Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nemačka traži hitno uklanjanje barikada „srpskih militanata“ na severu Kosova i Metohije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBundestag
Bundestag - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke traži da se što pre demontiraju barikade na severu Kosova i Metohije i da se Srbi vrate u institucije, prenosi Reporteri pisanje austrijskog lista „Standard“.
„Posle višenedeljne spiralne eskalacije, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke zahteva da se nelegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi, a koje takođe predstavljaju bezbednosni rizik, što pre demontiraju. Veoma smo zabrinuti zbog tenzija na severu Kosova“, naveo je portparol ministarstva za „Standard“.
Austrijski list navodi da su „militantni nacionalistički Srbi postavili blokade na putevima na severu Kosova“.
„U četvrtak su bile održane i demonstracije na severu Kosova tokom kojih je istaknuta velika srpska zastava. Srpski nacionalistički militanti koji su podigli barikade i organizovali demonstracije pripadaju pristalicama stranke Srpska lista, koja je pod direktnom kontrolom vlasti u Srbiji. Ona dovodi u pitanje državnost Kosova i monopol kosovske države na upotrebu sile na severu zemlje“, navodi „Standard“.
Kako se dodaje u tekstu, poslednjih dana na severu Kosova „bilo je više nasilja nad predstavnicima kosovskih institucija i novinarima“.
„Pojačana je i retorika iz Beograda. Predsednik Aleksandar Vučić je čak razmišljao o slanju vojnih lica na Kosovo. A premijerka Srbije Ana Brnabić je na Tviteru napala nemačkog ambasadora na Kosovu Jorna Rodea. On je prethodno pozvao na demontažu barikada, koje nedeljama blokiraju drumski saobraćaj“, navodi austrijski list, a prenosi „Kosovo onlajn“.
Portparol nemačke diplomatije rekao je za „Standard“ da je Rode dao „jasne izjave i ponovo pozvao Srbiju i Kosovo da se konstruktivno angažuju u dijalogu koji vodi EU“.
Navodi se da je o tim pitanjima razgovarano na sastancima predstavnika Saveznog ministarstva spoljnih poslova za Zapadni Balkan sa ambasadorom Srbije 21. decembra u Berlinu i između nemačkog ambasadora u Srbiji i predsednika Srbije Vučića 22. decembra u Beogradu.
Kako prenosi taj medij, portparol Ministarstva spoljnih poslova je dodao da očekuju konstruktivan pristup Srbije.
„U ovim razgovorima smo jasno stavili do znanja. Važno je da se kosovski Srbi što pre vrate u institucije Kosova. To je u interesu ljudi koji žive na severu, u isto vreme Kosovo treba da pristane da se na dnevni red stavi primena Zajednice srpskih opština dogovorenog 2013. i 2015. Podržavamo specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u njegovom nastojanju da se konačno normalizuju odnosi između dve zemlje u okviru dijaloga za napredovanje“, rekao je on.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2022
SRBIJA
Vučić: Kada napadnu, donosiću odluke u skladu sa interesima našeg naroda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala