Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Idem u Tiranu, boriću se za interese našeg naroda /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Aleksandar Vučić
Predsednik Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će otputovati na sutrašnji Samit EU-Zapadni Balkan u Tiranu, ističući da bi velika šteta po zemlju bila kada ne bi otišao.
Vučić je, nakon vojne vežbe na poligonu u Nikincima, na pitanje novinara da li ide u Tiranu, rekao da je razgovarao sa svojim saradnicima Milošem Vučevićem, Anom Brnabić i drugima, kao i sa prijateljima predsednicima i premijerima više zemalja.
„Nije pitanje sujete, prosto morate razumeti da se deset i po godina trudim svakog dana da nikada ništa ili što je moguće manje ličnog iskažem, da uvek vodim računa o svemu i onda me ponekad emocije obuzmu kada ne znate kako da reagujete i šta da učinite“, kazao je Vučić.
Rekao je da kada neko mesecima i godinama unazad proizvodi samo krize, morate da se borite s tim i vidite kroz šta narod prolazi i trudite se kako da sačuvate zemlju i investicije.
Vučić je istakao da je istinito sve što je naveo kao razlog kada je u petak rekao da neće ići u Tiranu.
„Za mene je bilo važno da je sve što sam rekao istina“, podvukao je on.
Naveo je da će u Tirani biti mnogo dobrih razgovora za naše građane, kao što je besplatan roming između zemalja EU i Zapadnog Balkana.
„Nisam siguran, ali svakako će biti neke koristi od mog odlaska u Tiranu. Ako ne bih otišao, sigurno bi bilo velike štete“, rekao je Vučić.
Neodlaskom u Tiranu bi, kako je objasnio, pokazao da je njegova sujeta veća, kao i da bi bilo velike štete po zemlju i u smislu privlačenja investicija.
Vučić je kazao da je za njega vrlo teško kada je reč o KiM da razume taj jezik „dve strane“, koje zvaničnici EU koriste.
Predsednik Srbije je istakao da zna da će 20 učesnika u Tirani govoriti na neadekvatan način o sankcijama prema Rusiji i u vezi sa Kosovom i Metohijom.
„Glavna tema u Tirani biće sankcije Rusiji, da nisu sankcije, bilo bi Kosovo“, rekao je Vučić i poručio:
„Otići ću tamo i boriću se za interese našeg naroda“.
Na pitanje šta je bilo ključno da promeni odluku i da li je tu odluku doneo nakon razgovora sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kazao je i da sa Lajčakom nije razgovarao o tome, kao i da je pripremio još nekih pitanja o kojima će sutra pričati na Samitu EU - Zapadni Balkan.
"Nisam neko ko nije u stanju da prihvati da je pogrešio ili da je doneo pogrešnu procenu. Smatram da je potrebno to što pre ispraviti, pa makar to bilo samo u taktičkom smislu pogrešna procena, a ne u suštinskom ili strateškom. Nadam se da ne mogu zemlji da napravim štetu svojim odlaskom tamo ili neku veliku grešku, a pripremiću se dobro i videćemo kako će biti", kazao je Vučić.
Kaže da je Lajčaku kazao da je za Srbiju Zajednica srpskih opština nešto što nema preskakanja.
"Rešite sva svetska pitanja, pa ćemo se vratiti na ZSO. Ne, prvo Zajednica srpskih opština, pa ćemo onda da razgovaramo o tim belosvetskim pitanjima", kazao je predsednik Srbije.
Istakao je da je to za njega bilo važno i da je to rekao i Lajčaku i najavio da će sutra svima reći isto to.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa srpskim vojnicima u Kopnenoj zoni bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
SRBIJA
Održana velika vežba Vojske Srbije u Nikincima, prisustvuje i Vučić
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala