- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kinezi najavili investiranje u fabrike solara i toplotnih pumpi u Srbiji

CC0 / Pixabay / Solarni paneli
Solarni paneli - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Kineske kompanije iz vrlo razvijene provincije Gvandong investiraće u izgradnju fabrika solarnih panela i toplotnih pumpi u Srbiji, rečeno je danas na investicionoj konferenciji Kantonske međunarodne privredne komore u Srbiji.
Na skupu održanom u Beogradu najavljeno je da će kompanije iz regiona koji zajedno sa Makaom i Hong Kongom čini Regiju velikog zaliva ove investicije u Srbiji ostvariti u roku od dve godine.
Objašnjeno je da će proizvodi iz tih novih fabrika u Srbiji biti najvišeg standarda i spremni za plasman i u zemlje EU.
Mladen Matović iz Kantonske privredne komore u Srbiji rekao je da su potpisani ugovori sa dve kineske fabrike.
"Jedna proizvodi solarne panele najnovije tehnologije, a druga vazdušne toplotne pumpe A3+ energetskog razreda. Zvanično je potpisano da će njihove fabrike u Srbiji biti otvorene u narednih godinu do dve dana", rekao je on.
Dodao je da su detaljne informacije o projektu i lokaciji trenutno u tajnosti.
"Ceo projekat je u početnoj fazi izgradnje, odnosno pronalaženja zemljišta za te investicije. Krajnji cilj je snabdevanje celokupnog evropskog tržišta savremenim solarnim panelima i toplotnim pumpama za grejanje i hlađenje prostora iz Srbije", rekao je on.
U svetlu energetske krize on je istakao da paneli i pumpe obezbedjuju najviše moguće performanse.
"Fabrika za solarne panela bi trebalo da bude investicija od desetak miliona evra inicijalno. Fabrika toplotnih pumpi je inicijalne vrednosti oko 4-5 miliona evra", rekao je on.
Dodao je trenutno u izradi pismo o nameri za ove investicije a da se uporedo traže lokacija.
Otkrio je da je ugovor za ove investicije potpisan pre 15 dana, te da je projekat u izradi.
Asocijacija kineske privrede u Srbiji danas je ušla i u pružanje IT usluga, odnosno korisničkih servisa, za firme koje koriste kineske onlajn platforme za uvoz robe iz te zemlje.
"Radi se o platformi mejdinčajna koja je za razmenu robe između kompanija", rekao je on.
Dodao je da ta platforma širom sveta nudi korisničku podršku na lokalnom jeziku a od danas zvanično i na srpskom jeziku u Srbiji.
"Želim da ohrabrim sve ljude koji razmišljaju o uvozu robe iz Kine, prodaji preko interneta, ili otvaranju firme - jer to nije bauk. Pokušajte obavezno, pozovite nas, ponudićemo vam podršku i rešenja", rekao je on.
Predsednica Kantonske privredne komore u Srbiji Jang Hongbo najavila je danas i inicijativu za formiranje Saveza za novu energetsku industriju Srbije.
Rekla je da će se na taj način privreda ovog kineskog regiona uključiti u EU trendove rešavanje energetske krize i planirane dekarbonizacije, te razvoja OIE.
Ocenila je da je Srbija definisala svoj okvir za korišećenje energije iz obnovljivih izvora, primetila da ovde postoje dobri potencijali za korišćenje energije sunca.
Ona je naglasila da je Kina vodeća u svetu u razvoju nove energetike a posebno fotonaponske industrije, te da će u energetici Srbije igrati ogromnu ulogu.
Rekla je i da se Savet formira uz učešće više kineskih kompanija i pozvala i druge privredne aktere iz ove oblasti da učestvuju u radu nove asocijacije.
Rukovodilac centra za Aziju Privredne komore Srbije Jovana Majstorović ocenila je da Kina želi da se uključi ovde u sve što je aktuelno.
"Naša bilateralna razmena sa Kinom se do sada ogledala u robnoj razmeni i dostigla je značajan nivo. Sada potencijal za saradnju i ulaganje pored energetike vide i u poljoprivredi, metalskoj industriji, prehrambenoj i hemijskoj industriji", rekla je ona.
Dodala da se očekuje da posle održavanja još nekih planiranih konferencija dođe do direktnih kontakata srpskih i kineskih privrednika kako bi zajedno koristili preferencijale i sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa mnogim zemljama.
"Najava koju smo ovde čuli je da su planirane investicije čiji je cilj da se ovde proizvodi a uključi u lance dobavljača drugih zemalja, odnosno izvozi na druga tržišta, u zemlje sa kojima imamo potpisane ugovore o slobodnoj trgovini", rekla je ona.
Tokom rada ove konferencija obratilo se više aktera sadašnje i buduće saradnje, a potpisano je nekoliko sporazuma koja otvaraju vrata rastu saradnje privreda Gvandonga i Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala