- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Trideset romana u trci za književnu nagradu „Beogradski pobednik"

© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija knjige Emira Kusturice
Promocija knjige Emira Kusturice - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2023
Pratite nas
U širem izboru za književnu nagradu „Beogradski pobednik“ našlo se 30 romana, među kojima su dela Jovice Aćina, Radivoja Bojičića, Emira Kusturice, Gorana Petrovića, Dragana Jovanovića Danilova, Ivane Dimić, saopštila je Biblioteka grada Beograda.
Žiri nagrade „Beogradski pobednik” odabrao je romane „Hodočašće u Sodomu“Jovice Aćina, „The Bodigard“ Radivoja Bojičića, „Vlastelinstva“ Bojana Vasića, „Šapati male Vlaške“ Slavice Garonje, „Mrtvi na dodir“ Ana Marije Grbić, „Jelen noći“ Dragana Jovanovića Danilova.
Na listi su i Ivana Dimić sa romanom „Iz mrtvog ugla“, Saša Dimoski i „Između svetova“, „Deca Nedođina“ Miloša Ilića, „Zenonov put“ Kornelija Kvasa, Vladimir Kecmanović sa „Kad đavoli polete“ i Vladimir Konečni sa delom „Žudeći za Oljom“.
U konkurenciji su i Vladimir Kopicl i „Paklenaputarina“, Emir Kusturica sa „Vidiš li da ne vidim“, „Zemunska knjiga mrtvih“ Predraga Markovića, „Muk“ Gorana Milašinovića, Saša Mladenović sa „Kozjim ustankom“ i Mirjana Novaković sa naslovom „Mir i mir“.
Promocija knjige Emira Kusturice - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
KULTURA
Kusturica: Kako je nastala knjiga o Handkeu /foto/
Za „Beogradskog pobednika“ se takmiče i Dalibor Pejić i „Mesečari“, Goran Petrović sa romanima „Papir sa vodenim znakom“ i „Ikonostas sveg poznatog sveta“, Đorđe Pisarev i „Na mesečevom mostu“, „Dečak sa Fanara“ Saše Radojčića i „Leptirova odbrana“ Miloja Radovića.
Tu su i Sanja Savić Milosavljević sa romanom „Teferič na Slaviji“, Siniša Soćanin i „Mapa oproštaja“, Dejan Simonović sa „Sotona u soliteru“, Miloš Tomaš i „Annus Mirabilis“, „Bergotova udovica“ Bore Ćosića i „Rod oraha“ Dragana Hamovića.
Širi izbor sačinio je žiri u sastavu Predrag Petrović, Vesna Trijić, Petar Pijanović, Slađana Ilić i Nataša Anđelković, a uži izbor biće objavljen 9. januara, preneo je Tan‌jug.
Književno priznanje „Beogradski pobednik“ ustanovljeno je prošle godine, a prvi dobitnik je Drago Kekanović za roman „Privrženost“ u izdanju „Prosvjete“ iz Zagreba.
KULTURA
Drago Kekanović prvi dobitnik književne nagrade „Beogradski pobednik“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala