Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem istorijskom nivou: Vučić sa Katalin Novak /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPoseta predsednice Mađarske Katalin Novak Srbiji
Poseta predsednice Mađarske Katalin Novak Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem mogućem nivou u savremenoj političkoj istoriji, i da je saradnja dve zemlje napredovala u svim oblastima, politici, ekonomiji, trgovini.
Vučić je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednicom Mađarske Katalin Novak rekao da je za prvih sedam meseci trgovinska razmena između dve zemlje 2,2 milijarde evra, te da najveću stopu rasta u trgovini beležimo upravo sa Mađarskom.

Mađarska partner i prijatelj Srbije

Naveo je da je Mađarska četvrti trgovinski partner, koji će verovatno brzo doći na treće mesto, posle Nemačke i Kine, zahvaljujući razvoju bilateralnih trgovinskih odnosa.
„Kada sam postao premijer, Mađarska je bila 10. ili 11. trgovinski partner. Danas je četvrti, sa jasnim naznakama da će biti i treći, ako nastavimo ovako u naredne dve godine“, rekao je Vučić.
Naglasio je da je snažan zamah svih odnosa između Srbije i Mađarske, te da dve zemlje imaju mnogo razumevanja jedna prema drugoj u političkom smislu, preneo je Tanjug.
Naglasio je da je snažan zamah svih odnosa između Srbije i Mađarske, te da dve zemlje imaju mnogo razumevanja jedna prema drugoj u političkom smislu.
Vučić je istakao da je dobrim odnosima dve zemlje uvek doprinosila i predsednica Novak, kao i mađarski premijer Viktor Orban, zbog čega im je zahvalan, a posebnu zahvalnost uputio je Ištvanu Pastoru, lideru Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, čoveku koji, kaže, predstavlja most između Srbije i Mađarske.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPoseta predsednice Mađarske Katalin Novak Srbiji
Poseta predsednice Mađarske Katalin Novak Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Poseta predsednice Mađarske Katalin Novak Srbiji
Ukazao je da je 2010. godine bilo 237 međunacionalnih incidenata prijavljenih policiji na severu, u Vojvodini, a ove godine ih je 35 puta manje.
„Gotovo da ne postoje. To govori o iskrenom prijateljstvu koje se rodilo između Srba i Mađara“, podvukao je Vučić.
Posebno je skrenuo pažnju na to da je mađarska predsednica u svojoj zemlji mnogo uradila po pitanju demografije, gde su mere imale dosta uspeha.
Preneo je da je svojoj koleginici pokazao koliko Srbija danas ulaže u tu oblast, značajno više nego pre 10-20 godina, kao i da to daje rezultate uglavnom u ruralnim sredinama, ali ne i u urbanim, a da ga je ona posavetovala šta bi još moglo da se uradi.
„Nastavićemo da slušamo i učimo o tome, jer svi putevi, bolnice, pruge, neće vredeti ako nemamo kome to da ostavimo i ako ne budemo imali dece“, poručio je Vučić.
Naveo je da su razgovarali o svim pitanjima, pa i o energetici, ponovo zahvalivši mađarskim partnerima što su omogućili da koristimo njihova skladišta, po povoljnim uslovima, i što ćemo moći da crpimo gas iz Mađarske.
„To je važno iz tehničkih razloga, pa ćemo zimu moći lakše i nešto spokojnije da dočekamo, što ne bismo mogli bez podrške Novak i Orbana“, rekao je Vučić.
Podsetio je da se radi i na infrastrukturnom povezivanju, brzom prugom Beograd - Budimpešta, izrazivši uverenje da će do 2025. godine, uprkos svemu, taj projekat biti završen, a svi mogu za 2 sata i 40 minuta da stignu do centra Budimpešte.
Zahvalio je mađarskoj predsednici što uvek i na svakom mestu pruža podršku evropskim integracijama Srbije, kao i političkim stavovima - racionalnim, pragmatičnim, normalnim, koje, kaže, zajednički zastupamo za deo centralne Evrope.
Istakao je i da Mađarska ima razumevanje za sve pokušaje Srbije da pronalazi kompromisno rešenje u dijalogu sa Prištinom.
Dodao je da je važno da postoji bliski dijalog sa mađarskim partnerima, te da se raduje skorom susretu i sa Viktorom Orbanom.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPoseta predsednice Mađarske Katalin Novak Srbiji
Poseta predsednice Mađarske Katalin Novak Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2022
Poseta predsednice Mađarske Katalin Novak Srbiji
„Uvek ste dobrodošli u Srbiju“, poručio je Vučić čestitavši svojoj koleginici iz Budimpešti rođendan, koji je nedavno proslavila.

Politika sankcija nije svrsishodna

Predsednica Mađarske Katalin Novak izjavila je tokom boravka u Beogradu da je Mađarska kao članica EU do sada glasala za sve pakete sankcija protiv Rusije, ali da je uvek naglašavala da ta politika nije svrsishodna, „jer bi trebalo da odredimo kome želimo da nanesemo štetu“.
„Sankcije bi trebalo da imaju efekat na ciljnu zemlju, Rusiju. Međutim, posledice sankcija imaju efekat u zemljama širom Evrope. Cene rastu, inflacija raste, oni koji su predložili sankcije računali su da će pogoditi ozbiljnije Rusiju, što se nije dogodilo. Mi smo se trudili da uvek budemo dosledni u svom stavu, Mađarska u velikoj meri zavisi od ruskih energenata, što se tiče Srbije i srpskog rukovodstva, oni imaju na svojoj duši i vode brigu o interesima Srbije i njenih građana. Srbija nije jedina koja nije uvela sankcije protiv Rusije, nije ni Moldavija, to je pravo jedne suverene zemlje da odluči hoće li ih uvesti. Drugo je pitanje ubuduće, ako postane članica EU, da li će te sankcije uvesti“, rekla je Katalin Novak.
Predsednica Mađarske poručila je da će ta zemlja podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana EU i da bi Mađarska volela da se to što pre ostvari.
Novakova je rekla da je sa Vučićem razgovarala danas o proširenju EU.
„Mađarska je podržala da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, to je mogućnost, ali ujedno i opasnost. Mogućnost znači da bi možda mogao da se ubrza proces integracije Zapadnog Balkana i da urode plodom napori zemalja Zapadnog Balkana, u prvom redu Srbije koja je sa ostalim zemljama regiona učinila veoma ozbiljne korake, da bi se približila i odgovorila svim zahtevima EU“, rekla je Novakova.
Ona je istakla da je EU potrebna Srbija, a ne samo obrnuto.
„Zbog toga ćemo svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana i bilo bi nam drago da se to što pre ostvari“, poručila je Novakova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala