- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Azerbejdžan podržao projekat izgradnje gasnog haba u Turskoj

© AP Photo / Turkish Defence MinistryTurski brod "Fatih" za bušenje u istočnom Mediteranu kod Kipra
Turski brod Fatih za bušenje u istočnom Mediteranu kod Kipra - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez izjavio je da su Azerbejdžan i niz drugih zemalja podržali projekat izgradnje gasnog čvorišta u zemlji, koji je ranije predložila Rusija.
„Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izrazio je podršku tom projektu“, rekao je Donmez za televiziju „24TV“.
Kako je dodao, Ankara se nada da će Azerbejdžan učestvovati u projektu gasnog haba.
„Zahvaljujući izgradnji čvorišta, postaćemo ne samo distributivni centar, nego i centar za prodaju gasa. Postoje zemlje koje nas podržavaju, kako po pitanju proizvodnje gasa, tako i njegove prodaje. Biće nam drago ako Azerbejdžan bude učestvovao u projektu kao zemlja izvoznik gasa", kazao je turski ministar.
Po rečima Donmeza, krajem nedelje će u Istanbul doputovati azerbejdžanska delegacija sa kojom će se razgovarati o projektu gasnog čvorišta, dok je planirano da se u februaru sledeće godine u Istanbulu održi konferencija na koju će biti pozvani potrošači i dobavljači gasa u Evropu.
Ranije su predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan naložili da se detaljno i brzo razradi pitanje izgradnje gasnog čvorišta u Turskoj. Putin je izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.
O tome ko razara najvažniji projekat Rusije i Evrope, gasovode "Severni tok", govorila je u svojoj autorskoj emisiji "Moj pogled na Rusiju" glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić:
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 08.11.2022
SVET
Turski ministar: Gasni hab biće najverovatnije u Trakiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala