- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu: U Ukrajini protiv ruske vojske su objedinjene snage Zapada

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaSegej Šojgu
Segej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2022
Pratite nas
Objedinjene snage Zapada suprotstavljaju se ruskim vojnicima koji učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Danas se ruskim vojnicima u Ukrajini suprotstavljaju objedinjene snage Zapada. SAD i njeni saveznici ‘pumpaju’ kijevski režim naoružanjem, obučavaju vojnike, obezbeđuju obaveštajne podatke, šalju savetnike i plaćenike, vode protiv nas informativni i sankcioni rat“, rekao je Šojgu na proširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije.

Prema njegovim rečima, uzrok konflikta u Ukrajini je državni prevrat u toj zemlji koji je finansirao Zapad, dovodeći na vlast antiruske snage.
„Posle otkrića Merkelove, Porošenka i drugih političara u vezi sa istinskim ciljevima Minskih sporazuma za sve je postalo očigledno da nije Rusija uzrok sukoba u Ukrajini. Uzrok je državni prevrat iz 2014. Godine koji je finansirao Zapad, dovodeći na vlast antiruske snage i deleći bratske narode. To je izazavalo oružani otpor u Donbasu“, istakao je Šojgu.
Ministar odbrane je rekao da SAD koriste situaciju u Ukrajini kako bi očuvale globalnu dominaciju.

„Jasno je da je aktuelna situacija od koristi u prvom redu SAD koje nastoje da to iskoriste kako bi očuvale globalnu dominaciju i oslabile druge države, uključujući i svoje saveznike u Evropi“, istakao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, Zapad nastoji da maksimalno otegne oružana dejstva u Ukrajini kako bi oslabio Rusiju.
„Posebnu uznemirenost izaziva jačanje prisustva NATO kod granica Rusije i Belorusije , kao i nastojanje Zapada da maksimalno produže oružana dejstva u Ukrajini kako bi oslabili našu zemlju“, rekao je on.
U zoni borbenih dejstava u Ukrajini nalaze se oficiri NATO, artiljerci i drug, za potrebe Kijeva radi 500 satelita SAD i NATO, pri čemu više od 70 vojnih a ostali imaju dvostruku namenu.
Apsolutni muk zapadnih medija o ratnim zločinima ukrajinskih vojnika je vrhunac cinizma, istakao je Šojgu.
„Apsolutna tišina zapadnih medija kada je reč o ratnim zločinima ukrajinskih snaga je vrhunac cinizma, a istovremeno se veliča zločinački kijevski režim i neonacisti“, naglasio je on.

Zapad na isporuke oružja Kijevu potrošio skoro 100 milijardi dolara

Kako je istakao, 27 država je na isporuke naoružanja Kijevu već potrošilo 97 milijardi dolara, daleko više od onoga što su Amerikanci ostavili u Avganistanu.
„Da bi nadomestili gubitke, SAD i države NATO su mnogostruko povećale vojnu pomoć kijevskom režimu. Na isporuke oružja Ukrajini 27 država je već potrošilo 97 milijardi dolara, daleko više od onoga što su Amerikanci ostavili u Avganistanu. Deo naoružanja nalazi se u rukama terorista i širi se po čitavom svetu. Nije poznato u čijim će se rukama sutra naći oružje iz Ukrajine “, upozori je Šojgu.

Najveći deo oružja i tehnike ukrajinskih snaga - uništen

Ruski ministar odbrane rekao je da su Oružane snage Ukrajine pretrpele velike gubitke i da je uništen najveći deo naoružanja i tehnike.
S druge strane, rusko naoružanje koje se koristi u specijalnoj operaciji potvrdilo je svoju izuzetnu pouzdanost i efikasnost, istakao je on.
Kijev se, kako je rekao, služi zabranjenim načinima ratovanja, uključujući terorističke napade i naručena ubistva, granatiranje civila naoružanjem velikog kalibra, a tu je i nuklearna ucena.
Ruska vojska, pak, čini sve kako bi isključila civilne žrtve u Ukrajini, nanoseći visoko precizne udare na ukrajinske položaje.
Delimična mobilizacija koje je sprovedena u Rusiji imala je za cilj stabilizaciju situacije na frontu, zaštitu novih teritorija i dalje ofanzive, rekao je Šojgu i dodao da se mimo poziva vojsci pridružilo preko 20.000 dobrovoljaca.
Specijalna operacija će bit nastavljena i 2023. godine sve do ispunjenja svih njenih ciljeva, a Rusija će nastaviti i svoj emisije u Siriji i Nagrono-Karabahu.

Šta je odgovor na širenje NATO

Ruski ministar je istakao da će kao odgovor na širenje NATO na Finsku i Švedsku u zemlji biti formirana dva nova vojna okruga – Moskovskog i Lenjingradskog.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala