- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Najopasnije oružje u rukama Londona: Šta je preostalo od „globalne Britanije“ /video/

© Yui MokVelika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete
Velika Britanija se oprašta od kraljice Elizabete - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Pratite nas
Nakon što ga je predsednik Kine Si Đinping na Samitu G20 ponizio tako što je odbio da se sretne s njim – London je objasnio da nije bilo mesta u rasporedu, ali mesta je u svom rasporedu Si imao za sve druge – premijer Velike Britanije Riši Sunak u svom prvom važnom spoljnopolitičkom govoru proglasio je okončanim „zlatno doba” u odnosima dveju zemalja.
Istina, Sunak nije precizirao koje je „zlatno doba” njihovih odnosa zapravo imao na umu; možda je u podsvesti imao opijumske ratove i onaj kineski „vek poniženja” koji je usledio, i koga Kina Zapadu neće zaboraviti ma koliko da se od ponižavanja oporavila…

Britanska pravila

Sastanak Sija i Sunaka na Baliju, elem, trebalo je da bude prvi susret kineskog i britanskog lidera posle skoro pet godina. Iz Londona je najavljena namera da se među njima uspostavi „otvoren i konstruktivan odnos” ali je istovremeno, u duhu engleski cinične konstruktivnosti, ocenjeno da Kina predstavlja „sistemski” i „dugoročan” izazov, te da je to „zemlja sa fundamentalno različitim vrednostima od naših, sa autoritarnim vođstvom čija je namera da preoblikuje međunarodni poredak”.
Agenciju Rojters navelo je to na zaključak da je Sunak planirao „iznijansiraniji pristup” nego njegova prethodnica Liz Tras koja je rekla da „Kina mora da igra po pravilima”, no, kako god, nije sve to obećavalo bogzna kakav sastanak, te nije ni čudo što na kraju kineska strana u tome nije želela da učestvuje.
Najavljujući posle tog fijaska veliki Sunakov spoljnopolitički govor ovog ponedeljka, „Gardijan” je, bez nastojanja da bude duhovit ili sarkastičan, našao za shodno da napomene kako se, za razliku od „oba svoja prethodnika, Borisa Džonsona i Liz Tras koji su bili ministri spoljnih poslova pre no što su preuzeli Dauning strit, te su imali iskustva u globalnim poslovima”, za Sunaka „u principu smatra da mu nedostaje vizija u spoljnoj politici”.
Kao da su iskustvo i vizije Borisa Džonsona i Liz Tras donele išta više od podsmeha i razaranja; pa su im mandati i okončani tako što je na kraju na njihovo mesto, kao spasilac, došao Sunak koji je inače bio toliko dobar kandidat da je u prethodnoj prilici uspeo da izgubi upravo od Liz Tras…

Evolucioni skok Rišija Sunaka

A onda je, u ponedeljak uveče na tradicionalnom banketu u Gildholu u londonskom Sitiju, Sunak stupio na scenu i pompezno najavio „evolucioni skok” u pristupu Velike Britanije ostatku sveta. Što zapravo, bez obzira na krupne reči i smelu formulaciju, samo znači još istog onog što su već radili Boris Džonson i Liz Tras. Dakle, predvidljivo, još konfrontacije, još podela.
U tom smislu, primećuje Sunak, „intenzivira se tempo geopolitičkih promena. Naši protivnici i suparnici planiraju dugoročno… Rusija dovodi u pitanje fundamentalne principe Povelje Ujedinjenih nacija, a Kina se upadljivo bori za globalni uticaj koristeći sve poluge državne moći. U suočavanju sa ovim izazovima, kratkoročno razmišljanje i lepe želje neće biti dovoljni.”
Te stoga britanski premijer potvrđuje da će Britanija žestoko ratovati protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca: „Ne sumnjajte, bićemo uz Ukrajinu koliko god je potrebno. Sledeće godine održaćemo nivo, pa čak i povećati našu vojnu pomoć.”
A neka se pripremi i Kina, jer, poručio je Sunak, „moramo da promenimo svoj pristup Kini. Hajde da budemo jasni, takozvano ’zlatno doba’ je okončano, zajedno sa naivnom idejom da će trgovina automatski dovesti do društvenih i političkih reformi… Priznajemo da Kina predstavlja sistemski izazov našim vrednostima i interesima, izazov koji postaje sve akutniji kako ona ide ka sve većoj autoritarnosti. Zato i okončavamo globalnu zavisnost od autoritarnih režima – počev od ruskog gasa.”
Naravno, čitav svet može jasno da vidi kako im to dobro ide pa se zato antiruskim sankcijama Zapada i pridružuje tako što kupuje još više ruskih energenata nego ranije, no, Sunaka to ne obeshrabruje te on najavljuje stvaranje antiruskih i antikineskih savezništava širom sveta, od Bliskog istoka do Indopacifika. Sjedinjene Države i Evropa se podrazumevaju…
A sve to, poentira Sunak, zasnovano je na „snažnoj ekonomiji kod kuće, kao osnovi naše snage u inostranstvu”, i uz „suprotstavljanje suparnicima robusnim pragmatizmom umesto krupnim rečima”.

Brod koji tone

I eto gde leži vrlo očigledna falinka ovih grandioznih planova.
Naime, kako ukazuje „Gardijan”, „Riši Sunak menja svoje prioritete na zapušavanje rupa u brodu koji tone. Ideje o (privrednom) rastu gurnute su u stranu jer se premijer suočava sa ekonomskom krizom (…) čija će težina obeležiti naredne dve godine njegovog mandata.”
Dok ministar odbrane Ben Valas jadikuje da mu je vojska dovoljna samo da „ostane kod kuće i zvižduće”, što „Tajms” pojašnjava podatkom da će britanska armija imati najmanji broj pripadnika još otkad je ratovala protiv Napoleona. A ne isključuju se ni dalja smanjenja usled opšte potrebe za štednjom…
Što će reći da je Ujedinjeno Kraljevstvo ipak najuspešnije u promociji svojih vrednosti širom sveta. U utorak je, na fudbalskoj utakmici Engleske i Velsa na Svetskom prvenstvu u Kataru, britanski ministar sporta Stjuart Endru nosio kravatu u duginim bojama i oko ruke povez podrške LGBT ideologiji. Skoro očekivano: i sam ministar je gej. A upravo objavljeni rezultat popisa u Engleskoj i Velsu pokazao je da su, po prvi put od 7. veka, hrišćani tu postali manjina…
Čije se „zlatno doba” sad okončava? Kakve je namere iskazao Riši Sunak u svom govoru? I kolika je moć Velike Britanije da nastavi da utiče na procese širom sveta?

Sijeva poruka

„Si Đinping je na Baliju odbio da se sretne sa Sunakom, ne zato što za to nije imao vremena, već stoga što je želeo da stavi do znanja kakav je status Velike Britanije u ovom trenutku. Tim pre što se London već istakao nizom poteza protiv interesa Pekinga, od sprečavanja kineskih investicija u Ujedinjenom Kraljevstvu do podrške demonstrantima u Hong Kongu”, ističe Siniša Ljepojević. ”Zato i ne čudi što je čak i agencija ’Blumberg’, koja je bliska američkom establišmentu, posle ove epizode ocenila da Velika Britanija više nema nikakav uticaj u svetu.”
„Kina se, a ne Velika Britanija, sad predstavila kao ona sila koja može da određuje prioritete u savremenom svetu”, napominje Srđan Perišić. ”Velika Britanija, naravno, to ne želi da prihvati. Kao što to ne žele da prihvate ni Sjedinjene Države koje su posle Drugog svetskog rata nasledile britansku imperiju. No, bez obzira na to, onaj poredak njihove svemoći je završen, šta god o tome mislili Riši Sunak ili Džozef Bajden. I na to nema povratka – tako nešto nije se dogodilo nikada u istoriji. A pokušaji da se točak istorije okrene unazad mogu samo da dovedu do ratova.”

Kolaps sistema

„Upravo to je i najopasniji deo spoljnopolitičkog govora Rišija Sunaka – njegova najava daljeg zaoštravanja odnosa sa Kinom upotrebom Tajvana, u skladu sa zahtevima Vašingtona”, naglašava Siniša Ljepojević, opominjući da će razdvajanje od Kine dovesti do sunovrata britanske ekonomije po modelu koji se sad događa kontinentalnoj Evropi. „A upravo je imenovanje Rišija Sunaka, za koga niko nije glasao da postane premijer – to su učinili samo poslanici Konzervativne partije – simbol tog kolapsa njihovog sistema… Čitava državna uprava, kojom su se nekada s pravom ponosili, žestoko je oslabljena lošom kadrovskom politikom, a to je oslabilo i njihovu spoljnopolitičku službu i obaveštajne strukture koje su tradicionalno bile najvažniji, pa i najopasniji, deo njihovog državnog aparata. Ova činjenica i te kako dodatno doprinosi opadanju ukupne moći Velike Britanije, kojoj na raspolaganju preostaje samo propaganda, to jest, pokušaj kontrole narativa. Uostalom, ondašnji premijer Džon Mejdžor još pre 30 godina je priznao da je Britanija samo trećerazredna sila u Evropi, tako da joj je ostalo samo održavanje privida moći. A da bi to bilo uspešno, ona mora da učestvuje u svakoj krizi – ne zato što može da utiče, već zato što mora da pokaže da je i dalje uticajna.”
„Britanija nema snage da sprovede svoju geopolitičku strategiju koja se, uz oslanjanje na SAD koje se pojavilo u međuvremenu, u osnovi nije promenila još od davno prošlog vremena u kome je to zaista bila imperija u kojoj ne zalazi Sunce… Zato je krajnje vreme i da na našim prostorima prestanemo da je tretiramo kao silu kakvom se lažno predstavlja da i dalje jeste. Britanija želi da se i na našim prostorima obračuna s Rusijom i Kinom, ali, samo od naše čvrstine zavisi koliko će uspešna u tome zaista i biti”, zaključuje Srđan Perišić.
Led i vatra  - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
RUSIJA
Američki predsednik bi da pregovara sa Putinom o kapitulaciji Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala