Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić u Tirani na Samitu EU i Zapadnog Balkana

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Tirani gde učestvuje na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana. Samitom predsedava predsednik Savet EU Šarl Mišel, a prisustvuje i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Samit lidera EU - Zapadni Balkan održava se u Tirani, prvi put u regionu, a pored najvišnih zvaničnika EU, na ovom skupu učestvuje i lideri 27 zemalja članica, kao i regiona, među kojima je i predsednik Srbije.
Tokom Samita u glavnom gradu Albanije Aleksandar Vučić će imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, među kojima su predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar De Kro, kao i predsednik Vlade Kraljevine Holandije Mark Rute. Sastaće se i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.
Predsednik Srbije će, pored toga, prisustvovati i potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, saopštila je pres služba predsednika.
Glavne teme samita u Tirani su zajedničko rešavanje posledica sukoba u Ukrajini, intenziviranje političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanje, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.
"Samit je prilika da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između EU i Zapadnog Balkana, regiona sa jasnom perspektivom EU", saopštila je EU.
Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani, predviđeno je potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.
Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje Zapadnog Balkana i ubrzanje tog procesa.
Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Savet EU Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.
Samit u Tirani bio je tema emisije "Svet sa Sputnjikom".
Tirana, pripreme za samit - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Podkast
Rusija, Rusija, sankcije, pa sve ostalo: Šta donosi samit EU i Zapadnog Balkana /video/
Predsednik Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
SRBIJA
Vučić: Idem u Tiranu, boriću se za interese našeg naroda /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala