- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU usvojila politički dogovor o ograničenju cena gasa

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGasovod "Gazela" kojim se ruski gas isporučuje u EU
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2022
Pratite nas
Zemlje Evropske unije postigle su politički dogovor o limitu cena gasa u okvirima mehanizma korekecije tržišta.
Odredba Evropske unije o stvaranju privremenog mehanizma korekcije tržišta gasa s ograničenjem cene biće konačno odobrena na osnovu pisane procedure, navedeno je u saopštenju Saveta Evropske unije.
Cena gasa će biti ograničena na 180 evra po megavatčasu, odnosno 1.85 evra za hiljadu kubnih metara, što je više od sadašnjeg nivoa cena. Dogovor je bio, prema navodima Predsedništva Češke pri EU, postignut gotovo jednoglasno.
Dobijena je i saglasnost Nemačke, koja je dugo bila protiv te mere.
Postizanje dogovora potvrdio je na Tviteru premijer Češke Petar Fijala.
„To je veliki uspeh, koji je postignut u poslednjim danima predsedavanja Češke Evropskoj uniji! Dogovorili smo se o ograničenju cena gasa. Na taj način smo uspeli da postignemo veoma važan sporazum, koji će doprineti tome da energija bude dostupna evropskim domaćinstvima i firmama“, napisao je češki premijer.
Ograničenje cena gasa u Evropskoj uniji uvodi se od 15. februara.
Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto ranije je rekao da se devet zemalja EU, među kojima su Mađarska i Nemačka, usprotivilo uvođenju ograničenja cena gasa tokom probnog glasanja na sednici evropskih ministara energetike.
„Devet zemalja, uključujući nas, bilo je protiv ograničenja cena, ali pošto je neophodna kvalifikovana većina, ona je prikupljena“, rekao je Sijarto i dodao da pošto sve zemlje koje su glasale protiv ograničenja, osim Nemačke, nisu gusto naseljene, nije bilo moguće „skupiti manjinu neophodnu za blokiranje odluke“.
Mađarska će, prema njegovim rečima, u svakom slučaju glasati protiv ograničenja cena gasa, jer smatra da je to pogrešna i štetna mera.
Sijarto je dodao da je četiri meseca, tokom kojih ministri energetike zemalja EU pokušavaju da usaglase detalje ograničenja, trebalo iskoristiti za traganje za novim izvorima gasa za evropsko tržište.
On je naglasio da bi to bilo „najbolje rešenje za smanjenje cena gasa“.
Evropska komisija je u novembru razradila privremeni mehanizam korigovanja tržišta gasa radi obuzdavanja velikih skokova cena tog energenta. Ministri energetike EU su već razmatrali predlog Evropske komisije u novembru, ali su bili nesaglasni u vezi s nivoom ograničenja.
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
SVET
Sijarto: Granična cena za ruski gas loša ideja, ministri energetike EU bez dogovora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala