- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Politički zemljotres u Japanu: Četiri člana vlade dala ostavke zbog skandala za dva meseca

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPremijer Japana Fumio Kišida
Premijer Japana Fumio Kišida - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
Pratite nas
Vlada Japana premijera Fumija Kišide suočena je sa političkim zemljotresom, pošto je četvrti njen član u poslednja dva meseca podneo ostavku zbog skandala. Potresi su pogodili vladu Japana samo četiri meseca posle njene rekonstrukcije.
Ministar za obnovu Kenja Akiba dao je ostavku posle optužbi za kršenje izbornih zakona, zloupotrebu javnih fondova i bliskost sa Crkvom ujedinjenja, kontroverznom religijskom organizacijom.
Akibinu ostavku tražili su ne samo opozicioni predstavnici, već i poslanici vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) uoči redovne sednice parlamenta koja treba da bude održana u januaru.

Problemi sa većinom

Ostavka ministra tumači se kao Kišidina želja da izbegne probleme sa većinom u trenutku kada treba da se glasa za državni budžet za fiskalnu 2023, prenosi japanska agencija Kjodo.
Ostavka četvrtog člana vlade dodatno bi mogla da naruši popularnost Kišidinog kabineta, koja je na niskim granama, sa podrškom od samo 30 odsto pred lokalne izbore koji su zakazani za april, navodi Kjodo.
Pritisak na Kišidin kabinet izvršio je i manjinski partner u vladi, Natsuo Jamaguči, lider partije Komeito, koji je rekao kako je odlazak četvrtog ministra u kratkom roku „za žaljenje“.
Sa druge strane, Kenta Izumi, lider najveće opozicione partije, Ustavne demokratske partije Japana, izjavio je kako je „administracija pred kolapsom“.
Akiba je demantovao optužbe da je u vezi sa Crkvom ujedinjenja, ali je priznao da je jedan odbor njegove partije LDP dao 360 američkih dolara dvema grupama povezanim sa tom religioznom organizacijom, tako što se pretplatio na njihov časopis.

Veze sa Crkvom ujedinjenja

Inače, veze LDP sa Crkvom ujedinjenja, koja je osnovana kao antikomunistička u Južnoj Koreji 1954. godine, jedan su od glavnih faktora zbog kog pada rejting Kišidinog kabineta, navodi Kjodo.
Ta crkva dovedena je u vezu i sa ubistvom nekadašnjeg premijera Šinza Abea, budući da je atentator Tetsuja Jamagami izjavio kako je pucao u Abea jer je Jamagamijeva majka davala velike donacije Crkvi ujedinjenja, zbog čega je bio ogorčen. Atentator je smatrao da je Abe bio povezan sa tom organizacijom.
Inače, pre Akibe, ostavke su dali i ministar ekonomije Daiširo Jamagiva, za koga je takođe otkriveno da je povezan sa Crkvom ujedinjenja, ministri pravde Jasuhiro Hanaši i unutrašnjih poslova Minoru Terada zbog optužbi u vezi sa političkim fondovima. Ostavku je podneo i Mio Sugita, zamenik ministra unutrašnjih poslova, takođe je nedavno dao ostavku, usled optužbi za diskriminaciju prema polu i etničkoj pripadnosti.
Šinzo Abe - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
SVET
Japan: Istraga o Crkvi ujedinjenja nakon ubistva Abea
Zastava Japana - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
SVET
Premijer Japana rekonstruisao vladu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala