- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski suspendovao državljanstvo 13 sveštenika UPC; Zaharova: Satanizam

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra
Kijevsko-Pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se suspenduje državljanstvo 13 sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), saopštio je u subotu ukrajinski portal „Lb.ua“.
Precizira se da je, konkretno, reč o mitropolitu tulčinskom i braclavskom Jonatanu, kojeg Služba bezbednosti Ukrajine sumnjiči za veleizdaju.
Ukrajinski list navodi da, prema dostupnim informacijama, mitropolit poseduje ruski pasoš.
Pored njega, reč je i o vikaru Tulčinske eparhije, episkopu ladižinskom Sergiju, koji je veoma blizak sa Jonatanom.
Ovu odluku ukrajinskog predsednika prokomentarisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„I to na pravoslavni Božić! Bukvalno satanizam“, napisala je Zaharova na svom Telegramu.

U poslednje vreme ukrajinske vlasti pojačale su svoje akcije protiv UPC. Od sredine novembra 2022. godine Služba bezbednosti Ukrajine vrši pretrese u njenim crkvama i eparhijama širom zemlje. Nekoliko arhijereja optuženo je za veleizdaju, subverzivne delatnosti i „širenje propagandnih teza među parohijanima“. Zelenski je 1. decembra 2022. godine stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, čiji je cilj, u suštini, zabrana UPC. Ukazom je, konkretno, naloženo da se parlamentu podnese predlog zakona o zabrani verskih organizacija „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“ i da se obezbedi da se Povelja UPC ispita na prisustvo crkveno-kanonske veze sa moskovskom patrijaršijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala