- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sijarto: Granična cena za ruski gas loša ideja, ministri energetike EU bez dogovora

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Ministri energetike država-članica EU nisu uspeli da usaglase graničnu cenu za ruski gas, saopštio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Kako je dodao, razgovori se nastavljaju u bilateralnom formatu.

„Na Savetu ministara energetike bila je velika rasprava, nisu uspeli da postignu saglasnost na plenarnom zasedanju, zbog toga se razgovori nastavljaju u bilateralnom formatu. Predsedava češki ministar industrije Jozef Sikela i mogu samo da mu poručim da je granična cena za gas – loša ideja“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Prema oceni mađarskog ministra, ako Brisel iznosi tako loše ideje kao što je granična cena za ruski gas onda to znači da se loše nosi sa energetskom krizom u Evropi.
Podsetimo, naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.
Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je, komentarišući ove odluke, primetio da Rusija neće prihvatiti gornju granicu cena nafte, čak i ako bude morala da smanji proizvodnju. On je dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne instrumente, Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.
Naftna platforma u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
RUSIJA
Putin: Ograničenje cene nafte je glup predlog – dovešće do katastrofalnog skoka cena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala