- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Šampionsko srce iz drugog plana

© AFP 2023 / JUAN MABROMATAEnco Fernandes i Lionel Mesi
Enco Fernandes i Lionel Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Pratite nas
Provejavala je misao kroz trajanje Svetskog prvenstva u Kataru da bi Enco Fernandes mogao da bude jedan od najboljih veznih fudbalera na svetu u narednim godinama. Kako je samo odigrao prvenstvo, a posebno finale, utisak je da je to ispravna tvrdnja i da portugalska Benfika poseduje zlato u svojim redovima.
Zanimljivo je da je Fernandes debitovao za prvi tim Argentine 24. septembra ove godine, a da je nepuna tri meseca kasnije bio jedan od glavnih igrača ekipe.

Kao gospodar lutaka, kao da drži marionetu, stajao je na sredini terena i povlačio konce cele ekipe. Naravno, uz Lionela Mesija.

Kada se pogledaju mape koje pokazju sva dodavanja jedne ekipe u toku poluvremena ili utakmice, jasno se vidi da sve strelice vode ili od Fernandesa za saigračima ili od saigrača ka Fernandesu.
Poput eksera u srcu terena stajao je i vezivao celu ekipu. I ofanzivno i defanzivno. Sa takvim igračem Mesi je dobio priliku da može da igra svoj fudbal.
Brojke su neumoljive: Nijedan igrač nije imao više dodira (51), više dodavanja (43) više uspešnih startova (tri) od Enca Fernandesa u prvom poluvremenu finala Svetskog prvenstva.

Ko je Enco Fernandes?

Fernandes ima samo 21 godinu, rođen je u San Martinu, a do Evrope je stigao preko dresa River Plejta, odakle je ove godine prešao u Benfiku.
U pitanju je fudbaler koji se najbolje snalazi na sredini terena, u samom srcu igrališta, ali može da igra čak i po krilu.
Odigrao je inače svega 24 utakmice u Evropi - i na njima zabeležio tri gola i pet asistencija - da bi eksplozija u Kataru bila dovoljna da ga svi redom primete. Već se spominje da bi mogao da pređe na leto u Liverpul za 120.000.000 evra, iako je Benfika za njegove usluge platila samo 12.000.000.
Izabran je za najboljeg mladog igrača u Kataru, a dovoljno je samo reći kako ga lično Lionel Mesi opisuje:
Spektakularan igrač
Luka Modrić proslavlja gol Hrvatske protiv Škotske - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Katar 2022
Hrvatima stigla lekcija iz Zagreba zbog – „Za dom spremni“: Niste moji ambasadori
Leo Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Katar 2022
Perina slavljenička rabona: Bog i Boginja, upravo venčani!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala