- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Drago Kekanović prvi dobitnik književne nagrade „Beogradski pobednik“

Pratite nas
Drago Kekanović prvi je dobitnik novoustanovljenog književnog priznanja „Beogradski pobednik“ koji mu je dodeljen za roman „Privrženost“ u izdanju „Prosvjete“ iz Zagreba.
U najužem izboru, koji je žiri za dodelu ovog priznanja utvrdio na sednici održanoj 28. januara, pored romana „Privrženost“, bili su i romani „Noćna projekcija“ Ota Horvata i „Deca“ Milene Marković, koja je osvojila ovogodišnju NIN-ovu nagradu.

Raskošna slika poznog srednjeg veka i dramatičnih preokreta na Balkanu

„Roman Draga Kekanovića se izdvojio rafiniranim stilom, bogatom jezičkom građom i pažljivo izvedenim pripovedačkim postupkom u kojem se sustiče nekoliko glasova. Gradeći raskošnu sliku poznog srednjeg veka na prelazu u renesansu, 'Privrženost' povezuje prostore smederevske i beogradske tvrđave, starog Dubrovnika i Žiče, Celja i zagrebačkog Griča“, rekao je predsednik žirija dr Predrag Petrović.
Prema obrazloženju žirija, u kojem su bili i dr Slađana Ilić, dr Nataša Anđelković, dr Petar Pijanović i dr Vesna Trijić, poetička samosvest Kekanovićeve knjige oslanja se na iskustvo predanja i žitija, pikarskih i viteških romana, ali, iznad svega, na inovativan način preispituje osetljive pozicije pamćenja i zaborava u individualnom i kolektivnom trajanju.
„Prateći sudbine junaka u dramatičnim vremenima, u doba pred pad Carigrada i srpske despotovine, Kekanovićev roman oblikuje slojevitu viziju prošlosti u kojoj se prepoznaju i obrisi savremenog Balkana na razmeđu Istoka i Zapada, rastrzanog ali, u isti mah, identitetski određenog i premreženog različitim verama i kulturama“, naveo je Predrag Petrović, čitajući obrazloženje žirija.
Prema oceni žirija, roman se u ravni istorijskih događaja povremeno ukazuje kao „univerzalna hronika beščašća“, dok se na intimnom planu uspostavlja kao „priča o ljubavi i odanosti u kojoj se svojom uzvišenošću i tragizmom izdvaja lik Kantakuzine Katarine Branković“.

Drago Kekanović: Mislim na Kantakuzinu više od pola veka

Nagradu, koja se sastoji od statuete Beogradski pobednik, rada akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra, u ime autora koji je bio sprečen da dođe u Beograd primio je njegov izdavač.
Drago Kekanović se novinarima i drugim učesnicima svečanosti obratio posredstvom video zapisa, navodeći da mu je čast što je prvi dobitnik vrednog književnog priznanja.
Milena Marković - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2022
KULTURA
Da li si džabe skočio na nož ili si pobedio: Milena Marković o "Deci" i Ninovoj nagradi /video, foto/
U pisanoj poruci koju je uputio povodom nagrade, autor je priznao da je junakinja njegovog romana Kantakuzina ušla u njegov život pre više od pola veka.
„Onog časa, zapravo, kad sam spoznao da sa svoga balkona na kaptolskom brijegu gledam u prozore njene banske i grofovske palače na gričkom brdu. Bila je to ljubav na prvi pogled. Kćerka Jerine i despotra Đurađa Brankovića, sestra Mare Sultanije (o kojoj su pisani romani), a o čijoj se mlađoj sestri, udanoj na Zapad, gotovo ništa ne zna. Nisu tome sestre krive, sestre su se voljele. Krivo je naše neshvatljivo kratko pamćenje. Da, tu sam vam ja, prije pedeset godina, dakle, upao u zamku ove danas tako zarazne pošasti revizionizma. Pred nekim je sudom moja krivica nesporna. To što sam se svim svojim moćima držao istine kao pijan plota, neće me osloboditi kazne. Tolike godine kasnim. Priznajem, kriv sam, ali Kantakuzina je sada ovdje među nama“, napisao je Drago Kekanović.

Beogradski pobednik – Beograd među gradovima koji nagrađuju književnost

Na konkurs za prvu nagradu „Beogradski pobednik“ ove godine su stigla 162 romana, objavljena od 15. decembra 2020. do 15. decembra 2021.
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je na svečanosti da je siguran da će nagrada „Beogradski pobednik“ u narednim godinama i decenijama nastaviti da živi i da će biti sve uglednija.
Prema njegovim rečima, Beograd se ovim priznanjem svrstao u red onih gradova u svetu koji nagrađuju književnost.
„Vrednost naše nagrade je velika za naše uslove, što ne znači da ne može da bude veća i sasvim sigurno ćemo se potruditi da kao država i grad podržavamo Biblioteku grada Beograda i sve one koji učestvuju u kreiranju ove nagrade kako bismo na taj način pokazali koliko poštujemo umetnost, a pre svega književnost“, istakao je Vesić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala