaje italijanske opreme Kijevu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala