Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako Srbija može da se izbori za povratak 1000 svojih vojnika i policajaca na Kosovo

© Sputnik / Lola ĐorđevićPočasni vod Garde Vojske Srbije sa zastavom
Počasni vod Garde Vojske Srbije sa zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Eventualni ulazak 1000 srpskih policajaca i vojnika na sever Kosova i Metohije treba da odobri komanda Kfora koja je pod mandatom UN na osnovu Rezolucije 12 44. Ulaskom kosovskih policajaca i specijalaca na Sever narušena je bezbednost Srba, a time i Briselski sporazum što znači povratak na Rezoluciju 12 44.
Ovo je stav Nikole Šainovića, bivšeg premijera Srbije i potpredsednika vlade Jugoslavije, povodom najave srpskih zvaničnika da će, po Rezoluciji SB UN 1244, razmotriti mogućnost povratka do 1.000. pripadnika svojih bezbednosnih snaga na Kosovo.

Legitiman zahtev Srbije

Ova najava usledila je nakon što je u četvrtak kasno uveče na sever Kosova ušlo oko 300 albanskih policajaca i specijalaca sa dugim cevima.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
SRBIJA
Kakva je situacija na severu Kosovske Mitrovice jutro posle ulaska takozvane kosovske policije
Šainović ističe da je po Rezoluciji 12 44 procedura takva da Kfor sada mora da se oglasi i odgovori na zvanični zahtev Beograda, kad on usledi.
„Postoji procedura koja podrazumeva saglasnost Kfora, odnosno, NATO jer je Kfor tamo u mandatu Ujedinjenih nacija sačinjen od zemalja Alijanse, iako je ranije bilo i drugih. Komandant Kfora je tamo da sprovodi Rezoluciju 12 44. Prisustvo naših snaga u momentu odlučivanja je bila jedno od najvažnijih stvari, pored očuvanja suvereniteta,“ objašnjava Šainović za Sputnjik.
To su, kako napominje, vitalni elementi mirovnog sporazuma, ali to se nije desilo a kao što se vidi, mir nije uspostavljen.
„Zato je taj zahtev legitiman i ima utemeljenje u dokumentu Ujedinjenih nacija. Do sada se na taj zahtev odgovaralo ćutanjem, ali mislim da je sada momenat da se Kfor izjasni. Sinoć je s naše strane to i rečeno da bi se dobio odgovor“, smatra naš sagovornik.

Misija Kfora i naše trupe u istoj ravni

Ukoliko pak Kfor odbije da da saglasnost, on će, kaže dalje Šainović, morati da navede tačan razlog za takav stav, s obzirom da je i ova tačka sporazuma o povratku do 1000 pripadnika naše vojske i policije u istoj ravni kao i odluka o postojanju misije Kfora, čija je dužnost po Rezoluciji da obezbeđuje mir i stabilnost.
Polomljeno staklo - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
SRBIJA
„Ima li kraja Kurtijevom nasilju nad srpskim narodom“: Razbijen izlog prodavnice u vlasništvu Srbina
„Ranije naše vlade su mislile da bi to ionako biti odbijeno pa nisu ni tražile a sad je momenat da se izjasne svi pa i Kfor po ovom pitanju,“ veruje Šainović.
On objašnjava takođe da naše snage, ukoliko bi se vratile na KiM, ne bi bile pod komandom Kfora već pod našom jurisdikcijom.
„Znači, osiguravale bi situaciju po funkciju koju imaju po Rezoluciji 1244, dakle, bezbednost srpske zajednice, naših manastira i ostalog. Kfor bi naravno tu bio kao mirovne snage. Taj naš kontingent je bio spreman još krajem 1999. godine ali je to tada odbijeno i nadalje se nije više ni pokušavalo do sada. A sada zato što je dolazak kosovske policije na sever Kosova koji liči na uspostavljanje kontrole nad Severom mimo Briselskog sporazuma. Taj sporazum je praktično sada suspendovan ovim potezom Prištine i vraćamo se na punu snagu primene Rezolucije 12 44,“ kaže Šainović.

Ukoliko odbiju ide se na SB UN

Na pitanje šta ako Kfor odbije zahtev Beograda, naš sagovornik objašnjava da se onda stvar seli u Savet bezbednosti UN, gde ćemo mi tražiti da se taj dogovor sprovede.
„Mi sad to tražimo zvanično i čekamo da se izjasne. Kad se to desi onda ide druga faza – gde, kad i kako bi se to sprovelo. Ako odbijeu, onda ide dalja rasprava o tome, država to traži, o tome može da otvori raspravu u SB UN i da zahteva sprovođenje Rezolucije 1244 u celosti. Naravno, u SB Amerika može da uloži veto ali u svakom slučaju Zapad je sada došao u poziciju da se zbog Ukrajine stalno poziva na međunarodno pravo. E pa evo, ovo je međunarodno pravo i relevantna Rezolucija SB i to je na istom terenu,“ zaključuje Šainović.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SRBIJA
Petković: Razmotrićemo razmeštanje oko 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na KiM /video/
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
SRBIJA
Kurti nas je doveo na ivicu rata: Dramatično upozorenje Ane Brnabić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala