Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi podsticaj za kineske investicije – Srbija postaje još privlačnija i konkurentnija

© AP Photo / Darko VojinovicEr Srbija
Er Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Otvaranje direktne avionske linije srpske aviokompanije Er Srbija od Beograda do kineskog grada Tjenđina govori o poverenju i samo potvrđuje da su politički odnosi na izuzetno visokom nivou, kao i da su praćeni jačanjem ekonomske saradnje.
Ovako otvaranje direktne aviolinije Er Srbije za četvrti po veličini kineski grad ocenjuje dr Dragana Mitrović, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka i direktor Centra za studije Azije i dalekog istoka na tom fakultetu.

Direktna linija privlači kineske investitore

Prema njenim rečima, ekonomski značaj otvaranja ove linije je veliki. Er Srbija će biti konkurentna.
„Naš aerodrom je već postao lokalno čvorište za mnoge letove, uključujući i one za SAD; moguće je da to postane i za letove ka Kini. Letećemo preko ruske teritorije – naši letovi će u tom smislu biti konkurentni. Potrebno je da kineskim partnerima na lokalnom nivou osmislimo sadržaje saradnje kako bi ti letovi uvek bili puni, kako bi privukli što više kineskih turista, kako bi razmena zaista postala intenzivna“, kaže profesorka Mitrović.
Gledano iz ugla Srbije, kineski investitori iz Tjenđina, prvenstveno oni manji i srednji, kao i tehnološki napredne kompanije, trebalo bi da budu upoznate sa mogućnostima koje nudi naša ekonomija.
„Da bi to bilo moguće, moraju da dođu u Srbiju, da čuju za Srbiju. Tako da ova direktna linija otvara velike mogućnosti za najrazličitije oblike saradnje“, ističe Dragana Mitrović.

Srbija je najvažniji saveznik Kine u Evropi

Za dr Aleksandra Mitića, naučnog saradnika u Centru za pojas i put Instituta za međunarodnu politiku i privredu, otvaranje direktne aviolinije između Beograda i Tjenđina još jedan je primer utvrđivanja, kako kaže, izvanredne srpsko-kineske saradnje.
„Mislim da su politički odnosi Beograda i Pekinga poslednjih godina u ogromnom usponu. Postoji mnogo razloga za tako nešto, a pre svega poštovanje Kine prema posebnoj spoljnopolitičkoj orijentaciji koju ima Srbija. Govorim o vojnoj neutralnosti i vrlo jasnom pozicioniranju koje Srbija ima prema odbijanju Beograda da se harmonizuje sa EU po pitanju sankcionisanja, kako Moskve, tako i Pekinga. I, naravno, jako je važna i veoma kompatibilna politika Beograda i Pekinga po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država“, navodi Mitić.
Trenutno, Srbija je najveći politički saveznik Kine u Evropi, dodaje on.
Solarni paneli - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
EKONOMIJA
Kinezi najavili investiranje u fabrike solara i toplotnih pumpi u Srbiji
Govoreći o ekonomskim koristima otvaranja nove aviolinije ka Kini, Mitić podseća da Srbija i Kina trenutno pregovaraju o zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini. U tom kontekstu, kaže on, veoma je važno da postoje direktni letovi između dve zemlje.
„Mislim da će na taj način, uz vizne olakšice, sa direktnim letovima, sa sporazumom o slobodnoj trgovini, saradnja između dve zemlje biti još više učvršćena. I mislim da ćemo prave efekte svih ovih aktivnosti, uključujući i direktne letove, videti tek za nekoliko meseci ili za godinu-dve, kada se Kina konačno otvori nakon prilično dugog zatvaranja zbog kovid mera“, zaključuje Mitić.

Saradnja sa Tjenđinom je kao da sarađujemo sa nekom državom

Avion Er Srbije koji je za Tjenđin poleteo u 10 časova ujutru 9. decembra, prvi je direktan let iz Srbije za Kinu posle 2000. godine, kada su letovi ukinuti, a srpska premijerka Ana Brnabić, koja je ispratila avion na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“, izjavila je da će prvi let od Beograda do Kine dodatno ojačati privredne veze dve zemlje, dovesti nove investitore, privući veliki broj turista u našu zemlju, ali i unaprediti međuljudske odnose dva naroda.
„Ovaj let je pokazatelj da su dobre stvari pred nama“, rekla je Brnabićeva.
Tjenđin je četvrti po veličini grad u Kini, sa oko 14 miliona stanovnika i najznačajnija je luka na severu zemlje, preko koje se snabdeva prestonica Peking, udaljena 117 kilometara. Zajedno sa Pekingom, Šangajem i Čongćingom čini grupu gradova kojima direktno upravlja kineska vlada.
Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec izlaze iz zgrade Predsedništva nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
SRBIJA
„Nije samo Rusija, već i Kina“: Poruka Beogradu iz Brisela
Prema rečima profesorke Mitrović, u ekonomskom, obrazovnom i komercijalnom smislu, Tjenđin je izuzetno važan grad. To je kao da je Srbija otvorila intenzivnu ekonomsku saradnju sa nekom državom, zaključuje ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala