- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sijarto: Moguće izmene u ugovorima o gasu zbog granične cene

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak nagovestio mogućnost izmena u dugoročnim rusko-mađarskim ugovorima o kupovini gasa zbog granične cene za taj ruski energent.
„Juče sam razgovarao telefonom sa ruskim vice premijerom zaduženim za energetiku, Aleksandrom Novakom. On je rekao da ako to bude neophodno, zbog granične cene gasa, biće moguće izmene u rusko-mađarskim ugovorima“, rekao je Sijarto novinarima.
On je dodao da je Mađarska uspela da izdejstvuje da se te izmene mogu vršiti bez prethodnih konsultacija sa Evropskom komisije.
S mađarske tačke gledišta to bi bio najopasnije deo predloga i to ugrozilo bezbednost snabdevanja gasom, uspeli smo da izdejstvujemo da to ne bude deo predloga, dodao je on.
Podsetimo, Mađarska je prošle godine potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.
Mađarska dobija ruski gas preko "Turskog toka" i gasovoda Jugoistočne Evrope, a ugovorom je predviđena isporuka Mađarskoj 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina: kroz Srbiju će teći 3,5 milijardi kubnih metara gasa i milijardu kroz Austriju.
Ugovor će važiti 15 godina, uz mogućnost promene uslova nakon 10 godina.
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
SVET
Sijarto: Granična cena za ruski gas loša ideja, ministri energetike EU bez dogovora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala