- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japan: Istraga o Crkvi ujedinjenja nakon ubistva Abea

© AP Photo / Eugene HoshikoŠinzo Abe
Šinzo Abe - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
Pratite nas
Japanski premijer Fumio Kišida naredio je danas istragu o Crkvi ujedinjenja, pošto je nakon ubistva bivšeg premijera Šinza Abea u julu otkrivena bliska veza između te crkve i pojedinih poslanika vladajuće stranke.
Crkva ujedinjenja osnovana je u Južnoj Koreji pedesetih godina prošlog veka i poznata je po masovnim venčanjima, preneo je Rojters.
Abe je ubijen tokom predizbornog skupa, a ubica je izjavio da je njegova majka bankrotirala zbog crkve, koju kritičari nazivaju sektom koja se oslanja na sumnjiva sponzorstva, pa je ubica okrivio Abea da je promovisao crkvu.
Kišida je naložio ministru kulture da pripremi istragu o crkvi u sklopu zakona o religijama.

„Želim da rešim pitanja vezana za tu crkvu“, rekao je Kišida u parlamentu.

On se izvinio zbog toga što su mnogi članovi njegove LDP imali veze sa crkvom, zbog čega je poverenje javnosti u vladu opalo, dodajući da je „uzeo vrlo ozbiljno“ optužbe da je crkva ostavila mnoge sledbenike u siromaštvu, pa i čitave porodice.
Crkva je izgradila veze sa političarima u Japanu kako bi privukla sledbenike i stekla legitimitet, rekao je advokat Hiroši Jamaguči, koji je radio na slučajevima protiv crkve.
Političari su, zauzvrat, dobijali pomoć od članova crkve za kampanje, dodao je advokat.
Kišida je rekao da nije imao ličnu vezu sa crkvom, iako je skoro polovina poslanika LDP-a otkrila svoje veze sa crkvom od ubistva Abea.
Ubijeni japanski premijer Šinzo Abe - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SVET
Preminuo Šinzo Abe od posledica ranjavanja /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala