- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnik u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Zelenski traži od Zapada za obnovu Ukrajine 12 milijardi evra

Pratite nas
U toku je 293. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Situacija na frontu je teška, ali ima pomaka u Ugljedaru, Marinki i drugim pravcima, izjavio je lider DNR Denis Pušilin. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) će poslati misiju u sve nuklearne elektrane u Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:07 13.12.2022
Sjedinjene Američke Države nisu pronašle dokaze da je zapadna vojna pomoć Ukrajini korišćena u nezakonite svrhe, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.
„U ovom trenutku nemamo informacije, verodostojne informacije koje bi ukazivale na bilo kakvo preusmeravanje ukrajinske pomoći u nezakonite svrhe. I mislim da rezultati na bojnom polju govore sami za sebe“, rekao je on na konferenciji za novinare.
Pentagon je ranije saopštio da je u Ukrajinu poslao inspektore za kontrolu ciljane upotrebe oružja i municije predatih Ukrajini.
Rajder je naveo i da Vašington ne vidi nikakvu vojnu aktivnost iz Belorusije u blizini granice sa Ukrajinom.
On je dodao da ne želi da objavljuje neke obaveštajne podatke, ali je naglasio da SAD pažljivo prate situaciju u regionu, uključujući i u Belorusiji.
20:49 13.12.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tražio je od učesnika međunarodne konferencije za podršku Ukrajini u Francuskoj 12 milijardi evra za obnovu objekata u zemlji.
„Pozivam sve vas da se već sada pridružite… Sve u svemu, borbena dejstva obuhvatila su teritorije 11 oblasti. Obim naše obnove obuhvatio je više od 50 hiljada objekata, što je više od 12 milijardi evra“, rekao je Zelenski u video-poruci učesnicima konferencije.
Zelenski je ranije izjavio da je energetskom sektoru Ukrajine potrebna hitna pomoć u iznosu od oko 800 miliona evra.
20:45 13.12.2022
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
SVET
Sijarto: Moguće izmene u ugovorima o gasu zbog granične cene
20:03 13.12.2022
Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits posetio je Herson, saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
On je dodao da je utorak bio drugi dan njegove posete Ukrajini.
18:59 13.12.2022
18:11 13.12.2022
Generalni sekretar Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je na sastanku sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigaljem postignut napredak po pitanju stvaranja zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju agencije.
17:45 13.12.2022
Ukrajinski parlament odobrio je uvođenje sankcija protiv nekoliko bivših ruskih sportista: gimnastičarke Aline Kabajeve, boksera Aleksandra Povetkina i Nikolaja Valujeva i bivšeg ukrajinskog fudbalera Anatolija Timoščuka.
16:19 13.12.2022
Snaga svake od dve eksplozije na mostu u Melitopolju iznosila je 15-20 kilograma u TNT ekvivalentu, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
Prema njegovim rečima, diverzija ni na koji način neće uticati na kretanje tereta i na logistiku i prehrambene komunikacije regiona, jer most nije imao strateški značaj.
„Ovo je još jedan nepromišljen teroristički akt usmeren na civile. Most služi kao prelaz preko reke Moločne za pešake i automobile“, rekao je Balicki i dodao da je u toku je istraga, utvrđuje se identitet lica umešanih u diverziju, kao i da će ona biti kažnjena.
Most u predgrađu Melitopolja dignut je u vazduh u utorak uveče. Prema navodima vlasti, eksploziv su postavili ukrajinski diverzanti. Most se nije srušio, ali se ozbiljno ulubio kolovoz, a saobraćaj je obustavljen.
16:03 13.12.2022
Sukob u Ukrajini izazvao „vrlo realan“ deficit oružja u zemljama NATO-a
Zemlje NATO-a suočile su se s „vrlo realnom“ nestašicom naoružanja i municije zbog sukoba u Ukrajini i kolektivno sarađuju s odbrambenom industrijom kako bi se popunio arsenal, rekla je stalna predstavnica SAD pri Severnoatlantskoj alijansi Džulijan Smit.
„Napori su usredsređeni na smanjene zalihe u svim zemljama Alijanse, u zemljama poput Estonije, koja je pružila ogromnu pomoć Ukrajini u sferi bezbednosti. Oni su se suočili s vrlo realnim deficitom i nisu jedini. Vidimo to širom Alijanse“, rekla je ona.
Isti problem postoji i u samoj Ukrajini, dodala je Džulijan Smit.
Prema njenim rečima, SAD zajedno sa saveznicima sada nastoje da ubede zapadne odbrambene kompanije da povećaju i po potrebi obnove proizvodnju naoružanja, garantujući im da će potražnja za njihovim proizvodima biti garantovana u dugoročnoj perspektivi.
14:55 13.12.2022
Na konferenciji u Parizu prikupljeno više od milijardu evra za Ukrajinu
Ukupna pomoć Ukrajini, koja je prikupljena tokom međunarodne konferencije, održane u utorak u Parizu, čini gotovo milijardu evra, saopštila je ministarka inostranih poslova Francuske Katrin Kolona.
„Pomoć koju smo kolektivno prikupili prevazilazi sumu od 800 miliona evra, koje je ranije tražio Zelenski. Srećna sam što mogu da saopštim da smo prikupili veću sumu, koja iznosi skoro milijardu evra“, rekla je Kolona novinarima.
Prema njenim rečima, 450 miliona evra namenjeno je za energetski sektor, 25 miliona će biti utrošeno na vodosnabdevanje, 38 miliona na prehrambene proizvode, 17 miliona na zdravstvenu zaštitu, a 22 miliona je namenjeno sektoru saobraćaja.
Ministarka je dodala da je Francuska već isporučila Ukrajini deo sistema za protivvazdušnu odbranu, a da će druga partija biti isporučena u najskorije vreme.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije izjavio da je energetskom sektoru Ukrajine neophodna hitna pomoć od oko 800 miliona evra.
12:54 13.12.2022
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
- Oko 40 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika likvidirano je u području Kupjanska;
- Ruska vojska je uništila sedam komandnih centara ukrajinske vojske u DNR, Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti;
- Ruska vojska je sprečila pokušaj kontranapada ukrajinskih snaga južno od Donjecka. Tom prilikom likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika;
- Ruska vojska je odbila tri napada ukrajinskih snaga u području Donjecka, likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika;
12:49 13.12.2022
Velika Britanija je uvela sankcije protiv 12 predstavnika više komande Oružanih snaga Rusije, „uključujući komandante jedinica koje su uključene u izvođenje napada na ukrajinske gradove“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade.
12:22 13.12.2022
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
RUSIJA
Kremlj: Nema govora o povlačenju ruske vojske iz Ukrajine
10:41 13.12.2022
Na Arabatskoj prevlaci u Geničeskom regionu Hersonske oblasti biće izgrađen novi grad, saopštio je televiziji "Rusija 24" vršilac dužnosti gubernatora oblasti Vladimir Saljdo.

"Predsednik (Rusije Vladimir Putin) gleda u budućnost — u mirnu budućnost. On je predložio da se izgradi manji grad u Geničeskom regionu, na Arabatskoj prevlaci. Tamo su odlični prirodni uslovi, postoji železnički i drumski saobraćaj. Mesto je veoma privlačno", saopštio je on.

Po nalogu predsednika već se pravi projekat izgradnje. Na prevlaci će se pojaviti novi stambeni blokovi sa svom neophodnom socijalnom infrastrukturom, školama i dečjim vrtićima. Biće stvoreni uslovi i za rad organa vlasti.
09:26 13.12.2022
08:05 13.12.2022
Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da je više od 50 odsto teritorije DNR pod ruskom kontrolom.
„Ako govorimo o stanovništvu, a to je za nas najvažnije, onda je cifra mnogo veća, jer je gustina stanovništva u oslobođenim naseljima dosta veća, nego na neoslobođenim teritorijama", rekao je Pušilin za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, „zadatak je da se cela teritorija DNR oslobodi u ustavnim granicama”. On je istakao da jedinice čine sve da se to što pre desi.
07:52 13.12.2022
Ruske snage su opkolile Marinku u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), borbe su u toku u centru grada, saopštio je pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljev.
„U Marinci (DNR) se nastavljaju borbe za grad. Neprijatelj pruža otpor“, napisao je on na svom Telegram kanalu, istakavši da je grad opkoljen.
Kiseljov je precizirao da su ruske snage preuzele kontrolu nad autoputem koji vodi za Krasnogorovku, kojim su se snabdevale Oružane snage Ukrajine u Marjinci.
07:43 13.12.2022
Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi održao je u Parizu sastanak sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigaljom, tokom kojeg su razgovarali o organizaciji zone bezbednosti oko Zaporožske nuklearne elektrane i novoj misiji agencije.
„Dogovorili smo se da pošaljemo misiju IAEA u sve nuklearne elektrane u Ukrajini. Rad na uspostavljanju bezbednosne zone u Zaporoškoj nuklearki se nastavlja“, napisao je Grosi na Tviteru.
07:39 13.12.2022
Obaveštajna služba Luganske Narodne Republike zabeležila je da razmenu vatre između ukrajinskih jedinica na frontu u Donbasu, kod Kremene, rekao je za Sputnjik oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
„U području Kremene je zabeležena artiljerijska i puščana vatra između ukrajinskih položaja“, rekao je Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.
Prema njegovom mišljenju, to može biti zbog gubitka kontrole i komunikacija, ili obračuna plaćenika koji se bore na strani Kijeva i ukrajinskih snaga bezbednosti.
07:16 13.12.2022
Situacija na frontu je teška, ali ima pomaka u Ugljedaru, Marinki i drugim pravcima, rekao je u intervjuu za Sputnjik vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
„Situacija na prvoj liniji fronta je i dalje teška. Ali, ipak, naše jedinice nastavljaju da napreduju. Ako govorimo o Ugljedaru, tamo neprijatelj ne prestaje sa pokušajima da krene u kontranapad, ali naše jedinice odbijaju sve napade i idu napred. Samo ne tako brzo koliko bih želeo. Ali svakih 50-100-200 metara ponekad igraju značajnu ulogu u oslobađanju naselja", rekao je on.
Prema rečima Pušilina, teške borbe se vode i u području Marinke, u urbanom delu ove strateške tačke.
"Neprijatelj nastavlja da dovlači rezerve, pokušavajući da povrati pozicije koje je izgubio. Međutim, naše jedinice su odbile ove kontranapade i nastavljaju da idu napred metar po metar u samoj Marinki“, rekao je on.
On je istakao da je potrebno osloboditi Avdejevku, kako bi se prestalo sa granatiranjem Donjecka i Jasinovate.
„Što se tiče Artjomovska, sada vidimo da borci jedinice Vagner čiste Jakovljevku u pravcu Soledara i nastavljaju borbe u blizini grada Artjomovska kako bi stvorili neophodne uslove za neposredno čišćenje samog Artjomovska“, primetio je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala