Ruska salata, ostrige i Pavlova: Božićni i novogodišnji obroci širom sveta
Ruska salata, ostrige i Pavlova: Božićni i novogodišnji obroci širom sveta
Sputnik Srbija
Postoji mnogo jedinstvenih poslastica, recepata i jela koje razne kulture prave i konzumiraju 31. decembra ili 1. januara kako bi donele sreću u predstojećoj... 23.12.2022, Sputnik Srbija
U Španiji ljudi jedu grožđe. U Turskoj se sve vrti oko nara. Kukuruzni hleb, riba i rezanci su samo neki od primera dobre hrane koja se jede širom sveta za početak nove godine. Te tradicije u novogodišnjoj noći imaju slojevito, duboko značenje koje treba istražiti pred sezonu praznika. Ko zna, možda čak i inspirišu da započnemo novu tradiciju 2023. ili da promenimo meni za novogodišnju zabavu.
Postoji mnogo jedinstvenih poslastica, recepata i jela koje razne kulture prave i konzumiraju 31. decembra ili 1. januara kako bi donele sreću u predstojećoj Novoj godini.
U Španiji ljudi jedu grožđe. U Turskoj se sve vrti oko nara. Kukuruzni hleb, riba i rezanci su samo neki od primera dobre hrane koja se jede širom sveta za početak nove godine. Te tradicije u novogodišnjoj noći imaju slojevito, duboko značenje koje treba istražiti pred sezonu praznika. Ko zna, možda čak i inspirišu da započnemo novu tradiciju 2023. ili da promenimo meni za novogodišnju zabavu.
Božićna večera u Sjedinjenim Državama nije potpuna bez pečene ćuretine. Tradicija božićne ćurke može se pratiti od Henrija Osmog, koji je ćuretina bude osnovni obrok za svečani dan.
Božićni puding (puding od šljiva) se služi nakon božićne večere u Britaniji i Irskoj. Takođe je popularan u Australiji i drugim mestima sa britanskim imigrantima.
Domaća poslastica Pavlova torta ukrašena semenkama nara i šlagom. Desert je poreklom iz Australije ili Novog Zelanda sa početka 20. veka. Ime je dobio po ruskoj balerini Ani Pavlovoj.
Božićna guska (Weihnachtsgans), tradicionalno nemačko jelo koje se priprema za Božić. To je pečena guska koja je obično punjena lukom, suvim šljivama, kestenima, jabukama i/ili urmama.
Autentičan i ukusan tamales od crnog pasulja sa svežim kozjim sirom, božićno jelo u Meksiku i Centralnoj Americi. Tamales je latinoamerička tradicija pripreme svinjetine i kukuruza. Pošto je kukuruz boja zlata, on takođe znači bogatstvo i prosperitet.
Nešto modernija verzija tradicionalnog finskog božićnog obroka joulupoita. Ova večera uključuje tepsiju od krompira, rosoli liker, losos, kavijar, haringe, masline i razne sireve. Tradicionalna božićna šunka zamenjena je verzijom od soje.
Tošikoši soba, novogodišnji rezanci u Japanu. Zlatari su koristili fino brašno za ovo jelo da sakupe zalutalu zlatnu prašinu ili zlatni lak, jer lako pokupi zlato. Na ovaj način se kaže da jedenje soba donosi zlato u domaćinstvo za narednu godinu.
Japanci ukrašavaju Tokonomu, uvučeni prostor u sobi za prijem u japanskom stilu, u kojoj su izloženi predmeti za umetničko uvažavanje, ovim hrpama moči kolača pod nazivom „Kagami moči“. Nekada su ih ljudi pravili sami, ali nedavno se prodaju upakovane u prodavnicama pirinča ili vagaši prodavnicama.
Ruska salata na novogodišnjem stolu. Ruska salata u Rusiji se zove Olivije, po imenu njenog tvorca – francuskog kuvara Lisjena Olivjea. Salata Olivije je tradicionalno salatno jelo u ruskoj kuhinji, koje je popularno i u drugim postsovjetskim zemljama i širom sveta.
Kotečino, italijanska praznična hrana, koja potiče iz Modene i obično se kombinuje sa dinstanim sočivom. Osnova tokom božićnih ili novogodišnjih večera, kotečino i zampone su praznični klasici. Upareni sa sočivom (za koje se kaže da donosi sreću) ili pire krompirom, oni su simbol drevne tradicije.
Božićna torta u britanskom stilu sa marcipanom i glazurom. U Engleskoj, božićni kolač je tradicija koja je započela kao kaša od šljiva. Ljudi su jeli kašu na Badnje veče, koristeći je za pripremanje stomaka nakon posta. Ubrzo je u mešavinu kaše dodato suvo voće, začini i med, pa se na kraju pretvorila u božićni puding.
Sve vesti
0
Pristup ćaskanju je blokiran zbog narušavanja pravila.
Ponovo možete da učestvujete za:∞.
Ako se ne slažete sa blokiranjem, koristite formular za povratne informacije
Razgovor je završen. U diskusiji možete učestvovati 24 sata od objavljivanja članka.