Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Ojačaćemo naše granice prema Severnoj Makedoniji i Bugarskoj

© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆAleksandar Vučić, Katalin Novak i Andrej Babiš na prelazu Kelebija-Tompa
Aleksandar Vučić, Katalin Novak i Andrej Babiš na prelazu Kelebija-Tompa - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija ojačati granice prema Severnoj Makedoniji, a kasnije i ka Bugarskoj, jer ove godine beleži četiri puta veći priliv ilegalnih migranata sa teritorije Severne Makedonije i 3,6 puta uvećan sa teritorije Bugarske.
Vučić je to izjavio nakon što je sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i bivšim češkim premijerom Andrejom Babišom obišao privremene barijere na graničnom prelazu Kelebija-Tompa.
„Mi smo samo sa teritorije Severne Makedonije sprečili 45.965 ilegalnih ulaza. Vidim da je ta brojka u Mađarskoj 261.001. Preduzeli smo još jednu meru — oštriji pristup prema naoružanim kriminalnim grupama. Nedaleko odavde, prema Subitici, Paliću i Horgošu imali smo na više mesta naše snage bezbednosti i oružane obračune i uhapsili više od 600 onih koji su mislili da mogu uz oružje da preuduzmaju određene nedozvoljene radnje i učestvuju u ilegalnoj migraciji. Verujem da ćemo nastaviti da preduzimamo mere na očuvanju bezbednosti i sigurnosti“, istakao je Vučić.
Vučić je naveo da je Srbija ukinula slobodne vize zbog ilegalnih migracija do sada za četiri zemlje — Tunis, Burundi, Gvineju Bisao i Indiju.
Novinare je interesovalo zašto je prisutan i bivši češki premijer Andrej Babiš, jer neće moći u svojoj zemlji da nastupi po pitanju migranata.
Vučić je odgovorio da se u Mađarskoj sa predsednicom te zemlje i bivšim premijerom Češke sastao kako bi se zajedno „uhvatili u koštac“ i razgovarali o problemu sa migrantima.
„Pozvan sam od strane predsednice Katalin, ali znam Andreja već mnogo godina i iskreni smo prijatelji. Ne zanima me da li je neko na vlasti, mene uglavnom zanimaju ljudi“, rekao je Vučić.

„Na našoj granici branimo EU“

Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je, prilikom zajedničkog obilaska mađarsko-srpske granice Tompa sa Vučićem i Babišem, da se na toj granici brani EU.
„Došli smo da vidimo ovaj deo granice. Granica je naše obezbeđenje, obezbeđuje našu teritoriju. To je ujedno granica EU. Ako zajedno branimo ovde granicu onda branimo Evropu, mir i bezbednost građana EU“, poručila je Katalin Novak.
Pritisak iregularne migracije se, prema njenim rečima, stalno povećava.
„Do danas imamo više od 271.000 slučajeva ilegalnih pokušaja prelaska granice koje smo sprečili. Njihov broj je dvostruko uvećan u odnosu na prethodnu godinu. To je jedna od pojava sa kojom se suočavamo. Druga pojava je da su migranti sve agresivniji, sve je više krijumčara ljudi, svakodnevni su napadi na pripadnike granične policije. To ne možemo dozvoliti“, istakla je Katalin Novak.
Od 271.000 iregularnih migranata, 90 odsto stiže iz pravca Srbije, kazala je predsednica Mađarske.
„Zato pokušavamo sa prijateljima u Beogradu da stanemo na put tom problemu i to ne samo na mađarsko-srpskoj granici, već i na jugu na srpsko-severnomakedonskoj granici“, dodala je ona.

Babiš: Potrebni su nam i Srbija i zapadni Balkan u Šengenu

Bivši premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da je jedno od rešenja za sprečavanje ilegalnih migranata da i Rumunija, Bugarska i Srbija i sve zemlje zapadnog Balkana budu deo Šengena.
„Imamo Srbiju koja nije član EU, ali treba da bude deo Šengena jer aktivno učestvuje u rešavanju problema“, rekao je Babiš koji se sada bavi ilegalnim migracijama na kojima, kao je rekao krijumčari uzimaju milione i milijarde od ljudi koji moraju da beže iz svojih zemalja.
Kako kaže, učestvovao je na brojnim sastancima Fronteksa, bavio se granicom sa Severnom Makedonijom i Grčkom.
„Paradoksalno je bilo što su tamo hvatali ilegalne migrante koji su dolazili iz Šengena, i to što su napadali Mađarsku zbog ograde svi su je kritikovali ali su svi shvatili da je to pitanje bezbednosti, bezbednosti Evrope“, ukazao je Babiš.
On je istakao da ne mogu u Šengenu da budu samo članice EU.
„Evropa je Asteriks i Obeliks i ona se mora braniti sa mora“, rekao je Babiš.
Vučić, Katalina Novak i Babiš nastaviće razgovore u Segedinu.
Poseta predsednice Mađarske Katalin Novak Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
SRBIJA
Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem istorijskom nivou: Vučić sa Katalin Novak /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala