Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak: Vreme je za sastanke Beograda i Prištine na visokom nivou

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je, posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da je sada vreme za sastanke na visokom nivou Beograda i Prištine, kako bi se postigao konačan dogovor.
„Želimo da iskoristimo ovaj zamah, radimo na tome da dođe do sastanka na visokom nivou koji će se baviti normalizacijom i želimo da se on održi u roku od nekoliko sedmica”, kazao je Lajčak.
On je rekao da je na ovom sastanku želeo da čuje od Kurtija kako će postupiti sa situacijom na severu Kosova.
„Sastanak sam iskoristio da sa Kurtijem razgovaram o situaciji na severu nakon povlačenja pripadnika srpske zajednice iz policije i pravosuđa i želeo sam da čujem od njega kako teku pripreme za lokalne izbore“, kaže Lajčak.
Dodao je da je bilo reči i o energetici i o pitanju nestalih osoba.
„O povratku Srba u institucije sam razgovarao i sa Aleksandrom Vučićem i sa Kurtijem, imamo ozbiljan bezbednosni vakuum, to nije dobro, trebalo bi da se situacija vrati u normalu što pre, i to sam želeo da čujem od obe strane“, dodao je Lajčak.
Na pitanje da prokomentariše priče kako je mart termin za dogovor Beograda i Prištine, Lajčak kaže da on nije čovek rokova.
„Videćemo u martu šta će biti. Ono što je sada važno jeste da su se dve strane dogovorile o sastancima i razgovaraćemo o svim pitanjima koja imamo“, rekao je izaslanik EU.
Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Lajčak je ponovio svoj dobro poznat stav da je to „obaveza koju je Kosovo preuzelo u procesu dijaloga i mora da se sprovede", prenosi Kosovo onlajn.
„Jedno je vrlo jasno, da su u procesu dijaloga dve strane preuzele obaveze, neke su implementirane, a neke nisu, ali je važno da se sve sprovedu, inače dijalog neće biti uspešan“, podvukao je Lajčak.
Lajčak je juče boravio u Beogradu, gde je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Vučić je posle sastanka saopštio da je u razgovoru sa Lajčakom naglasio neophodnost primene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje srpskog naroda.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
SRBIJA
Vučić sa Lajčakom: Neophodna primena dogovora o ZSO i poštovanja prava i volje Srba /foto/
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
SRBIJA
Lajčak: Sa Vučićem o povratku Srba u institucije, energetici i nestalim osobama /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala