Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Priština pokušava da problem Kosova reši primenom sile i „blickriga“

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Jednostrani potezi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija dovode svake nedelje do nove teme za eskalaciju sukoba na Kosovu i Metohiji, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ocenjujući da je to pokušaj da se problem Kosova reši prečicom, odnosno putem primene sile i principa „blickriga“.
Dačić je poručio da će se teška diplomatska i politička borba vezana za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta nastaviti i u novoj godini.
„Nažalost, to je tema kojom ćemo se baviti i u narednom periodu. Kažem, nažalost, zato što ćemo sigurno biti suočeni sa nastavkom pritisaka, dvostrukih standarda, ucena, tako da će i drugi ciljevi koje imamo, kao što su evropske integracije ili uspostavljanje što boljih odnosa sa nekim značajnim zemljama na međunarodnoj političkoj sceni, nesumnjivo biti uslovljeni i tokom dijaloga sa Prištinom”, ukazao je Dačić.
On je za Tanjug naveo da će Srbija uložiti maksimalne napore da bude dijaloga i mira, ali će, naravno, kako je istakao, svim silama braniti i živote i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
„Nadali smo se i nadamo se da će međunarodna zajednica shvatiti da je najveći faktor nestabilnosti i najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu Aljbin Kurti, odnosno politika Prištine, politika neispunjavanja nijednog međunarodnog sporazuma od rezolucije SB UN 1244, pa do Briselskog i Vašingtonskog sporazuma“, rekao je Dačić.
Šef srpske diplomatije je naveo da Kurti želi proterivanjem Srba sa Kosova i Metohije da reši i opšte pitanje Kosova, odnosno da dođe do rešenja koje bi podrazumevalo međunarodno priznanje.
„U tom smislu, sve ono što se može očekivati u 2023. i koji su najveći izazovi svedeni su na tu jednu temu iz koje sve drugo proističe — i evropske integracije i odnosi sa susedima i odnosi sa velikim silama“, objasnio je Dačić.
On je rekao da je želja za ovu godinu da zavlada mir na ratištu u Ukrajini koje je uzrokovalo tektonske poremećaje na političkoj, ekonomskoj i energetskoj sceni.
Na taj način će se, navodi Dačić, stvoriti drugačiji uslovi za rešavanje nekih drugih pitanja koji su bliži, a to je pitanje evropskih integracija, smanjivanje eventualnih pritisaka na Srbiju, kao i dvostrukih standarda kada gledamo teritorijalni integritet Ukrajine i teritorijalni integritet Srbije.
Bonus video:
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
SRBIJA
Kurti traži više NATO vojnika na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala