Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar: Amerika se kategorički protivi povratku srpske vojske na KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se SAD kategorički protive povratku srpskih snaga na sever Kosova i Metohije.
„Mi to kategorički odbacujemo. Mi to uopšte ne podržavamo“, rekao je Eskobar u intervjuu za Radio slobodna Evropa, odgovarajući na pitanje novinarke o najavi Beograda da će tražiti od Kfora povratak srpske vojske na sever KiM.
Na pitanje, kakav bi bio odgovor SAD ako bi Beograd zaista poslao vojsku na sever KiM, Eskobar odgovara da ne očekuje da će se to zaista desiti.
„Podvući ću, Kosovo ima snažne bezbednosne garancije SAD koje se manifestuju učešćem u Kforu“, istakao je Eskobar.
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Vlada Srbije u četvrtak poslati komandi Kfora zahtev za povratak srpskih snaga na Kosovo i Metohiju. Taj zahtev zasnovan je na Rezoluciji 1244 UN koja predviđa povratak 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na teritoriju KiM.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić nedavno je izjavila kako Srbija ima pravo prema Rezoluciji 1244 i nameru da se određeni broj trupa vrati tamo, jer „ako Kfor ne obezbedi mir Srbija želi da se bori za mir i stabilnost, jer ona ima mnogo da izgubi“.
Ona je dodala da „KFOR i Euleks ne rade svoj posao i ne štite Srbe na Kosovu i Metohiji“, te da „svakodnevno vidimo kršenja Kumanovskog i Briselskog sporazuma“.
Povratku srpske vojske i policije na KiM usprotivila se nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja je istakla da je to „potpuno neprihvatljivo“.
Ko podstiče Oluju na Kosovu i da li Zapad podilazeći svom prištinskom čedu pokušava da završi šta je počeo bombardovanjem 1999. godine saznajte u emisiji "Svet sa Sputnjikom"
Počasni vod Garde Vojske Srbije sa zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
SRBIJA
Kako Srbija može da se izbori za povratak 1000 svojih vojnika i policajaca na Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala