Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opasna pretnja Prištine – u pozadini dogovora sa EU i Kforom

© AP Photo / Marjan VuceticKfor
Kfor - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Pratite nas
Verovatnije je da će Kfor pokušati da ukloni barikade na severu Kosova nego prištinske specijalne parapolicijske snage, pošto je Kurti izjavio da je sa Kforom i Lajčakom to već dogovoreno, upozorava Milovan Drecun.
Trebalo bi se nadati da će Kfor realizovati svoj mandat i da neće dozvoliti pripadnicima specijalnih parapolicijskih jedinica Prištine da krenu nasilno da uklanjaju barikade što bi neminovno dovelo do sukoba sa srpskim narodom, kaže za Sputnjik predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Drecun dodaje da su na barikadama civili među kojima ima žena i dece i zato bi takva akcija parapolicijskih jedinica iz Prištine bila veoma tragična, ukoliko je Kfor ne bi zaustavio.

Pretnje Samoopredeljenja dok Kfor vežba uklanjanje barikada

Dva poslanika Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija zatražila su da Kfor ukloni barikade na severu Kosova i Metohije ili će, u suprotnom, to učiniti tzv. kosovska policija.
Verovatnije je da će Kfor pokušati da ukloni barikade a takav zaključak se može izvući iz vežbi koje je ovih dana Kfor imao na teritoriji Novog Sela gde su trenirali razbijanje protesta i barikada i dovlačili tešku tehniku, što je zabrinjavajuće, smatra Drecun.
Vojnici KFOR na jezeru Gazivode - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
SRBIJA
Garantovanje slobode kretanja u kriznoj situaciji: Kfor najavio vojnu vežbu
„Drugi razlog je što Kfor uopšte ne govori i ne insistira na tome da treba postići političko rešenje i otkloniti razloge koji su doveli do barikada. A to su nezakonita hapšenja, gotovo terorističko ponašanje Prištine prema Srbima na severu Kosova, prisustvo specijalnih parapolicijskih jedinica koje svakodnevno terorišu, maltretiraju i ugrožavaju bezbednost i opstanak srpskog naroda na severu i to što se ne formira Zajednica srpskih opština. Dakle, trebalo bi političkim sredstvima rešiti taj problem koji je doveo do postavljanja barikada“.

Dogovor Lajčak-Kurti-Kfor o uklanjanju barikada

Međutim, priča je potpuno okrenuta i to posebno u zapadnoj javnostigde se se govori da Srbi barikadama destabilizuju situaciju, da se na barikadama nalaze nekakve banditske naoružane grupe, a pojavljuju se i „liste za odstrel“ odnosno, kako oni kažu, liste za hapšenje, podseća Drecun.
„To sve ukazuje na postojanje određenog dogovora da u povoljnom trenutku Kfor pokuša da ukloni te barikade. Tim pre što smo čuli Kurtija koji je rekao da je dogovoreno sa Kforom i čak i sa Miroslavom Lajčakom da se uklone barikade. Očekujemo i nadamo se da neće doći do pokušaja Prištine da parapolicijskim jedinicama uklanja barikade, ali najviše zabrinjava što niko ne preduzima nikakvu inicijativu najpre prema Prištini da se problem reši političkim sredstvima, na miran način, već se dozvoljava da Priština podiže tenzije do nivoa kad se čini da će biti upotrebljena sila protiv srpskog naroda na barikadama.“
Na pitanje kakva bi bila reakcija Srbije ukoliko bi došlo do upotrebe sile prema Srbima Drecun je odgovorio: „Nadamo se da neće doći do toga“.
Čovek prolazi pored pripadnika Kosovske policije na administrativnoj liniji Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
SRBIJA
Nove pretnje iz Prištine – Kurtijevi poslanici: Ako neće Kfor, kosovska policija će ukloniti barikade
Albanka prolazi ispod natpisa Smrt za Srbe išaranog na zgarištu drevnog pravoslavnog manastira u Prizrenu, posle pogroma 17. marta 2004. godine - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
SRBIJA
Otkriva li se pravi mračni scenario Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala