- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uoči inauguracije: Lula spreman da unapređuje odnose sa Rusijom

© AP Photo / Andre PennerLuiz Injasio Lula da Silva
Luiz Injasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Izabrani predsednik Brazila Luiz Ignasio Lula da Silva potvrdio je spremnost da unapređuje rusko-brazilske odnose u različitim oblastima, saopštila je predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko nakon sastanka sa novim predsednikom Brazila.
„Veoma je važno da je tokom sastanka novoizabrani predsednik potvrdio spremnost i zainteresovanost za unapređenje rusko-brazilskih odnosa u smislu povećanja obima trgovinske i ekonomske saradnje u naučnoj, tehničkoj, ekološkoj i drugim oblastima. On je podržao ideju hitnog pokretanja komisije na visokom nivou, koja, nažalost, nije radila već nekoliko godina iz više razloga, uključujući i subjektivne“, izjavila je predsednica Saveta Federacije, koja predvodi rusku delegaciju na inauguraciji šef brazilske države.
Matvijenkova je rekla da je Lula da Silva takođe podržao potrebu za aktiviranjem Poslovnog saveta Rusija-Brazil, „koji veoma efikasno radi sa biznisom i u Rusiji i u Brazilu i uspostavlja kontakte i veze“.
"Moram reći da se trgovinsko-ekonomski odnosi između naših zemalja razvijaju veoma dinamično. Ove godine očekujemo da ćemo dostići nivo od oko devet milijardi dolara", istakla je ona.
Danas će u Brazilu biti održana inauguracija predsednika. Očekuje se da će se više od 300.000 ljudi sjatiti u prestonicu. Država Brazilija obećala je da će po gradu rasporediti „sto odsto" policijskih snaga, što je oko 8.000 policajaca, usled strahova da bi Bolsonarove pristalice mogle da ometaju događaj.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala