- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Razmena Buta i Grajnerove ne znači da su rusko-američki odnosi izašli iz krize

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Pogrešno je izvoditi zaključke da je razmena Rusa Viktora Buta i Amerikanke Britni Grajner korak u pravcu izlaska iz krize između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je dodao da su se pregovori Rusije i SAD ticali isključivo teme razmene zatvorenika i naglasio da odnosi Moskve i Vašingtona, kao i pre, ostaju u žalosnom stanju.
Prema njegovim rečima, razmenom dvoje zatvorenika bavile su se specijalne službe SAD i Rusije.

„Apsolutno nema nikakvih mogućnosti da se nešto otkrije. Ovim su se bavile specijalne službe dve zemlje. Najvažnije je to što se državljanin Rusije koji je potpuno nezakonito proveo 14 godina, faktički, u američkom zatvoru - vratio u otadžbinu“, istakao je Peskov u intervjuu za „Izvestija“.

Portparol je dodao da lekari još uvek utvrđuju zdravstveno stanje Viktora Buta i poželeo mu brz oporavak.
Peskov je, pored toga, visoko ocenio ulogu Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije u razmeni zatvorenika.
Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je 08.12. na aerodromu u Abu Dabiju završena procedura razmene - ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner.
Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je na zahtev Vašingtona uhapšen na Tajlandu 2008. godine, prebačen u SAD i tamo osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“. But je negirao sve optužbe.
Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava.
Krajem jula, Vašington je, prema medijima, predložio Moskvi razmenu Buta za Pola Vilana koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže i Grajnerove, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.
Viktor But - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
RUSIJA
„Gospodar rata“ ili samo žrtveni jarac Vašingtona: Ko je Viktor But?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala