- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Planovi Grčke da preda Kijevu S-300 ─ neprijateljski, sva tehnika će biti uništena

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni raketni sistem S-300V
Protivvazdušni raketni sistem S-300V - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Planovi Grčke da isporuči S-300 Ukrajini predstavljaju provokaciju, svu vojnu tehniku poslatu Kijevu uništiće Oružane snage Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Ona je napomenula da grčko rukovodstvo u poslednje vreme sve više izjavljuje da je spremno da Ukrajini isporuči protivvazdušne raketne sisteme S-300PMU-1 bazirane na ostrvu Krit, pod uslovom da u zamenu dobije dodatni broj američkih PVO sistema „Patriot“.
„Smatramo provokativne planove za isporuke kijevskom režimu S-300 i drugih ruskih/sovjetskih sistema za protivvazdušnu odbranu otvoreno neprijateljskim prema Rusiji“, ističe se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.
Prema njenim rečima, reč je o najgrubljem kršenju odredaba rusko-grčkih međuvladinih sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji od 30. oktobra 1995. godine i o isporukama vojnih proizvoda od 3. decembra 2013. godine, kojima se Grčkoj nedvosmisleno zabranjuje re-izvoz isporučene vojne tehnike trećoj strani bez saglasnosti Rusije.
Ona je naglasila da će kršenje ugovornih obaveza neminovno imati posledice, a da ne govorimo o značajnom slabljenju grčke odbrambene sposobnosti u oblasti PVO.
„Konačno, niko ne bi trebalo da sumnja da će svu vojnu tehniku poslatu Kijevu blagovremeno pratiti i uništiti Oružane snage Ruske Federacije. Pre nego što bude kasno, možete odustati od opasnih planova. Još jednom upozoravamo Odgovorno grčko rukovodstvo“, dodala je Zaharova.
Ranije je Zaharova izjavila da Moskva unapred upozorava SAD da će, ukoliko pošalje PVO sisteme „Patriot“ Ukrajini, oni, zajedno sa njihovom poslugom, postati legitimne prioritetne mete Rusije.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je, govoreći jesenas na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, istakao da zapadne zemlje koje podržavaju režim u Kijevu postaju strane u sukobu. Takođe je napomenuo da će sve pošiljke koje sadrže oružje za Ukrajinu postati legitimne mete za Rusiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala