- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ograničenje cene nafte je glup predlog – dovešće do katastrofalnog skoka cena

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaNaftna platforma u Baltičkom moru
Naftna platforma u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Rusija neće prodavati naftu neprijateljskim zemljama koje ograniče njenu cenu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Što se tiče naše reakcije, kao što sam već govorio, mi jednostavno nećemo prodavati naftu zemljama koje donose takve odluke“, naglasio je ruski lider.
Po njegovim rečima, uvođenje granične cene za naftu svešće na nulu ulaganje u energetsku industriju i dovešće do katastrofalnog skoka cena.
„U tu granu industrije se ionako ne ulaže dovoljno, ne finansira se dovoljno, a ako još budemo slušali samo potrošače, onda će se investiranje svesti na nulu. Sve će to u nekoj fazi dovesti do katastrofalnog skoka cena i do kolapsa svetske energetike. To je glup predlog, nepromišljen i pogrešno proračunat“, rekao je Putin na pres-konferenciji nakon posete Kirgiziji.
On je istakao da Rusija neće biti na gubitku nakon uvođenja ograničenja cene nafte.
„Ne radi se o nama, nego o opštem stanju svetske energetike, svetskih energetskih tržišta – to je štetno za svetska energetska tržišta. Ponavljam – mi ionako prodajemo naftu približno po tim cenama, tako da se ne brinite za naš budžet. Mi nećemo imati gubitke ni pod kojim uslovima“, naglasio je Putin.
Ruski lider je dodao da će konkretni koraci kao odgovor na ograničenje cene ruske nafte biti izloženi u ukazu koji će biti objavljen narednih dana.
Kako je istakao, Rusija će razmisliti o mogućem smanjenju proizvodnje nafte, ukoliko to bude potrebno, iako još nije doneta nikakva odluka.
Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.
Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je, komentarišući ove odluke, primetio da Rusija neće prihvatiti gornju granicu cena nafte, čak i ako bude morala da smanji proizvodnju. On je dodao da su takva ograničenja mešanje u tržišne instrumente, Rusija je spremna da radi samo sa onim potrošačima koji će raditi po tržišnim uslovima.
Grčki tanker Minerva - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
RUSIJA
Mediji: Rusija može uvesti fiksnu cenu za svoju naftu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala