Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otkriva li se pravi mračni scenario Prištine

© AP Photo / Pier Paolo CitoAlbanka prolazi ispod natpisa "Smrt za Srbe" išaranog na zgarištu drevnog pravoslavnog manastira u Prizrenu, posle pogroma 17. marta 2004. godine
Albanka prolazi ispod natpisa Smrt za Srbe išaranog na zgarištu drevnog pravoslavnog manastira u Prizrenu, posle pogroma 17. marta 2004. godine - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
Pratite nas
Poenta objavljivanja spiskova nepodobnih Srba od strane Prištine i optuživanje članova porodice predsednika suverene države Srbije da su umešani u nekakve ilegalne grupe na KiM, pokušaj je da se putem zastrašivanja Kosovo i Metohija etnički očisti od Srba, što je krajnji cilj kosovski Albanaca, ističe Zoran Anđelković.
Armend Muja, poslanik Samoopredeljenja, stranke Aljbina Kurtija, objavio je spisak sa nazivima, kako je naveo, "srpskih kriminalnih organizacija i njihovih rukovodilaca", tražeći njihovo hapšenje.

Kurti želi etnički čisto Kosovo

Na spisku su se osim poslanika i lidera Srpske liste, našle i, kako tvrdi, "ekstremističke desničarske organizacije vezane sa Rusijom, SPC i SANU, Narodna patrola, ali i ime sina predsednika Srbije Danila Vučića, predsednikovog brata Andreja kao i optužbe da on stoji iza takozvane organizacije „Severne brigade“.
Zoran Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije kaže da je objavljeni spisak očito dobijen od premijera Kurtija i kosovskog ministra policije.
„Ovo je jasan dokaz da Priština pravi spiskove za odstrel Srba na ovaj ili onaj način. To jeste zastrašivanje srpskog stanovništva na KiM i pokušaj da ih podstaknu da oni napuste sami Kosmet pre nego što budu likvidirani ili uhapšeni,“ smatra Anđelković.

Udar na predsednika deo zastrašivanja

Sve se svodi na to, dodaje naš sagovornik, da se Kosovo i Metohija etnički očisti od Srba.
„Svi potezi koji su rađeni od strane Prištine posebno u ovoj godini od zabrane izlaska na izbore, referenduma, od zabrana tablica i ličnih karata do raspisivanja izbora na severu Kosova u uslovima u kojima je jasno da Srbi ne bi izašli, do spiskova nepodobnih Srba, sve vodi ka istom cilju - zastrašivanju Srba i etničkom čišćenju Srba sa prostora KiM jer jedino etničko čisto Kosovo je po njima završen posao njihovog krajnjeg cilja,“ uveren je Anđelković.
Uostalom, podseća on, i prištinski akademici više puta su izjavljivali da etničko pitanje nije rešeno na KiM, dodajući da su pretnje i optužbe upućene srpskom predsedniku i njegovoj porodici pokazatelj ko im najviše smeta u ostvarivanju svog cilja.
„To je jedna kampanja koja se vodi protiv predsednika Srbije jer ako hoćete nekoga da destabilizujete onda napadate njegovu porodicu, sina, brata… To je, dakle, pokušaj da se dodatno vrši pritisak na srpskog predsednika koji je po njima najveća smetnja da Albanci ostvare svoj san, a to je da neko dođe na čelo Srbije ko će biti spreman da im prepusti Kosovo i Metohiju i da im još pomognu da ga etnički očiste od Srba,“ ističe sagovornik Sputnjika.

Evropa će prećutati sve kao i uvek

Anđelković smatra da niko iz međunarodne zajednice neće reagovati na ove spiskove, ali ni na pretnje i optužbe i ugrožavanje bezbednosti onim što je rečeno u Prištini na račun porodice i predsednika jedne suverene države kao što je Srbija.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je najnoviji spisak za hapšenje Srba još jedan dokaz da postoje liste za progon koje se prave u Prištini i da je očigledno da Kurti jedino zna za hapšenja i ubistva Srba kao svoje metode delovanja.
Podsećamo da se spisak pojavio pošto je održan veliki skup srpskog naroda u Rudaru povodom antisrpske politike Prištine.
Oglasila se i Srpska lista rečima da se ne igraju srpskim glavama, jer će za svaku Kurti biti direktno odgovoran.
Srpska lista poziva međunarodnu javnost da hitno i javno osudi ovakav progon Srba. Uz reči da ovakve izjave najdirektnije opravdavaju postojanje barikada i mirnog otpora srpskog naroda koji ne pristaje na omču oko vrata koju mu je nametnuo Kurti".
Srbi u Rudaru - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
SRBIJA
„Dokaz da se u Prištini prave liste za progon Srba“: Oštre reakcije na objavu Kurtijevog poslanika
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2022
SRBIJA
Ana Brnabić: Međunarodna zajednica nema prava da zatvara oči nakon objavljenog spiska Srba za hapšenje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala