- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski sistem Iskander - Sputnik Srbija

UŽIVO Deficit struje u Kijevu dostigao 50 odsto; Putin: Održavam kontakte s kolegama, i sa Makronom

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 299. Centar Marinke je već očišćen od ukrajinskih trupa, saopštio je lider DNR Denis Pušilin. Ruska vojska je višestruko povećala proizvodnju sistema "Iskander" i municiju za njih, a prestigla je Ukrajinu na frontu po broju dronova za taktičko izviđanje.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:02 19.12.2022
Parlament Rumunije odobrio je na sednici održanoj u ponedeljak formiranje borbene grupe saveznika NATO-a na teritoriji te zemlje, pod rukovodstvom Francuske, prenosi agencija Agerpres.
Za takvu odluku glasalo je 309 poslanika, a petoro je bilo protiv, navodi agencija.
20:59 19.12.2022
U Donjeckoj Narodnoj Republici od početka eskalacije sukoba poginula su 4.392 civila, među kojima 132 deteta, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
20:57 19.12.2022
Ukrajinska vojska ispalila je večeras 15 raketa na Kalinjinski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da su, prema prvim podacima, ukrajinski projektili pogodili Kalinjinsku bolnicu i zgradu vrtića u tom gradu.
Oštećeno je i nekoliko zgrada i automobila u Kalinjinskom rejonu Donjecka.
20:36 19.12.2022
Deficit električne energije u Kijevu raste, večeras je dostigao oko 50 odsto, saopštio e gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko
20:20 19.12.2022
Putin: Održavam kontakte s kolegama, uključujući Makrona
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da održava kontakte s kolegama iz drugih zemalja, uključujući i predsednika Francuske Emanuela Makrona.
„S mnogim partnerima održavam odnose. Uključujući predsednika Francuske. Zaista održavamo kontakt telefonom“, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.
Putin je podsetio na to da je Makron i „nakon početka specijalne vojne operacije dolazio u posete Moskvi“.
17:37 19.12.2022
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema izgleda za održavanje mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva u bliskoj budućnosti.
"Nisam optimista u pogledu mogućnosti efikasnih mirovnih pregovora u bliskoj budućnosti. Verujem da će se vojna konfrontacija nastaviti i mislim da ćemo morati da sačekamo dok ne budu bili mogući ozbiljni mirovni pregovori", rekao je Gutereš.
Istovremeno, on je izrazio nadu da će 2023. godine ipak biti postignut mir u Ukrajini.
15:39 19.12.2022
Državna korporacija "Rosteh" višestruko je povećala proizvodnju lansera i municije za operativno-taktički raketni sistem "Iskander", saopštio je u intervjuu televiziji "Rusija 24" Vladimir Artjakov, prvi zamenik generalnog direktora ruske korporacije.

"Visoko precizni sistemi su danas veoma efikasni u uništavanju infrastrukture na drugoj teritoriji – to je naš čuveni "Iskander". On je prilično efikasan i radi veoma glatko i veoma precizno, pouzdano. Ovde moram istaći da se "proizvodnja" lansera i municije višestruko uvećala“, rekao je on.

14:12 19.12.2022
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Vinickoj, Dnjepropetrovskoj, Žitomirskoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, gradu Kijevu i gradu Zaporožju.
14:11 19.12.2022
Protivvazdušni raketni sistem S-300V - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
RUSIJA
Moskva: Planovi Grčke da preda Kijevu S-300 ─ neprijateljski, sva tehnika će biti uništena
14:11 19.12.2022
U Ukrajini se ne planira novi talas mobilizacije posle Nove godine, saopštio je predstavnik komande Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Roman Gorbač.
12:07 19.12.2022
Ruska vojska u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruske snage u pravcu Donjecka zauzele bolje položaje, likvidirano preko 130 ukrajinskih vojnika
11:13 19.12.2022
Pripadnici specijalnih snaga „Ahmat“ i inguške dobrovoljačke specijalne jedinice „Bobr“ pronašli su stotine skrovišta sa oružjem tokom operativno-istražnih radnji u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, saopštio je čečenski lider Ramzan Kadirov na svom Telegramu.
„Tokom pregleda teritorija naselja otkrivaju se skrovišta različitog oružja i municije, među kojima ima mnogo NATO-ovog. Radi se o desetine i stotine, takođe se identifikuju i privode saučesnici nacista koji se kriju na kontrolisanim teritorijama. Ovo se obavlja svakodnevno i nastaviće se do pobede Rusije nad NATO trupama“, napisao je Kadirov.
Prema njegovim rečima, koordinaciju i saradnju između jedinica vrši zamenik načelnika Ruske garde za Čečensku Republiku Sultan Rašajev.
10:35 19.12.2022
Situacija sa ukrajinskim energetskim sistemom je teška. Noćas je bilo nekoliko gađanja objekata infrastrukture, a u nekim regionima na istoku i centru zemlje uvedena su havarijska isključenja struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“.
Kako se navodi u saopštenju kompanije na Telegramu, radi se na otklanjanju kvarova.
Najteža situacija je u centru i istoku Ukrajine. Raspored isključenja uveden je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Žitomirskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Kijevskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva.
„Bez obzira na svu štetu, energetičari drže situaciju pod kontrolom. Elektroenergetski sistem održava stabilnu frekvenciju od 50 Hz, radimo sinhronizovano sa evropskom kontinentalnom mrežom“, saopštio je „Ukrenergo“.
08:54 19.12.2022
Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su 200 granata i raketa iz višecevnog bacača raketa „Grad“, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
Gađani su okruzi sedam naselja DNR. U granatiranju je poginuo jedan civil, a četvoro je ranjeno. Oštećeno je 27 zgrada i deset civilnih objekata.
Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništeno je jedan ukrajinski tenk, dve samohodne haubice („AHS Krab“ i „2S3 Akacija“) i pet oklopnih vozila. Ubijeno je i ranjeno više od 20 ukrajinskih vojnika.
08:20 19.12.2022
Proteklog dana su tokom aktivnih ofanzivnih dejstava Narodne milicije LNR ukrajinske snage pretrpele velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije major Ivan Filiponenko.
On je dodao da je u borbama ubijeno do 75 ukrajinskih vojnika, a uništen jedan tenk, pet oklopnih transportera, dve jedinice artiljerijskog oruđa i 17 specijalnih vozila.
08:08 19.12.2022
Deo položaja Oružanih snaga Ukrajine, sa kojeg su u nedelju izvršeni napadi na Donjeck, uništile su tokom noći ruske snage, saopštio je v.d. šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin za televiziju „Rusija 24“.
Prema njegovim rečima, izvedeni su napadi na ukrajinske snage u Avdejevki, Krasnogorovki, kao i u zapadnom delu Marjinke, koja se za sada ne nalazi pod kontrolom Rusije.
Pušilin je istakao da je centar Marjinke već očišćen od ukrajinskih trupa.
„Soliteri koji su služili kao utvrđenje neprijatelja praktično su pod kontrolom“, objasnio je on.
Pušilin je dodao da je ostao mali deo Marjinke gde je neprijatelj uspeo da se zadrži. Nakon nje, planirano je da se oslobodilačka operacija izvede u pravcu Krasnogorovke.
„Što se tiče avdejevskog pravca, ovde su snage koncentrisane na oslobađanje Pervomajskog, što takođe otvara određene mogućnosti za dalje oslobađanje“, zaključio je šef DNR.
07:57 19.12.2022
U Kijevu se u ponedeljak uvode vanredna isključenja struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija.
Osim toga, vanredna i havarijska isključenja struje nastavljaju se u ponedeljak u Odeskoj oblasti, javljaju lokalne vlasti.
07:54 19.12.2022
Komanda Oružanih snaga Ukrajine prebacila je oko 800 mobilisanih vojnika u rejon Artjomovska u DNR, od kojih većina nije prošla obuku i ne vlada oružjem, saopštio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
07:16 19.12.2022
Ukrajinske snage su tokom noći gađale Kijevski okrug Donjecka, na koji je ispaljeno tri granate kalibra 155mm.
Takođe je u LNR gađano selo Novosjolovka, na koje je ispaljeno pet raketa iz višecevnog bacača raketa „Himars“.
07:12 19.12.2022
Nekoliko eksplozija odjeknulo je u Ševčenkovskom okrugu Kijeva, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.
Kako je prethodno javio ukrajinski portal „Obščestveno“, u gradu je na snazi vazdušna opasnost, a stanovnicima je preporučeno da idu u skloništa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala