- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Stepijeva kontra: Zaslužio je – svim srcem uz Mesija! A Mbape - ima vremena za njega!

© AP Photo / Hans PunzDragoslav Stepanović
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2022
Pratite nas
Stigosmo i do tog čuvenog finala i najvažnije utakmice na Svetskom prvenstvu u kojem je ulog „Zlatna boginja“. Čini mi se da je onaj sistem, kada počneš loše, pa se posle dižeš i dižeš i dobijaš utakmice, kod Argentine doneo rezultat.
Krenuli su porazom od Saudijske Arabije, a onda su u polufinalu rasturili Hrvate. A tek Mesi, on je razbio Joška Gvardiola – igrača od 100 miliona evra. Toliko ga je zadludeo, da nisam mogao da verujem da jedan igrač može sebi to da dozvoli.
Kolumnu Dragoslava Stepanovića – „Stepijeva kontra“ čitajte na Sputnjiku tokom trajanja Mundijala u Kataru.
Hrvat ima duplo duže noge, duplo duži korak, ali Mesi je poput „singerice“, čudo jedno. Čitam komentare i analize novinara da je Joško previše poštovao Mesija i da ga zato nije dirao... Međutim, kada imate igrača koji ima kratke noge i pravi kratke korake kod tog okretanja i promene pravca, on mnogo brže i lakše odradi posao nego ovaj s dugačkim nogama. Kada izgubiš dva koraka, napadač ti se protivnik uvuče ispred, preostaje ti samo da ga fauliraš i da napraviš penal i ponovo bi bio gol. To da je Joško bio fer, to nije istina. Mesi ima tu neverovatnu fiziku, on je kao one stare mašine za šivenje – „singerica“, i u sekundi promeni odluku i napravi razliku.
Taj njegov potez me je vratio 30 i kusur godina unazad na Mundijal u Italiji kada je Piksi „izlomio“ Špance i postigao onaj prelep pogodak. Svi su očekivali da će da šutira iz prve, a on je „prodao lažnjak“ i elegantno smestio loptu u mrežu. Tako je Mesi „ukrao“ dva koraka Jošku i asistirao za gol. Na ovom nivou, poput Svetskog prvenstva, to je previše.
© AP Photo / Natacha PisarenkoLionel Mesi
Lionel Mesi  - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Lionel Mesi
E – zbog takvog Mesija, Argentina je spremna da uzme svetsku titulu! Ali, s druge strane im stoji Mbape, Grizman i svi ostali. Francuzi imaju bolju odbranu, ali to je jedna utakmica od koje očekujemo svi mnogo više. Svetsko prvenstvo u Kataru, za koje je predsednik FIFA Đani Infantino rekao da će biti najbolje organizovano Svetsko prvenstvo, to je i pokazalo. Bilo je nereda u Francuskoj posle eliminacije nad Marokom, kada je izbio pravi navijački rat, ali u Kataru sve protiče u karnevalskoj atmosferi. I pored svih kritika koje su imali iz Evrope i sveta, Katar je pokazao da je sposoban da organizuje Mundijal za pamćenje.
Što se samog finala tiče, očekujem tvrdu utakmicu zbog velikog uloga. Jedna bitna stvar kada se jeste što je većinu igrača savladao umor. Igra se na najvišem nivou, šest utakmica, najbolji igrači iz svelog sveta. I tu se u svakoj utakmici kako turnir odmiče traži više i na fizičkom, i na psihološkom i na tehničkom polju, da bi se dobila utakmica.
I jedni i drugi će sasvim sigurno do najsitnijih detalja analizirati i proučiti ovog drugog kako bi pronašli „pukotinu“. Tu gde osete da neko nije totalno fit, tu će da napadnu i da pokušaju da zadaju taj glavni udarac.
Pred nama su dve fantastične ekipe, obe su kadre da osvoje titulu i obe u svojim redovima imaju igrače svetske klase poput Mesija i Mbapea, Grizmana koji jednim potezom mogu da reše utakmicu.
© SputnikZlatna boginja
Zlatna boginja - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
Zlatna boginja
Navijaću za Argentinu, zbog Mesija. Na kraju je karijere i ovo mu je drugo finale na Mundijalima, a pre šest meseci je osvojio Kopa Amerika, pa je „Zlatna boginja“ jedini trofej koji mu nedostaje. Ovo bi trebalo da bude nastavak njegove priče, bajke. A Mbape? Ima on ispred sebe još tri-četiri Svetska prvenstva, tako da će biti prilike da posle Mundijala u Rusiji 2018. godine osvoji još koju titulu.
Šta me još fascinira kod Mesija i zbog čega nemam dilemu da je zaslužio da ispiše istoriju. Uprkos tome što ima 35 godina, nijednom nije zamenjen u Kataru!? Odigrao je svih šest utakmica do sada, uključujući i produžetke. Nešto impresivno, neverovatno. I zbog toga mu od srca želim da podigne „Zlatnu boginju“ i da prestigne Dijega Armanda Maradonu. Čitam i da mu zameraju da malo trči, i to me podseća kada sam ja igrao za OFK Beograd, kada smo našem centarforu Santraču govorili: „Ostani ti napred, mi ćemo da se bijemo i da tebi šaljemo lpte da postižeš golove“. Fizički, on ne može da učestvuje u svim tim akcijama i defanzivnim zadacima, ali i ne treba.To je takav igrač kog ne smete da trošite u oba pravca, već ga čuvate da postiže ili da namešta golove. Nemci takve igrače zovu „knipser“. Kada aparatom za slikanje učinite da se čuje ono „škljoc“ i usledi blesak. E, to je Mesi! Čovek, fudbaler koji ni iz čega napravi nešto i postigne gol. Ma, u trenutku ga izmisli.
Zato, od srca mu želim da u nedelju podigne „Zlatnu boginju“ koja mu toliko nedostaje i koju je toliko zaslužio.
Ljupko Petrović - Sputnik Srbija, 1920, 16.12.2022
SPORT
Ljupko kroz suze za Sputnjik: Miha je bio zver, ostaće zauvek naša tri bisera!
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Katar 2022
Stepijeva kontra: Brazilci kao Nemci – to se tako ne radi!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala