- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Ruska salata, ostrige i Pavlova: Božićni i novogodišnji obroci širom sveta

Pratite nas
Postoji mnogo jedinstvenih poslastica, recepata i jela koje razne kulture prave i konzumiraju 31. decembra ili 1. januara kako bi donele sreću u predstojećoj Novoj godini.
U Španiji ljudi jedu grožđe. U Turskoj se sve vrti oko nara. Kukuruzni hleb, riba i rezanci su samo neki od primera dobre hrane koja se jede širom sveta za početak nove godine. Te tradicije u novogodišnjoj noći imaju slojevito, duboko značenje koje treba istražiti pred sezonu praznika. Ko zna, možda čak i inspirišu da započnemo novu tradiciju 2023. ili da promenimo meni za novogodišnju zabavu.
© Foto : Unsplash/Claudio Schwarz

Božićna večera u Sjedinjenim Državama nije potpuna bez pečene ćuretine. Tradicija božićne ćurke može se pratiti od Henrija Osmog, koji je ćuretina bude osnovni obrok za svečani dan.

Božićna večera u Sjedinjenim Državama nije potpuna bez pečene ćuretine. Tradicija božićne ćurke može se pratiti od Henrija Osmog, koji je ćuretina bude osnovni obrok za svečani dan. - Sputnik Srbija
1/15

Božićna večera u Sjedinjenim Državama nije potpuna bez pečene ćuretine. Tradicija božićne ćurke može se pratiti od Henrija Osmog, koji je ćuretina bude osnovni obrok za svečani dan.

© AFP 2023 / Lionel Bonaventure

U Francuskoj su ostrige jedno od najpopularnijih jela na božićnoj trpezi.

U Francuskoj su ostrige jedno od najpopularnijih jela na božićnoj trpezi. - Sputnik Srbija
2/15

U Francuskoj su ostrige jedno od najpopularnijih jela na božićnoj trpezi.

CC BY-SA 4.0 / Ed g2s / A Christmas pudding being flamed (cropped photo)

Božićni puding (puding od šljiva) se služi nakon božićne večere u Britaniji i Irskoj. Takođe je popularan u Australiji i drugim mestima sa britanskim imigrantima.

Božićni puding (puding od šljiva) se služi nakon božićne večere u Britaniji i Irskoj. Takođe je popularan u Australiji i drugim mestima sa britanskim imigrantima. - Sputnik Srbija
3/15

Božićni puding (puding od šljiva) se služi nakon božićne večere u Britaniji i Irskoj. Takođe je popularan u Australiji i drugim mestima sa britanskim imigrantima.

CC BY 3.0 / Tamorlan / Pieza completa de turrón (Casa Mira)

Španski turon, nugat proizvod iz jugozapadne Evrope, popularna je poslastica tokom praznične sezone u Španiji.

Španski turon, nugat proizvod iz jugozapadne Evrope, popularna je poslastica tokom praznične sezone u Španiji. - Sputnik Srbija
4/15

Španski turon, nugat proizvod iz jugozapadne Evrope, popularna je poslastica tokom praznične sezone u Španiji.

CC BY-SA 4.0 / Kgbo / Christmas food of Poland, Christmas Eve dinner, Brisbane, 2020 (cropped photo)

Šaran na Badnje veče, tradicionalno jelo koje se služi u Poljskoj za večeru, Brizbejn, 2020.

Šaran na Badnje veče, tradicionalno jelo koje se služi u Poljskoj za večeru, Brizbejn, 2020. - Sputnik Srbija
5/15

Šaran na Badnje veče, tradicionalno jelo koje se služi u Poljskoj za večeru, Brizbejn, 2020.

© Foto : Unsplash/Monika Grabkowska

Medenjaci su tradicionalna božićna poslastica u Letoniji, Estoniji, Finskoj i Skandinaviji.

Medenjaci su tradicionalna božićna poslastica u Letoniji, Estoniji, Finskoj i Skandinaviji. - Sputnik Srbija
6/15

Medenjaci su tradicionalna božićna poslastica u Letoniji, Estoniji, Finskoj i Skandinaviji.

CC BY 2.5 / Blueberry pancake / A homemade pavlova decorated with pomegranate seeds and chantilly cream

Domaća poslastica Pavlova torta ukrašena semenkama nara i šlagom. Desert je poreklom iz Australije ili Novog Zelanda sa početka 20. veka. Ime je dobio po ruskoj balerini Ani Pavlovoj.

Domaća poslastica Pavlova torta ukrašena semenkama nara i šlagom. Desert je poreklom iz Australije ili Novog Zelanda sa početka 20. veka. Ime je dobio po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. - Sputnik Srbija
7/15

Domaća poslastica Pavlova torta ukrašena semenkama nara i šlagom. Desert je poreklom iz Australije ili Novog Zelanda sa početka 20. veka. Ime je dobio po ruskoj balerini Ani Pavlovoj.

CC BY-SA 2.0 / Jürgen Howaldt / Christmas goose (Weihnachtsgans)

Božićna guska (Weihnachtsgans), tradicionalno nemačko jelo koje se priprema za Božić. To je pečena guska koja je obično punjena lukom, suvim šljivama, kestenima, jabukama i/ili urmama.

Božićna guska (Weihnachtsgans), tradicionalno nemačko jelo koje se priprema za Božić. To je pečena guska koja je obično punjena lukom, suvim šljivama, kestenima, jabukama i/ili urmama. - Sputnik Srbija
8/15

Božićna guska (Weihnachtsgans), tradicionalno nemačko jelo koje se priprema za Božić. To je pečena guska koja je obično punjena lukom, suvim šljivama, kestenima, jabukama i/ili urmama.

CC BY-SA 2.0 / Phil! Gregory / I made Black Bean & Goat Cheese Tamales the other day. They were tasty.

Autentičan i ukusan tamales od crnog pasulja sa svežim kozjim sirom, božićno jelo u Meksiku i Centralnoj Americi. Tamales je latinoamerička tradicija pripreme svinjetine i kukuruza. Pošto je kukuruz boja zlata, on takođe znači bogatstvo i prosperitet.

Autentičan i ukusan tamales od crnog pasulja sa svežim kozjim sirom, božićno jelo u Meksiku i Centralnoj Americi. Tamales je latinoamerička tradicija pripreme svinjetine i kukuruza. Pošto je kukuruz boja zlata, on takođe znači bogatstvo i prosperitet. - Sputnik Srbija
9/15

Autentičan i ukusan tamales od crnog pasulja sa svežim kozjim sirom, božićno jelo u Meksiku i Centralnoj Americi. Tamales je latinoamerička tradicija pripreme svinjetine i kukuruza. Pošto je kukuruz boja zlata, on takođe znači bogatstvo i prosperitet.

CC BY 3.0 / JIP / A slightly more modern version of the traditional Finnish joulupöytä Christmas meal. This dinner includes potato casserole, rosolli, gravlax, caviar, herring, olives, and various cheeses. The traditional Christmas ham has been replaced with a soy version.

Nešto modernija verzija tradicionalnog finskog božićnog obroka joulupoita. Ova večera uključuje tepsiju od krompira, rosoli liker, losos, kavijar, haringe, masline i razne sireve. Tradicionalna božićna šunka zamenjena je verzijom od soje.

Nešto modernija verzija tradicionalnog finskog božićnog obroka joulupoita. Ova večera uključuje tepsiju od krompira, rosoli liker, losos, kavijar, haringe, masline i razne sireve. Tradicionalna božićna šunka zamenjena je verzijom od soje. - Sputnik Srbija
10/15

Nešto modernija verzija tradicionalnog finskog božićnog obroka joulupoita. Ova večera uključuje tepsiju od krompira, rosoli liker, losos, kavijar, haringe, masline i razne sireve. Tradicionalna božićna šunka zamenjena je verzijom od soje.

CC BY-SA 3.0 / ぷいぷい / 年越し蕎麦

Tošikoši soba, novogodišnji rezanci u Japanu. Zlatari su koristili fino brašno za ovo jelo da sakupe zalutalu zlatnu prašinu ili zlatni lak, jer lako pokupi zlato. Na ovaj način se kaže da jedenje soba donosi zlato u domaćinstvo za narednu godinu.

Tošikoši soba, novogodišnji rezanci u Japanu. Zlatari su koristili fino brašno za ovo jelo da sakupe zalutalu zlatnu prašinu ili zlatni lak, jer lako pokupi zlato. Na ovaj način se kaže da jedenje soba donosi zlato u domaćinstvo za narednu godinu. - Sputnik Srbija
11/15

Tošikoši soba, novogodišnji rezanci u Japanu. Zlatari su koristili fino brašno za ovo jelo da sakupe zalutalu zlatnu prašinu ili zlatni lak, jer lako pokupi zlato. Na ovaj način se kaže da jedenje soba donosi zlato u domaćinstvo za narednu godinu.

CC BY 2.0 / Tanakawho / For the new year

Japanci ukrašavaju Tokonomu, uvučeni prostor u sobi za prijem u japanskom stilu, u kojoj su izloženi predmeti za umetničko uvažavanje, ovim hrpama moči kolača pod nazivom „Kagami moči“. Nekada su ih ljudi pravili sami, ali nedavno se prodaju upakovane u prodavnicama pirinča ili vagaši prodavnicama.

Japanci ukrašavaju Tokonomu, uvučeni prostor u sobi za prijem u japanskom stilu, u kojoj su izloženi predmeti za umetničko uvažavanje, ovim hrpama moči kolača pod nazivom „Kagami moči“. Nekada su ih ljudi pravili sami, ali nedavno se prodaju upakovane u prodavnicama pirinča ili vagaši prodavnicama. - Sputnik Srbija
12/15

Japanci ukrašavaju Tokonomu, uvučeni prostor u sobi za prijem u japanskom stilu, u kojoj su izloženi predmeti za umetničko uvažavanje, ovim hrpama moči kolača pod nazivom „Kagami moči“. Nekada su ih ljudi pravili sami, ali nedavno se prodaju upakovane u prodavnicama pirinča ili vagaši prodavnicama.

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografija

Ruska salata na novogodišnjem stolu. Ruska salata u Rusiji se zove Olivije, po imenu njenog tvorca – francuskog kuvara Lisjena Olivjea. Salata Olivije je tradicionalno salatno jelo u ruskoj kuhinji, koje je popularno i u drugim postsovjetskim zemljama i širom sveta.

Ruska salata na novogodišnjem stolu. Ruska salata u Rusiji se zove Olivije, po imenu njenog tvorca – francuskog kuvara Lisjena Olivjea. Salata Olivije je tradicionalno salatno jelo u ruskoj kuhinji, koje je popularno i u drugim postsovjetskim zemljama i širom sveta. - Sputnik Srbija
13/15

Ruska salata na novogodišnjem stolu. Ruska salata u Rusiji se zove Olivije, po imenu njenog tvorca – francuskog kuvara Lisjena Olivjea. Salata Olivije je tradicionalno salatno jelo u ruskoj kuhinji, koje je popularno i u drugim postsovjetskim zemljama i širom sveta.

CC BY-SA 3.0 / Popo le Chien / Cotechino, a popular Italian holiday food, served with lentils

Kotečino, italijanska praznična hrana, koja potiče iz Modene i obično se kombinuje sa dinstanim sočivom. Osnova tokom božićnih ili novogodišnjih večera, kotečino i zampone su praznični klasici. Upareni sa sočivom (za koje se kaže da donosi sreću) ili pire krompirom, oni su simbol drevne tradicije.

Kotečino, italijanska praznična hrana, koja potiče iz Modene i obično se kombinuje sa dinstanim sočivom. Osnova tokom božićnih ili novogodišnjih večera, kotečino i zampone su praznični klasici. Upareni sa sočivom (za koje se kaže da donosi sreću) ili pire krompirom, oni su simbol drevne tradicije. - Sputnik Srbija
14/15

Kotečino, italijanska praznična hrana, koja potiče iz Modene i obično se kombinuje sa dinstanim sočivom. Osnova tokom božićnih ili novogodišnjih večera, kotečino i zampone su praznični klasici. Upareni sa sočivom (za koje se kaže da donosi sreću) ili pire krompirom, oni su simbol drevne tradicije.

CC BY-SA 2.0 / James E. Petts / Christmas cake

Božićna torta u britanskom stilu sa marcipanom i glazurom. U Engleskoj, božićni kolač je tradicija koja je započela kao kaša od šljiva. Ljudi su jeli kašu na Badnje veče, koristeći je za pripremanje stomaka nakon posta. Ubrzo je u mešavinu kaše dodato suvo voće, začini i med, pa se na kraju pretvorila u božićni puding.

Božićna torta u britanskom stilu sa marcipanom i glazurom. U Engleskoj, božićni kolač je tradicija koja je započela kao kaša od šljiva. Ljudi su jeli kašu na Badnje veče, koristeći je za pripremanje stomaka nakon posta. Ubrzo je u mešavinu kaše dodato suvo voće, začini i med, pa se na kraju pretvorila u božićni puding. - Sputnik Srbija
15/15

Božićna torta u britanskom stilu sa marcipanom i glazurom. U Engleskoj, božićni kolač je tradicija koja je započela kao kaša od šljiva. Ljudi su jeli kašu na Badnje veče, koristeći je za pripremanje stomaka nakon posta. Ubrzo je u mešavinu kaše dodato suvo voće, začini i med, pa se na kraju pretvorila u božićni puding.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala