- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Održan samit Evroazijske ekonomske unije, potpisano 15 dokumenata

© POOL / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin na samitu Evroazijske ekonomske unije u Biškeku
Ruski predsednik Vladimir Putin na samitu Evroazijske ekonomske unije u Biškeku - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
U glavnom gradu Kirgizije, Biškeku, održan je samit Evroazijske ekonomske unije na kojem je učestvovao ruski predsednik Vladimir Putin.
Rusija će tokom 2023. godine predsedavati organizacijom a na samitu su predstavljeni osnovni prioriteti za narednu godinu.
Na samitu su učestvovali predsednici Kirgizije, Belorusije, Kazahstana i premijer Jermenije, a od država posmatrača premijer Uzbekistana, dok se predsednik Kube obratio video-linkom.
Razmotrena su pitanja koja se tiču aktivnosti organizacije, jačanje integracionih procesa, bolje funkcionisanje jedinstvenog tržišta robe i usluga.
Putin je tokom obraćanja, izmeću ostalog, rekao da su cene energenata na Zapadu daleko više nego u zemljama Evroazijske ekonomske unije.

„Tarife, cene energenata u zemljama Unije se kardinalno razlikuju od onih na Zapadu. Razlika u cenama gasa u zemljama Evroazijske ekonomske unije i Evropske unije je 10 i više puta“, ukazao je on i dodao da ti pokazatelji stvaraju uslove za ekonomski razvoj.

Lideri su posle samita potpisali 15 dokumenata, saopštio je Kremlj.
Između ostalog, potpisana je odluka o početku pregovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o sporazumu o slobodnoj trgovini, kao i odluka o određivanju prioriteta u procesu liberalizacije usluga s ciljem formiranja jedinstvenog tržišta usluga u okviru organizacije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
RUSIJA
Putin: Uprkos preprekama Zapada, interesovanje za Evroazijsku ekonomsku uniju raste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala