- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski višecevni bacač raketa Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski sprema mirovni plan u 10 tačaka, Rogozin će biti prebačen u Moskvu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 302. Bivši direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin ranjen je tokom granatiranja Donjecka. Njegovo stanje je stabilno i biće prebačen u Moskvu. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je posle sastanka sa američkim liderom Džozefom Bajdenom rekao da nije spreman na kompromise za postizanje mira.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:47 22.12.2022
Lekari u Donjecku i Rostovu na Donu nisu se usudili da izvrše operaciju ranjenom Dmitriju Rogozinu zbog njene složenosti, saopštio je pomoćnik bivšeg šefa "Roskosmosa".

"Rogozin do sada nije operisan. Lekari u Donjecku i Rostovu na Donu nisu se usudili da izvrše operaciju, s obzirom na njenu složenost. Nakon što bude prebačen u Moskvu, konzilijum lekara će doneti odluku o neophodnoj medicinskoj pomoći“, rekao je on.

19:51 22.12.2022
Okruženje Vladimira Zelenskog dovršava svoj mirovni plan od deset tačaka i namerava da predstavi svoje ideje u februaru – godinu dana nakon početka specijalne vojne operacije, piše "Volstrit džurnal", pozivajući se na neimenovane izvore u evropskim i ukrajinskim diplomatskim krugovima.
Zelenski je ranije saopštio da je tokom onlajn govora na samitu G20 izneo svoju viziju koraka za uspostavljanje mira u Ukrajini, koja se sastoji od 10 tačaka.
Moskva je više puta nagoveštavala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou.
18:47 22.12.2022
Američke vlasti su u proširile listu sankcija protiv Rusije, dodavši na listu 10 ruskih organizacija.
U saopštenju američkog Stejt departmenta se navodi da Vašington uvodi sankcije ruskim kompanijama zbog specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. Kako je pojasnio američki državni sekretar Entoni Blinken, „Sjedinjene Države uvode sankcije ruskim vojno-pomorskim objektima zbog ruskih pomorskih operacija koje se izvode protiv ukrajinskih luka, između ostalih protiv onih koje obezbeđuju svet hranom i žitom“.
16:25 22.12.2022
Bivši direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin saopštio je da je u granatiranju hotela u Donjecku u kojem se on nalazio u sredu uveče poginuo njegov pomoćnik.
Rogozin, koji je u tom incidentu i sam ranjen u leđa, obećao je da će se nakon oporavka vratiti u zonu gde se izvodi specijalna vojna operacija.
16:21 22.12.2022
Starešina sela Ljubimovka u Hersonskoj oblasti Andrej Štepa poginuo je u eksploziji automobila, rekao je Sputnjiku zamenik načelnika administracije Nove Kahovke Ruslan Agajev.
Prema rečima zvaničnika, u pogibiji starešine sela umešani su ukrajinski diverzanti, koji ga je izabrao za metu „zbog aktivne građanske pozicije“.
14:54 22.12.2022
Lovac-presretač MiG-31K sa hiperzvučnom raketom „kindžal“ na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
RUSIJA
Načelnik Generalštaba Rusije: Ruski „Kindžali“ nepobedivi za ukrajinski PVO
14:09 22.12.2022
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov saopštio je da je razgovarao telefonom sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom, kojem je zahvalio za „nove mogućnosti u zaštiti neba“.
„Zahvalan sam za novi paket pomoći u oblasti bezbednosti, posebno za nove mogućnosti zaštite našeg neba“, napisao je Reznikov na Tviteru.
SAD su ranije saopštile da će izdvojiti novi veliki paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 1,85 milijardi dolara, koji obuhvata i jednu bateriju raketnog kompleksa „Patriot“.
13:06 22.12.2022
Izjava generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o pregovorima Rusije i Ukrajine nije u njegovoj nadležnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
12:09 22.12.2022
Sergej Šojgu i Sergej Surovikin - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu obišao jedinice u zoni specijalne operacije /video/
11:33 22.12.2022
Vlasti DNR očekuju isporuku novih sistema PVO, rekao je lider DNR Denis Pušilin.
Podsetimo, Pušilin je u utorak zamolio ruskog predsednika Vladimira Putina da ojača republiku novim PVO sistemima imajući u vidu intenzivno granatiranje sa ukrajinske strane.
11:30 22.12.2022
Delegacije Rusije i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održale su konsultacije u Moskvi u vezi sa situacijom u Zaporoškoj nuklearki i gradu Energodar.
„Strane su detaljno razmotrile situaciju u Zaporoškoj nuklearki kada je reč o pouzdanosti snabdevanja strujom i grejanjem Energodara i područja nukelarke“, navodi se u saopštenju.
Jedna od tema bila je i misija eksperata IAEA u nuklearki i pitanje zone bezbednosti. Konstatovana je bliskost stavova u vezi sa potrebom uspostavljanja te zone.
Rusku stranu predvodio je direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov a IAEA generalni sekretar organizacije Rafael Grosi.
Grosi je posle konsultacija izjavio da je zaštitna zona oko Zaporoške nukelarke potrebna isključivo u cilju sprečavanja nuklearne havarije.
11:05 22.12.2022
Amerika nastavlja politiku de fakto i posredne borbe protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući posetu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Vašingtonu.
Zelenski je u sredu doputovao u Vašington, u kojem je razgovarao s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i nastupio pred Kongresom SAD.
On je izjavio da ne zna kako izgleda „pravedan mir“ s Rusijom, ali da je uveren da su isključeni kompromisi u vezi s teritorijom i suverenitetom.
10:48 22.12.2022
Marjinka će uskoro biti oslobođena, u toku su borbe za preostale delove grada, u kojima protivnik pruža otpor i pokušava da se utvrdi u stambenim objektima, rekao je za Sputnjik vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Odredi u Marjinki napreduju, tamo je već u toku borba za oslobađanje preostalih delova grada. Protivnik pruža otpor, pokušava da se drži za svaki objekat. Sudeći po svemu, imaju takvo naređenje“, rekao je Pušilin.
Prema njegovim rečima, protivnik ne obraća pažnju na gubitke i nastavlja da šalje rezerve na položaje.
„Ipak, za nas je važno svakih 50 do 100 metara, na kojima svakodnevno napreduju naši odredi, zbog toga ćemo uskoro videti da je Marjinka potpuno oslobođena i da imamo izlaz ka sledećem pravcu, a to je Krasnogorovka“, naveo je Pušilin.
10:39 22.12.2022
U Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost, saopštile su lokalne vlasti.
09:50 22.12.2022
Ukrajinske snage smanjile su u poslednje vreme broj napada na Zaporošku nuklearnu elektranu, izjavio je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
„Oni manje gađaju, ali to nije zasluga Grosija, to je zasluga naših oružanih snaga“, rekao je Balicki za „Prvi kanal“.
Prema njegovim rečima, samo sila može naterati neprijatelja da se zaustavi.
Balicki je dodao da IAEA nije u stanju da reši pitanja okončanja granatiranja ukrajinskih trupa Zaporoške nuklearke.
„Polagali smo velike nade u misiju IAEA. Danas iz svih procesa koji su se odigrali za ovo vreme, poseta, razgovora, diskusija, govora u UN, shvatamo da IAEA nije u stanju i nema dovoljno ovlašćenja da rešava pitanja građanja civila, civilnih objekata i nuklearnih objekata. Oni nemaju te mogućnosti, a sve ostalo je lažni sjaj, kojem već odavno ne verujemo“, rekao je Balicki.
Prema njegovim rečima, sada je neophodno iskoristiti sve poluge kako bi se osigurala bezbednost u radu Zaporoške nuklearke.
Direktor IAEA Rafael Grosi održaće danas konsultacije u Moskvi i sastati se sa šefom „Rosatoma“ Aleksejem Lihačovim.
08:58 22.12.2022
08:34 22.12.2022
U protekla 24 časa tokom ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke u ljudstvi i vojnoj tehnici, saopštio je portaprol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.
Prema njegovim rečima, ubijeno je do 50 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno pet oklopnih transportera, četiri jedinice artiljerijskog oruđa i 18 specijalnih vozila.
08:19 22.12.2022
U Kijevu su i za četvrtak najavljene restrikcije struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija.
08:17 22.12.2022
U sinoćnjem granatiranju hotela u Donjecku poginule su dve osobe, saopštio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.
08:07 22.12.2022
Vladimir Zelenski i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: Vašington i Zelenski ne žele mir
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala