- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruske snage gađaju ukrajinske položaje iz haubice Hijacint u zoni specijalne vojne operacije  - Sputnik Srbija

UŽIVO Bajden: Zapad ne želi treći svetski rat

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 301. U LNR saopštili da se ukrajinske snage pripremaju za borbe u Artjomovsku. Vladimir Zelenski će posetiti Vašington i obratiti se američkom Kongresu. Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je situacija novim regionima izuzetno teška i da treba učiniti sve za bezbednost građana.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:28 21.12.2022
Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je na pres-konferenciji sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim da sistemi „patriot“ koje Vašington namerava da preda Kijevu ne vode ka eskalaciji napetosti – sistemi su odbrambeni.
Na pitanje Zelenskog, da li postoji mogućnost da Kijev zatraži dodatne komplekse, Bajden je odgovorio da SAD „radi na tome“.
Američki predsednik je saopštio i da je za obuku ukrajinskih vojnika da rukuju gorenavedenim kompleksima potrebno vreme.
„Biće potrebno neko vreme da se završe sve neophodne pripreme, ali baterija „patriot“ će biti jedno od najvažnijih sredstava Ukrajine“, istakao je američki lider.
Međutim, on je istakao da isporukom oružja Kijevu Zapad ne želi rat protiv Rusije, niti treći svetski rat.
„Proveo sam nekoliko stotina sati u razgovorima sa našim evropskim saveznicima i šefovima država tih zemalja, argumentujući zašto je u njihovom interesu da nastave da podržavaju Ukrajinu. Oni to odlično razumeju, ali ne žele rat protiv Rusije. Ne žele treći svetski rat. I mislim da se sve to može izbeći ako se uverimo da Ukrajina može da pobedina na bojnom polju“, rekao je Bajden, govoreći o snabdevanju Kijeva oružjem.
Međutim, on je istakao da je Zelenski spreman da učestvuje u traganju za "pravednim mirom" sa Rusijom.
Bajden je poručio da će SAD podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno.
23:00 21.12.2022
Donjeck opet na metu ukrajinske vojske. Osam granata, kalibra 155 milimetara pogodilo područje grada.
21:17 21.12.2022
Vladimir Zelenski i Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
SVET
Bajden na sastanku sa Zelenskim: Rusija koristi zimu kao oružje
20:27 21.12.2022
Predsednik SAD Džo Bajden dočekao je u Beloj kući ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog koji je doputovao u jednodnevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama.
18:43 21.12.2022
Sjedinjene Američke Države donele su odluku da obezbede Ukrajini novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.
„Današnja pomoć prvi put uključuje sistem PVO 'patriot'“, saopštio je Blinken.
Kako je precizirano u dokumentu, jedna milijarda dolara pomoći Ukrajini biće izdvojena preko Stejt departmenta, a 850 miliona dolara preko Pentagona.
18:19 21.12.2022
Pomoćnik lidera Čečenije, komandant specijalne jedinice „Ahmat“, Apti Alaudinov saopštio je da jedinica napreduje u području Soledara, Donjecka Narodna Republika.
"Naše jedinice rade veoma dobar posao u gradu Soledaru. Svaki dan napreduju i izbacuju neprijatelja sa položaja. Svakodnevno osvajamo veoma dobra područja", rekao je Alaudinov za Sputnjik.
17:39 21.12.2022
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doleteo je u SAD američkim vojnim avionom, nakon što je iz Kijeva stigao u Poljsku vozom, piše Si-En-En, pozivajući se na američke zvaničnike.
Kako se navodi, put ukrajinskog predsednika tajno su organizovale vlasti Ukrajine i Sjedinjenih Država.
15:35 21.12.2022
Eksplozija u Kijevu, pišu ukrajinski mediji.
15:32 21.12.2022
Nemačka u principu nema ništa protiv toga da prati SAD u snabdevanju Ukrajine sistemima protivraketne odbrane "Patriot", ali u ovom trenutku Berlin nema dostupne sisteme za slanje u Kijev, saopštio je zvanični predstavnik nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.
On je podsetio da se Nemačka složila da rasporedi tri odbrambena raketna sistema Patriot u istočnoj Poljskoj kako bi obezbedila vazdušni prostor svog saveznika iz NATO.
"To su tri dostupna sistema Patriot. Dakle, nije stvar da Nemačka ne želi da preduzme konkretan korak, već da nema dostupnih sistema“, zaključio je Hebeštrajt.
14:46 21.12.2022
Segej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu: U Ukrajini protiv ruske vojske su objedinjene snage Zapada
14:45 21.12.2022
Predsednici SAD i Ukrajine, Džozef Bajden i Vladimir Zelenski, planiraju da razgovaraju o inicijativi ukrajinskog lidera o postizanju pravednog mira radi završetka sukoba u Ukrajini, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.
14:42 21.12.2022
U Kijevskoj oblasti, gde je ranije bila objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost, odjekuju eksplozije, piše ukrajinski portal „Strana“.
13:54 21.12.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Nema ograničenja – sve za vojsku
12:23 21.12.2022
U Krivom Rogu u Dnjepropetrovske oblasti i Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine čuju se eksplozije, saopštio je ukrajinski portal „Strana“ na svom Telegramu.
Poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko takođe je na svom Telegramu potvrdio informaciju o eksplozijama u Krivom Rogu.
12:09 21.12.2022
Ukrajinske snage otvorile su vatru iz teške artiljerije na okolinu Energodara, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„U gradu... u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, čuju se eksplozije. Zvuci naleta (najmanje tri) rakete najglasnije su čuli građana na području industrijske zone i obalskog dela“, napisao je Rogov na svom Telegramu.
11:31 21.12.2022
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na celoj teritoriji Ukrajine osim Sumske oblasti.
11:29 21.12.2022
Ruske snage svakako će se vratiti u Herson, ljudi veruju u to, izjavio je v.d. gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saljdo za televiziju „Rusija 24“.
On je dodao da ukrajinske oružane formacije samo danju gađaju levu obalu Dnjepra, a zatim „noću odlaze, čak ni ne ostaju u Hersonu“.
11:15 21.12.2022
Ruski diplomata: I dalje postoji pretnja da Ukrajina napravi „prljavu bombu“
Pretnja da će Ukrajina napraviti „prljavu bombu“ ostaje, uprkos inspekciji IAEA, izjavio je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
„Naravno, teoretski, Ukrajina ima neophodan potencijal za stvaranje ‘prljave bombe’, za to nisu potrebni posebni napori, pogotovo što je Ukrajina još od sovjetskih vremena nuklearno napredna zemlja, ima mnoge tehnologije, znanja itd“, rekao je Uljanov odgovarajući na pitanje da li Kijev ima realnu mogućnost da napravi „prljavu bombu“ uprkos činjenici da inspekcije IAEA nisu to otkrile.
Kako je naveo, zaista postoji takva pretnja.
„Činjenica da je Kijev imao takve planove, ja ovde verujem našim predstavnicima Ministarstva odbrane, oni znaju o čemu pričaju. U principu, zaista postoji takva pretnja: neko u IAEA nam je rekao da na teritoriji Ukrajine skoro skoro pet hiljada objekata gde je, u principu, moguće da se napravi bomba, ‘prljava bomba’, tamo se nalaze radioaktivne materije“, dodao je stalni predstavnik.
10:48 21.12.2022
Tenk T-72 u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusko Ministarstvo odbrane: Značajni gubici protivnika
10:26 21.12.2022
Matvijenko: Ciljevi specijalne operacije biće ostvareni
Ciljevi specijalne vojne operacije će sigurno biti ostvareni, u to niko ne treba da sumnja, izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.
„Oni će sigurno biti ostvareni, jer nema ništa važnije od nacionalne bezbednosti i nacionalnog suvereniteta za naše građane“, rekla je Matvijenkova na godišnjoj konferenciji za novinare.
Ona je napomenula da su dvostruki aršini i forsirana rusofobija u suprotnosti sa bilo kojim međunarodnim pravom i zdravim razumom.
„Čini mi se da je ovo shvatanje ispravnosti naše stvari danas veoma važno. Ovo je veoma važan uslov za što brži završetak specijalne vojne operacije i našu pobedu i postizanje ciljeva koje smo postavili“, ocenila je ona.
O pregovorima sa Ukrajinom
Matvijenko je dodala i da ne vidi preduslove za pregovore sa Ukrajinom u najskorije vreme.
„Iskreno ću vam reći svoje mišljenje: danas ne vidim nikakve preduslove da se u najskorije vreme održe pregovori. Nema o čemu, a nema ni sa kim – mislim na stalne izjave ukrajinskog rukovodstva koje nas ubeđuje u generalno odsustvo bilo kakvog razumevanja realnosti i pokušaja da se ta realnost prizna, tako da sa ovim rukovodstvom nema šta da se razgovara. A nema ni sa kim da se razgovara, jer u Ukrajini nema nezavisnih političara“, istakla je ona.
Prema njenom mišljenju, agendu ukrajinskim političarima formira „vašingtonski oblasni komitet“.
Kako je navela, SAD ne žele pregovore između Moskve i Kijeva, u suprotnom bi pregovori odmah počeli.
„Svi smo svesni da kada bi Vašington samo mrdnuo prstom u pravcu Ukrajine i rekao: Sedite za pregovarački sto, to bi odmah bilo urađeno. Za sada su, nažalost, ciljevi kolektivnog Zapada da se nastavi da što se više oslabi razvoj Rusije, da se on obuzda i oslabi naša vojnu moć i pokuša da se ostvari neka pobeda nad Rusijom“, ocenila je Matvijenko.
Matvijenko je istakla da nepoznavanje istorije Rusije, nepoznavanje zemlje, ruskog karaktera i građana od strane kolektivnog Zapada „jednostavno iznenađuje“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala