- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preminuo Šinzo Abe od posledica ranjavanja /video, foto/

© Sputnik / Sergey GuneevUbijeni japanski premijer Šinzo Abe
Ubijeni japanski premijer Šinzo Abe - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
Pratite nas
Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je od posledica ranjavanja vatrenim oružjem tokom govora u predizbornoj kampanji, u gradu Nara, potvrdila je tamošnja bolnica. Javni servis NHK je izvestio da ga je napadač upucao s leđa.
Abe je preminuo u bolnici u 17:03 sata po lokalnom vremenu, a uzrok njegove smrti je gubitak krvi nakon što je ranjen, saopštili su lekari, a prenosi Kjodo.
Nakon jutrošnjeg napada, ranjeni Abe (67) je bio pri svesti, ali je na putu do bolnice njegovo stanje postalo kritično, pluća su mu otkazala, a srce mu je stalo. Uprkos pokušajima lekara da spasu bivšeg premijera, on je preminuo u medicinskoj univerzitetskoj bolnici Nara, prenosi NHK.
Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave i nije ni pokušavao da pobegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplenila oružje i identifikovala ga.
Osumnjičeni za napad na Abea je Tecuja Jamagami (40), stanovnik grada Nara u kome je bivši premijer govorio, javlja „Tv Nihon“. Prema navodima medija, on je bivši pripadnik japanske mornarice,
Policiji je rekao da je bio "nezadovoljan njegovom politikom i želeo je da ga ubije", pišu mediji.
UŽIVO: Sputnjikova kamera na mestu pucnjave u Nari
Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno je na konferenciji za novinare rekao da je Abe upucan oko 11:30 ujutro po lokalnom vremenu i naglasio da se „takav čin varvarstva ne može tolerisati“, prenosi Rojters.
Abe je tokom napada pogođen u vrat sa desne strane, lekari su dijagnostifikovali krvarenje u vratu, kao i u predelu grudnog koša sa leve strane, prenosi Kjodo.
Čuli su se pucnji i video se manji oblak dima u trenutku kada je Abe držao govor za nedeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, ispred železničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, navodi NHK.
Novinar NHK-a sa lica mesta izvestio je da su se čula dva uzastopna pucnja tokom Abeovog govora.
Abe je bio japanski premijer u dva mandata s najdužim stažom, a podneo je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge.
Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio, prenose mediji.
Šinzo Abe napustio je mesto premijera u septembru 2020. On je bio na čelu vlade 3.188 dana - najduže od svih njegovih prethodnika u posleratnoj istoriji Japana.
Abe potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a njegov otac , Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana.
Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.
Teško ranjen Šinzo Abe, bivši premijer Japana - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
SVET
Objavljeni snimci atentata na Abea i oružja iz kog je pucano, uhapšen napadač /video, foto/
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2022
RUSIJA
Zaharova: Rusija zaprepašćena zbog napada na Abea, to je teroristički čin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala