- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lukašenko: Uskoro ćemo objaviti činjenice da je Zapad hteo da pokrene rat protiv Rusije iz Donbasa

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije
Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da će uskoro biti objavljene činjenice kako je Zapad hteo da pokrene rat protiv Rusije iz Donbasa 2021-2022. godine.

„Vi ste se za njega (Zapad za rat) spremali. A, u najskorije vreme ćemo objaviti činjenice o tome kako je trebalo da oni (zapadne zemlje) nakon pobune u Belorusiji 2020. godine, ukoliko se situacija razvije i dođu do granice sa Smolenskom oblašću, NATO sa vojskom osvoji vlast u našoj zemlji (u Belorusiji pomoću prozapadne opozicije) i otpočne rat protiv Rusije iz Donbasa“, objasnio je Lukašenko.

On je dodao da je kao razlog trebalo da posluži to što je Rusija zauzela tuđe teritorije.
„Odatle je trebalo da počne rat 2021-2022. godine. Rusija je reagovala proaktivno“, naglasio je Lukašenko u intervjuu za TV „Rusija 24“.

Putin nije očekivao takav ispad od Merkelove

Beloruski lider se takođe osvrnuo na izjavu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o Minskim sporazumima, rekavši da ne veruje da su zapadne zemlje na pregovorima normandijskog formata u Minsku od februara 2015. godine povodom regulisanja sukoba u Donbasu želele da na prevaru dobiju vreme za jačanje ukrajinske armije.
On je ispričao da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu izložio svoj stav o tome.

„Ako je tako kao što ona kaže, to je gnusno. Ali, nije. Ono kako je to zapravo nije samo gnusno, nego gadno. Nisam to očekivao i predsednik Rusije je rekao da nije očekivao takav ispad od Angele Merkel. Postupila je odvratno, želi da bude u trendu“, smatra beloruski lider.

Lukašenko je ocenio da su Minski sporazumi o Donbasu, kao i stav bivše nemačke kancelarke, kao i drugih, uključujući bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka „tada bili veoma ozbiljni“.
Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da Berlin i kolektivni Zapad nisu nameravali da realizuju Minske sporazume, nego su iskoristili dobijeno vreme da napumpaju Kijev oružjem.
Ranije je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu listu „Cajt“ izjavila da su Minski sporazumi potpisani kako bi Ukrajina imala vremena da postane jača. Dodala je da su svi shvatali da je konflikt zamrznut i da problem nije rešen.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Peskov o Minskim sporazumima i izjavi Merkelove: Putin je od samog početka upozoravao
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala