- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Nema govora o povlačenju ruske vojske iz Ukrajine

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je bilo kakav napredak u zaključivanju mira nemoguć bez uzimanja u obzir nove realnosti u Ukrajini. On je, takođe, istakao da nema govora o tome da se ruska vojska do kraja godine povuče iz Ukrajine.
Tokom razgovora s novinarima Peskova su zamolili da prokomentariše predlog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da Rusija počne da povlači vojsku iz Ukrajine uoči Božića.
Peskov je naglasio da ukrajinska strana treba da prihvati realnost koja je nastala tokom proteklog perioda, a koja podrazumeva činjenicu da je Ruska Federacija dobila nove subjekte, koji su se pojavili kao rezultat referenduma održanih na teritorijama Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti.
„Naravno, to su realije koje su nastale zbog politike koju je tokom poslednjih petnaest, pa i 20 godina, vodilo ukrajinsko rukovodstvo, kao i današnji ukrajinski režim. Te realije govore o tome da su se u Ruskoj Federaciji pojavili novi subjekti, a pojavili su se usled referenduma koji su održani na tim teritorijama. Bez uzimanja u obzir tih novih realija bilo kakav napredak je nemoguć“, rekao je Peskov novinarima.
Na pitanje da li je moguće povlačenje ruske vojske iz Ukrajine do kraja godine, Peskov je odgovorio da o tome nema govora.
„Upravo sam vam odgovorio, o tome nema govora“, rekao je Peskov.

O tri koraka ka miru Vladimira Zelenskog

Komentarišući „tri koraka ka miru“ koje je ranije predložio Zelenski, portparol ruskog predsednika je rekao da su to, zapravo, „koraci koji vode ka nastavku borbenih dejstava“.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u utorak, tokom obraćanja liderima zemalja „Velike sedmorke“, da postoje tri koraka koja će doneti mir u Ukrajinu, naglasivši da je, pre svega, potrebno nastaviti „postignutu solidarnost“ u isporukama naoružanja i ispuniti „formulu mira“ koju je Kijev predložio ranije.
Prvi korak je, prema njegovom mišljenju, isporuka savremenih tenkova, artiljerije i projektila, kao i naprednije artiljerije i raketa većeg dometa, drugi je podrška finansijskoj, energetskoj i socijalnoj stabilnosti Ukrajine sledeće godine, a treći – ispunjavanje „formule mira“ od deset tačaka, među kojima su radijaciona i nuklearna bezbednost, prehrambena i energetska bezbednost, oslobađanje svih ratnih zarobljenika, obnavljanje teritorijalne celovitosti Ukrajine, povlačenje ruske vojske i prekid borbenih dejstava, „povratak pravdi“, borba protiv ekocida, sprečavanje eskalacije.
Ruski vojnik u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Zelenski traži od Zapada za obnovu Ukrajine 12 milijardi evra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala