Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hod po ivici noža: Šta je pozadina posete Eskobara i Lajčaka Beogradu

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Štura ocena predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su razgovori s evropskim i američkim predstavnicima Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom bili iskreni i korektni znači da dogovora o raspletu krize na Kosovu i Metohiji nema i da se pregovaranje nastavlja, ocenjuje profesor Stevica Deđanski.
Sastanak predsednika Vučića s Lajčkom i Eskobarom u Beogradu usledio je nakon „rutinske posete“ američkog izaslanika Prištini, gde se našao u trenutku kada su tenzije na severu Kosova na ivici erupcije. Iz Prištine Eskobar je poručio da se SAD kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova, reagujući na najavu da će Vlada Srbije sutra doneti odluku da takav zahtev uputi Kforu.

Zasad bez saopštenja

Iako saopštenja posle trilateralnog sastanka srpskog predsednika i Lajčaka i Eskobara nije bilo, oni su se na društvenim mrežama oglasili rečima da je razgovor bio otvoren i korektan.
Profesor dr Stevica Deđanski smatra da nemanje zajedničke izjave posle sastanaka znači da ćemo rezultate ovog susreta još sačekati, najverovatnije posle novih sastanaka koji će uslediti.
„Što znači da će se ovaj proces pregovaranja nastaviti a što pokazuje da još nije došlo ni do nikakvog dogovora, sem što je diplomatski rečeno da je sastanak bio konstruktivan,“ kaže Deđanski.
Deđanski ukazuje i da je američki izaslanik dao i neke izjave koje se mogu pozitivno oceniti.
„Predsednik Vučić je vrlo eksplicitno rekao pred početak sastanaka šta mi tražimo pri čemu je na prvo mesto stavio bezbednost Srba na KiM, i sa te strane imamo ohrabrujuću izjavu zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara da Kfor ima mandat da štiti Srbe,“ napominje Deđanski.

Ili Kfor ili naša vojska

U tom smislu očekujemo, dodaje naš sagovornik, da on kao predstavnik Amerike ako kaže tako nešto na izvestan način snosi i odgovornost da ne dođe do eskalacije sukoba. S druge strane, Deđanski ne isključuje da su ove Eskobarove reči posledica odluke Srbije da zatraži povratak naših snaga bezbednosti, kako je i predviđeno Rezolucijom 1244.
„Moguće da je on to rekao zbog toga ali nama i jeste cilj da osiguramo bezbednost za Srbe na KiM a to možemo da uradimo ili mi, ili oni. Zato verujem da je njegova reakcija posledica naše akcije,“ kaže on.
To svakako ne znači da, zaključuje on, mi treba da odustanemo od naše namere da insistiramo na povratku naše vojske i policije na KiM po Rezoluciji 1244.
Vladislav Jovanović, diplomata u penziji, podseća da Eskobar nije nijednom rečju osudio ponašanje Prištine prema Srbima na severu Kosova pa zato slikovito opisuje našu situaciju rečima da su nam "stavili omču oko vrata koja je još labava, ali koju polako zatežu preko svog čoveka na terenu, Aljbina Kurtija“.

Strah od povratka na Rezoluciju 12 44

„Oni (Zapad) smatraju da je stanje na terenu prevazišlo Rezoluciju 12 44 po kojoj 1000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga ima pravo na povratak na Kosovo i Metohiju, i da Kosovo nije više pod starateljstvom Srbije, niti je više južna srpska pokrajina nego je nezavisna država, koja ima podršku nekih država i koja je pred vratima ulaska u EU, Saveta Evrope i NATO-a. Oni hoće da se to ubrza i da se Srbija natera da to prihvati,“ objašnjava Jovanović.
Zbog toga, dodaje Jovanović, veruju da Rezolucija 12 44, koju su svojevremeno i sami potpisali, postoji samo formalno a da je na terenu prevaziđena sledom događaja i da je nepotrebno pozivati se na nju.
„Kurti, s druge strane, ne može da uradi više od onoga što mu zapovedaju, osim da tu omču koju sam pomenuo priteže, i da se zajedno sa drugim oblicima upozoravanja, zastrašivanja i pritisaka nad Srbima ubrza naša odluka da prihvatimo taj plan takozvane dvojke, ili petorke, ili ujedinjene Evrope. A to je da u što kraćem roku prihvatimo njihovo svršeno zločinačko delo da je Kosovo zaista država,“ upozorava Jovanović.

Cilj da Srbija prihvati uslove Zapada

Sve ispod toga, dodaje Jovanović, jesu pomoćni oblici stezanja, slabljenja, iznurivanja, zastrašivanja i pripremanja naše javnosti da nam je bolje da se „rešimo“ razloga (Kosova i Metohije) zašto nas stežu i da olakšamo njima stvari.
„Sve se to priprema da mi polako i sistematski erodiramo, znači političi, psihološki, konceptualno i geopolitički. A našu javnost zaplašivanjem ratom da popusti u svom otporu prema Zapadu i da prihvati uslove saradnje koje Zapad nudi a to je napuštanje Kosova i puno vazalstvo,“ kaže naš sagovornik.
U osvrtu na sastanak koji je Eskobar na Kosovu i Metohiji imao sa čelnicima Srpske liste, Jovanović kaže da je u pitanju čista politička kozmetika, jer bi u suprotnom Kurtiju zabranio da popunjava mesta u svojoj vladi Srbima koji nisu legitimni predstavnici srpskog naroda.
„Oni to uvek rade radi optičke slike ravnopravnog uvažavanja učesnika. Srpska lista je ipak predstavnik srpskog identiteta tamo, a Amerika pretenduje da je ona samo pomiritelj. I da ti razgovori treba da ubede obe strane da je sporazum o normalizaciji jedini pravi ishod i da mi treba polako da sazrevamo i da se primičemo tom stepenu zrelosti da prihvatimo taj izlaz kao jedini mogući spasonosni,“ objašnjava Jovanović.

„Očinski saveti“ Eskobara Srbima

Jovanović kaže da je Eskobar sigurno i Prištini i Srbima dao „očinski savet“ da se mnogo ne pregrejavaju i smire situaciju, ali sve u cilju da se ubrza proces našeg prihvatanja nezavisnosti Kosova.
„Oni hoće da skrše našu moralnu strukturu, jer ako nas stalno plaše ratom, ako ljudi strahuju šta će biti sutra - sve su to psihološke igre koje treba javnost da pripreme da napusti sadašnji zvanični javni stav da Kosovo i Metohija nije na prodaju“, ističe Jovanović.
Njihov je cilj da nas zamore, iscrpu, zaključuje Jovanović, i to čine na razne načine pa i trenutno stvaranjem privida stanja rata, što je hod po ivici noža.
Aleksandar Vučić, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
SRBIJA
Vučić posle sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Iskren i korektan razgovor /foto/
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Podkast
Ko podstiče Oluju na Kosovu | Svet sa Sputnjikom
Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
SRBIJA
Eskobar: Amerika se kategorički protivi povratku srpske vojske na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala