Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nove pretnje iz Prištine – Kurtijevi poslanici: Ako neće Kfor, kosovska policija će ukloniti barikade

© AP Photo / Visar KryeziuČovek prolazi pored pripadnika Kosovske policije na administrativnoj liniji Jarinje
Čovek prolazi pored pripadnika Kosovske policije na administrativnoj liniji Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2022
Pratite nas
Dva poslanika Pokreta Samoopredeljenje, koji predvodi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nakon izjave komandanta Kfora Anđela Mikelea Ristuće da rešenje za smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije treba tražiti kroz dijalog, traže da Kfor ukloni barikade na severu KiM ili će, kako tvrde, to učiniti tzv. kosovska policija.
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abraši reagovao je na društvenim mrežama posle izjave komandanta Kfora Anđela Mikelea Ristuće da rešenje za smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije treba tražiti kroz dijalog, rekavši da sa „kriminalnim grupama dijalog ne može da se vodi“.
On je naveo i da Kfor treba da ispuni svoju misiju ili će takozvana kosovska policija ukloniti barikade.
„Kfor je tražio neko vreme da se barikade uklone, ali danas, kada je prošlo 14 dana kažu da to pitanje treba da se reši dijalogom. Kako se to desilo, da od kratkog vremena za uklanjanje barikada pređemo na pregovore sa naoružanim kriminalnim bandama? Ovo je zaista neprihvatljivo. Kfor ispunjava svoju misiju ili Kosovska policija uklanja barikade pošto je izrazila spremnost i ima kapacitet. Ne može da se vodi dijalog sa kriminalnim grupama“, naveo je Abraši.
Abrašiju se pridružio i Adnan Rustemi, takođe poslanik Samoopredeljenja – za njega je Ristućijeva izjava takođe neprihvatljiva.
„Neki od puteva su blokirani, a ovo je protivzakonito. Ove barikade su postavile kriminalne i oružane strukture kojima se diriguje direktno iz Beograda, što je zvanično i priznato. Kfor je zatražio određeno vreme od institucija Republike Kosovo za uklanjanje ovih nelegalnih barikada. Sada smo na 14. danu i danas Kfor saopštava da ovo pitanje treba rešiti dijalogom. Ove izjave zaista postaju neprihvatljive. Zakon i red moraju da prevladaju. O nezakonitosti ne može da se pregovara. Barikade moraju biti uklonjene što je pre moguće, a Kosovska policija ima sve kapacitete da to uradi“, naveo je Rustemi na društvenim mrežama.
Podsećamo, komandant Kfora, general major Anđelo Mikele Ristuća izjavio je da nastavlja da podržava dijalog o pronalaženju dogovora za smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije. Kako je naveo, on ostaje u bliskom kontaktu sa svima koji su uključeni u ovaj proces.
„Najvažnije je da svi uključeni izbegavaju bilo kakvu retoriku ili radnje koje mogu da izazovu tenzije i da eskaliraju situaciju. Očekujemo od svih aktera da se uzdrže od provokativnih demonstracija sile i da traže najbolje rešenje kako bi osigurali bezbednost i sigurnost svih zajednica. Pozivamo sve strane da pomognu u omogućavanju bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu i spreče da obmanjujući narativi utiču na proces dijaloga“, rekao je Ristuća.
On je dodao i da je Kfor poslednjih meseci pojačao svoje prisustvo i patrole.
„Ostajemo budni i u potpunosti sposobni da ispunimo svoj mandat prema Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rešenja treba tražiti kroz dijalog“, istakao je Ristuća.
Srbi na severu Kosova i Metohije 15 dana protestuju na barikadama, zahtevajući oslobađanje svojih protivpravno uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih snaga takozvane kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za nova hapšenja Srba.
Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
SRBIJA
Nemačka traži hitno uklanjanje barikada „srpskih militanata“ na severu Kosova i Metohije
Albanka prolazi ispod natpisa Smrt za Srbe išaranog na zgarištu drevnog pravoslavnog manastira u Prizrenu, posle pogroma 17. marta 2004. godine - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
SRBIJA
Otkriva li se pravi mračni scenario Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala