Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Razmotrićemo razmeštanje oko 1.000 pripadnika naših snaga bezbednosti na KiM /video/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Beograd će razmotriti povratak do 1.000 srpskih snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju po rezoluciji 1244, izjavio je večeras Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM povodom upada specijalaca ROSU na sever pokrajine.
Petković je na vanrednoj konferenciji za medije rekao da je Aljbin Kurti večeras „nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa Kosova i Metohije“.
Naoružani specijalci kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušli su večeras iz južne u severnu Mitrovicu.
Specijalci su u severnu Mitrovicu ušli pešice, u pratnji brojnih oklopnih vozila i rasporedili se po obodu grada, javio je dopisnik Sputnjika.
„Prema našim saznanjima, preko 300 do 350 policajaca, što patrolnih s pancirima, što pripadnika ROSU sa dugim cevima, pod punom ratnom opremom i oklopnim vozilima oko 20.30 upali su na sever KiM iz pravca južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali, pa se rasporedili i blokirali celu Kosovsku Mitrovicu, da bi se konačno stacionirali u mešovitim naseljima u severnom delu Kosovske Mitrovice - Suvi do, Brđani, Mikro naselje, Tri solitera i Bošnjačka mahala“, rekao je Petković.
On je rekao da je povod za upad policije na sever pokrajine navodno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama uplašeni zbog dešavanja na severu. Petković je rekao i da je Kurti tokom samita u Tirani izazivao nasilje i obračunavao se sa Srbima, želeći da izazove incidente i da se nasilno nametnu protivpravni izbori u četiri opštine.
Petković je istakao da je albanska policija sa juga došla iz pet policijskih regiona - stotine njih je upalo na sever iako po Briselskom sporazumu nemaju pravo da budu prisutni na severu.
„Svi se prave ludi i očigledno dopuštaju Kurtiju da ide u opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum“, rekao je Petković.
„Zaustavljaju ljude na ulicama, pretresaju, nakon ovog nasilnog i protivpravnog akta uslediće značajne promene i kada je reč o procesu normalizacije i dijalogu“, rekao je Petković.
Najavio je da će sutra i prekosutra predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati važne sastanke i kada dođe vreme o zaključcima će obavestiti javnost.
Prema njegovim rečima, Kurti želi da izazove nasilje i protera srpski narod sa KiM, gde napada vrtiće, ljude u Velikoj Hoči.

„Sada, imajući u vidu da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa KiM, Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika naših bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244, posebno član 4 kao i član 6 aneksa 2. Nećemo dozvoliti novu „oluju“ i proterivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda na KiM“, rekao je Petković.

Kosovska Mitrovica, upad Rosu - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SRBIJA
Kosovska policija ušla u Severnu Mitrovicu, grad blokiran /foto, video/
Pripadnici KBS-a ispred kuće Srđana Petrovića u Velikoj Hoči - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SRBIJA
Situacija u Velikoj Hoči se smiruje, zaplenjeno vino srpske porodice /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala