Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti traži više NATO vojnika na Kosovu i Metohiji

© AP Photo / Marjan VuceticKfor
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2023
Pratite nas
Na Kosovu žele da povećaju broj vojnika NATO-a „zarad jačanja mira i bezbednosti u celom regionu Zapadnog Balkana”, izjavio je u intervjuu za „Velt“ premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.
„Značajno povećanje broja vojnika i vojne tehnike NATO-a... povećaće bezbednost i mir na Kosovu i širom regiona Zapadnog Balkana“, smatra Kurti.
Prema njegovim rečima, Kosovo trenutno povećava rashode za odbranu i broj svojih vojnika i rezervista.
„Povećanje broja vojnika u mirovnim snagama Kfora podržaće naše odbrambene napore“, dodao je on.
Trenutno je na Kosovu stacionirano oko 3.800 vojnika Kfora, međunarodnih snaga predvođenih NATO-om, uključujući oko 70 vojnika iz Nemačke, piše „Velt“. Prema odluci nemačkog Bundestaga, u nepriznatu republiku može biti poslato do 400 nemačkih vojnika.
Na Kosovu i Metohiji i dalje je napeta situacija. Policija samoproglašene republike u decembru je na severu pokrajine privela nekoliko policajaca zbog sumnje da su počinili ratne zločine tokom sukoba 1998-1999. i terorizma. Kosovski Srbi su zbog toga 10. decembra podigli barikade i dežurali na putevima na severu pokrajine. Međutim, nakon što su predstavnici Srba razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji im kazao da su dobijene čvrste garancije da ljudi sa barikada neće biti proganjani i da KBS ne mogu na sever Kosova bez dozvole komandanta Kfora, barikade su počele da se uklanjaju 29. decembra.
Bonus video:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala