- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski uveo sankcije generalnom direktoru i glavnoj urednici „Rusija sevodnja“

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficePredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
Pratite nas
U Ukrajini su uvedene sankcije protiv generalnog direktora medijske grupe „Rusija sevodnja“ Dmitrija Kiseljova i glavne i odgovorne urednice ove medijske grupe i televizije RT Margarite Simonjan.
Ukaz o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine od 6. januara 2023. godine o primeni i izmeni ličnih specijalnih ekonomskih i drugih restriktivnih mera (sankcija) potpisan je i objavljen na sajtu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u subotu.
Sankcije, između ostalog, podrazumevaju blokiranje imovine, ograničenje trgovinskih operacija, ograničenje, delimičan ili potpuni prekid tranzita resursa, letova i transporta preko teritorije Ukrajine, sprečavanje povlačenja kapitala iz Ukrajine, suspenziju ekonomskih i finansijskih obaveza, zabranu učešća u privatizaciji i zakup državne imovine.
Osim toga, na spisku ograničenja su zabrana ili ograničenje ulaska stranih nevojnih brodova i ratnih brodova u teritorijalno more Ukrajine, potpuna ili delimična zabrana transakcija hartijama od vrednosti, zabrana prenosa tehnologije, prava na objekte prava intelektualne svojine, prekid kulturne razmene, odbijanje davanja i ukidanje viza za rezidente stranih država, lišavanje državnih nagrada Ukrajine, druge oblike proslava, zabrana sticanja zemljišne svojine.
Zelenski je uveo sankcije protiv još 119 državljana Rusije, uglavnom ličnosti iz kulture, među kojima su i režiser Nikita Mihalkov, umetnici Evgenije Petrosjan, Mihail Galustjan, Dmitrij Bilan i Filip Kirkorov, kao i filozof Aleksandar Dugin.
Sankcije su uvedene na 10 godina.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala