Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
Godišnjica masakra u „Ribnikaru“ - Sputnik Srbija

Obeležena godišnjica masakra u „Ribnikaru“ – odata počast žrtvama koje nikada neće biti zaboravljene

Pratite nas
Godišnjica masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Rribnikar", u kojoj je učenik iz vatrenog oružja usmrtio devetoro đaka i čuvara škole, navršava se danas. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je jutros cveće ispred škole.
Tog 3. maja, K.K. je na licu mesta ubio školskog čuvara i osam učenika - sedam devojčica i jednog dečaka, ranio je nastavnicu istorije i šestoro đaka, od kojih je jedna učenica kasnije podlegla ranama i postala deseta žrtva nezapamćenog masakra u novijoj istoriji Srbije. Nakon te tragedije proglašena je trodnevna žalost u čitavoj zemlji.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:17 03.05.2024
Knjiga sećanja na ubijene đake od subote u elektronskom obliku, forum se nastavlja
Jasminka Petrović, članica Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u OŠ ''Vladislav Ribnikar'', izjavila je da će knjiga sećanja koja je bila ceo dan otvorena u Kralja Milutina 10, od subote biti dostupna u elektronskoj formi kako bi se u nju upisali svi koji to nisu uspeli da učine danas.
Petrović, koja je jedan od najznačajnijih dečjih pisaca u Srbiji i regionu, rekla je to novinarima na Tašmajdanu, gde je bio organizovan forum, kao deo posebnog komemorativnog programa "Buđenje" u znak sećanja na devetoro ubijenih đaka i čuvara Osnovne škole "Vladislav Ribinikar".
Forum kritičkog promišljanja o svemu što je dovelo do zločina, o uzrocima i posledicama masovnih ubistava, bio je prilika i da građani u razgovoru sa članvima tima iskažu mišljenje ili da svoje predloge i razmišljanja ostave u posebne kutije, koje će, kako je rekla Petrović, kao i QR kodovi sa pitanjima, ostati i nerednih dana u Tašmajdanskom parku u blizini spomenika Desanki Maksimović.
Forum će biti nastavljen i onlajn kako bi svi zainteresovani mogli da daju odgovore na postavljena ključna i suštinska pitanja za oporavak našeg društva kao celine, a koji će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.
Petrović je izrazila zadovoljstvo brojem preuzetih QR kodova i brojem odgovora tokom dana ubačenih u sanduče.
"Zaista smo zadovoljni da ima preko 400 oni koji su skinuli i oko 100 oni koji su odgovorili, što mislimo da je sasvim dovoljno", kazala je Petrović i naglasila da očekuju dolazak i srednjoškolaca i osnovaca da i oni kažu svoje mišljenje i razmišljanje na postavljenja pitanja.
Dodala je da je planiran i link za QR kodove sa pitanjima jer je cilj Foruma da ljudi otvoreno govore o potrebama koje su imali nakon tragedija, o tome da li su država i društvo uspeli da na te potrebe odgovore, kao i o načinu na koji treba u budućnosti da se sećamo tragedija iz maja 2023. godine.
Forum je zamišljen kao početak rada na beleženju iskustva viktimizacije šire zajednice i kao polazna tačka konsultacija o programskim sadržajima i funkciji Memorijalnog centra.
Advokat porodica ubijenih u Ribnikaru Ognjen Božović ocenio je da su na forumu postavljena pitanja ključna i suštinska za oporavak društva kao celine.
"Tek smo na početku puta i da bismo stigli do ozdravljenja, da bismo stigli do memorijalnog centra kakvog želimo da bude, moramo uključiti još više građana, praktično sve građane u dijalog kako bismo razumeli ono šta je taj osećaj koji ta ustanova treba da odražava", kazao je Božović.
Dodao je da se nadaju da ćemo vrlo brzo dobiiti onlajn verziju njeb sajta Multidisciplinarnog tima gde će građani moći da uzmu aktivno učešće u davanju predloga.
Zahvalio je svima koji su dali doprinos da instalacija zaživi u kratkom vremenskom periodu.
"Sve je to pokazalo dozu jedinstva koju možemo da postignemo, dozu posvećenosti, osećaja koji je delovalo da smo izgubili i nadam se da će odgovori na forumu biti jedna dobra baza na kojoj ćemo moći da nastavimo da radimo", rekao je on.
21:55 03.05.2024
Obeležavanje prve godišnjice masovnog ubistva u Osnovnoj školu ''Vladislav Ribnikar'', u okviru posebnog komemorativnog programa ''Buđenje'', završilo se muzičko-scenskim programom, koji je zamišljen kao izraz kolektivne tuge.
Tokom scensko-muzičkog nastupa puštena je i pesma "Vej for mi" (Čekaj me) čiji je autor Slobodan Negić, otac ubijene učenice Sofije, koji je pesmu njoj posvetio.
Program izveden u Studentskom kulturnom centru (SKC) režirao je Boris Liješević.
Na kraju programa prikazane su slike sa imenima svih žrtava oba masovna zločina 3. i 4. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" i Malom Orašju i Duboni, selima kod Smedereva i Mladenovca.
20:36 03.05.2024
Program u SKC na kraju obeležavanja godišnjice masovnog ubistva
Obeležavanje prve godišnjice masovnog ubistva u Ribnikaru završava se u Studentskom kulturnom centru, kroz muzičko-scenski program u realizaciji Radio-televizije Srbije, koji je zamišljen kao izraz kolektivne tuge.
Zbog ograničenog prostora, građani događaj mogu da prate i na Tašmajdanu.
18:03 03.05.2024
Poruka patrijarha Porfirija deci, učenicima osnovnih i srednjih škola
Patrijarh srpski Porfirije izjavio je povodom godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", da se za bolji svet moramo boriti, ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom.
"Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti!", istakao je patrijarh u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a saopštila Srpska pravoslavna crkva.
"Za bolji svet se, međutim, moramo boriti; ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom – poput Hrista, koji se čak i sa krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro", naveo je patrijarh.
Istakao je da je pobeda zla i nepravde privremena i prividna.
"Veliki petak nije konačna istina o dobroti koju nosite u srcima, kojoj vas uče vaši roditelji, učitelji i nastavnici; kojoj se nadate i koju priželjkujete da vidite u celom svetu, a koju jasno vidite u Hristu", naveo je patrijarh.
Prema njegovim rečima, lepo vaspitanje, iskreno prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost imaju smisla zato što ih Bog potvrđuje i zato što im se anđeli raduju.
"Budite, dakle, hrabri i istrajni u dobru; a kada vam bude teško – ugledajte se na Hrista; i znajte da dobrota odnosi konačnu pobedu! Vaskrsenje Hristovo je vaša pobeda! Hristos vaskrse!", naveo je patrijarh srpski Porfirije u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.
14:34 03.05.2024
Porfirije: Za bolji svet se moramo boriti, ali dobrotom
Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas, povodom godinu dana od tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, da se za bolji svet moramo boriti, ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom.
"Mi, odrasli, nismo stvorili svet u kojem se vrlina i drugarstvo cene. Kako budete odrastali, draga deco, iskustvo će vas učiti da smo vam ostavili svet u kojem ima mnogo nepravde i zla. Ali nikada nemojte pomisliti da je čitava stvarnost takva. Nije! I ne mora biti!", istakao je patrijarh u obraćanju deci, učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a saopštila Srpska pravoslavna crkva.
"Za bolji svet se, međutim, moramo boriti; ali ne tako što ćemo na nasilje uzvraćati nasiljem, nego dobrotom - poput Hrista, koji se čak i sa Krsta moli za one koji ga raspinju i vređaju, i želi im dobro", naveo je patrijarh.
Istakao je da je pobeda zla i nepravde privremena i prividna.
12:34 03.05.2024
Vučević i deo ministara položili cveće ispred Ribnikara
Premijer Srbije Miloš Vučević i deo ministara u vladi položili su danas cveće ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar, na godišnjicu ubistva devet učenika i radnika obezbeđenja te škole.
Vučević i ministri u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović, Dejan Ristić, Milica Đurđević Stamenkovski i Tomislav Momirović upisali su se u knjigu sećanja ispred škole, posle polaganja cveća.
Premijer Srbije Miloš Vučević i deo ministara u vladi položili su danas cveće ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar - Sputnik Srbija
12:14 03.05.2024
Poziv građanima da dostojanstveno odaju počast žrtvama u "Ribnikaru"
Član Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje Memorijalnog centra posvećenog žrtvama masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" i predstavnik Viktimološkog društva Srbije Jasmina Nikolić pozvala je danas sve građane Beograda i Srbije da dostojanstveno odaju počast žrtvama tog masakra, koji se dogodilo 3. maja prošle godine.
"Pozivam sve građane Beograda da prođu pored instalacije u Kralja Milutina 10 i da polože sveće, zapale sveće, iskažu svoju tugu i svoju žalost i odaju počast žrtvama - devet učenika i njihovom čuvaru", izjavila je Nikolić na otvaranju Foruma organizovanog povodom tog tragičnog događaja.
11:27 03.05.2024
Buketi cveća ispred škole „Vladislav Ribnikar” na Vračaru - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2024
DRUŠTVO
Potresna pesma Beogradskog sindikata o zločinu koji je promenio Srbiju /video/
09:17 03.05.2024
Forum u Tašmajdanskom parku
Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu u 9.00 časova počeo je Forum u okviru kojeg građani mogu da razgovaraju sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. Forum će trajati do 19.00 časova.
U prostoru Foruma dostupna je i kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da podele svoja razmišljanja i predloge, što će biti važan materijal koji će se koristiti u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.
Na posebno postavljenom ekranu na Tašmajdanu emituje se video-kolaž sećanja na žrtve.
09:17 03.05.2024
Roditelji i porodice pale sveće i polažu cveće
Roditelji, porodica i prijatelji okupili su se ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" da polože cveće i upale sveće u znak sećanja na ubijenu decu i čuvara škole.
Godišnjica masakra u „Ribnikaru“ - Sputnik Srbija
Godišnjica masakra u „Ribnikaru“ - Sputnik Srbija
Godišnjica masakra u „Ribnikaru“ - Sputnik Srbija
09:16 03.05.2024
Tamni ekrani u znak sećanja na ubijene
Prekidom programa u 8.41 mediji u Srbiji obeležili minut ćutanja kao sećanje na ubijene u masovnom ubistvu u OŠ "Vladislav Ribnikar".
09:16 03.05.2024
Aleksandar Vučić odaje poštu žrtvama stradalim u masakru u OŠ Vladislav Ribnikar - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2024
SRBIJA
„Strašna opomena celom društvu“: Vučić položio cveće u školi „Vladislav Ribnikar“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala