- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sijarto o dogovorenoj graničnoj ceni ruske nafte: Mađarska neće primenjivati ovu meru

© Sputnik / Lola ĐorđevićPeter Sijarto
Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Pratite nas
Vreme je da Brisel shvati da će gornja cena nafte i slične mere naštetiti evropskoj privredi. Budimpešta je, sa svoje strane, izuzeta i neće primenjivati ovu meru, izjavio je mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto.

„Evropska unija uvodi ograničenje cene nafte. Međutim, krajnje je vreme da Brisel shvati da će ova i slične mere pre svega naškoditi evropskoj privredi. Neophodno je povećanje količine energenata, jer bi to smanjilo cene. Tokom pregovora o graničnoj ceni nafte, mnogo smo se borili za mađarske interese i na kraju postigli uspeh: Mađarska je bila oslobođena primene granične cene nafte“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

On je naglasio da je Mađarska „još jednom uspela da zaštiti bezbednost svog snabdevanja energentima“.
Sijartovu objavu prokomentarisao je šef odseka za energetsku i klimatsku politiku pri mađarskom istraživačkom institutu Sazadveg“ Oliver Hortai, koji ističe da se boji da velike zemlje proizvođači nafte, uključujući Rusiju, neće ostaviti bez odgovora embargo Evropske unije i graničnu cenu G7.

„Bilo bi dobro kad bi zapadna politička elita najzad počela da radi na ublažavanju trgovinskog sukoba, a ne na njegovom produbljivanju“, ocenio je Hortai.

Mađarski ministar je početkom oktobra izjavio da je Budimpešta tokom sastanka stalnih predstavnika zemalja EU postigla da se ograničenje cene nafte u okviru novih antiruskih sankcija ne odnosi na isporuke cevovodom. U slučaju vanredne situacije, dodao je Sijarto, ograničenje takođe neće važiti za pomorski transport koji zamenjuje cevovod.
Članice G7, Evropske unije i Australije nakon postizanja konsenzusa, od 5. decembra uvode ograničenje cena ruske sirove nafte koja se prevozi pomorskim putem na nivou od 60 dolara po barelu. Gornja cena se uvodi paralelno sa početkom važenja embarga EU na kupovinu sirove ruske nafte koja se prevozi tankerima.
Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Sijarto: Sankcije protiv Rusije ─ najgori odgovor EU, ostavke lidera bile bi normalna reakcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala