- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki predsednik bi da pregovara sa Putinom o kapitulaciji Rusije

CC0 / Pixabay / Led i vatra
Led i vatra  - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Ako bi predsednik SAD Džozef Bajden iskreno želeo pregovore sa Rusijom oko Ukrajine i mir u toj zemlji prekinuo bi stalne isporuke oružja Kijevu i pozvao bi kijevske vlasti da sednu za pregovarački sto. Umesto toga, američki predsednik postavlja nemoguće uslove Kremlju, tražeći kapitulaciju Rusije.
Moskva na to nikada neće pristati i zbog toga nastavlja sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, kažu ruski eksperti komentarišući izjavu američkog predsednika koji je rekao da ne planira kontakte sa Vladimirom Putinom u skorije vreme, ali da je to moguće ukoliko ruski lider „pokaže interesovanje“ za okončanje ruske specijalne operacije i sukoba u Ukrajini. Drugim rečima, objašnjava Kremlj, Bajden je faktički rekao da su pregovori mogući tek nakon što Putin ode iz Ukrajine.
„Amerikanci smatraju da su pregovori mogući tek posle bezuslovne kapitulacije Rusije, ali jasno je da Moskva neće pregovarati pod takvim uslovima. Takve izjave su namenjene američkoj javnosti, kako bi ubedili Amerikance da je Bajdenova administracija za mir i da je spremna za mirovne pregovore. Dakle, Amerikanci zapravo žele pregovore pod svojim uslovima, tražeći faktički kapitulaciju Rusije, povlačenje ruske vojske sa teritorije Ukrajine i sa Krima, a takva pozicija je za Moskvu neprihvatljiva“, kaže ruski ekspert Vladimir Batjuk.
Batjuk podvlači da je ova Bajdenova izjava pre namenjena američkoj javnosti, nego Moskvi, pošto ukrajinska tema u SAD gubi na aktuelnosti i „mnogim Amerikancima nije jasno zašto njihova zemlja troši ogromne količine novca na sukobe u toj zemlji, koju većina Amerikanaca ne može da pronađe na geografskoj karti“.
„Amerikanci ne shvataju zašto aktuelna administracija troši tako ogromne sume, desetine milijardi dolara, za podršku tako dalekoj zemlji u kojoj SAD nemaju ozbiljne ekonomske ni bezbednosne interese. Otuda i potreba da administracija pokaže spremnost za mirovne pregovore“, dodao je ekspert.
© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik SAD Džo Bajden je rekao da ne planira kontakte sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u skorije vreme, ali da je to moguće ukoliko ruski lider „pokaže interesovanje“ za okončanje sukoba u Ukrajini
Putin i Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Predsednik SAD Džo Bajden je rekao da ne planira kontakte sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u skorije vreme, ali da je to moguće ukoliko ruski lider „pokaže interesovanje“ za okončanje sukoba u Ukrajini

Nuklearna sila se ne može pobediti

Ruski politikolog Semjon Uralov kaže da Vašington svojom politikom jednom rukom Ukrajinu gura ka samoubistvu, a drugom spinuje priče da je za Rusiju sve već izgubljeno. Sve je to u okviru američke strategije, koja predviđa pretvaranje Ukrajine u veliki Avganistan, kaže on.
Politikolog Andrej Suzdaljcov podseća da je Zapad uvek insistirao na tome da pregovore vodi Ukrajina. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski navodno nije protiv pregovora, ali da iznosi poražavajuće uslove po kojima Rusija praktično treba da nestane.
„To su prilično lukavi uslovi, a pregovori bi trebalo da se vode po sistemu: ‘Hajde da pričamo kako da vas sahranimo’. U zapadnim medijima se stvara iluzija da je Rusija slaba i da moli za pregovore. Sve izgleda prilično haotično... Pregovori sa Rusijom su, po njihovom shvatanju, pregovori o našim ustupcima i ništa više od toga, a svi oni žele da izgledaju kao mirovnjaci“, ocenjuje Suzdaljcov.
Ekspert podseća da su uslovi Zelenskog za pregovore potpuno oslobađanje "ukrajinske" teritorije, uključujući Krim, nadoknada štete Kijevu od najmanje 600 milijardi dolara.
„Treba da im damo sve naše zlatne i devizne rezerve, naše resurse, naša nalazišta... To su veoma ‘skromni’ uslovi. I ovo su po Zelenskom uslovi za započinjanje pregovora“, kaže politikolog.
Osim toga, Zapad bi želeo da razoruža Rusiju, dodao je Suzdaljcov.
"Ne postoji formula koja bi omogućila da se pobedi nuklearna sila. Uostalom, otkud tolika histerija da Rusija namerava da upotrebi nuklearno oružje? I Zelenski postavlja svoj uslov - da ubuduće ne bude napada na Ukrajinu. To jest, ne traže samo da se Rusija preda i razoruža, nego da da odustane od svog nuklearnog naoružanja, jer ne mogu da pobede Rusiju ako je nuklearna sila“, kaže Suzdaljcov.

Kome odgovara sukob u Ukrajini

Ruski zvaničnici podsećaju da je Bajden, još dok je bio potpredsednik SAD, dao lični doprinos kijevskom državnom udaru 2014. godine, raspirujući građanski rat, militarizujući Ukrajinu, pretvarajući je u „antirusiju“, podstičući krvavi sukob režima Zelenskog i uvlačeći ga u vojnu avanturu NATO, dok sada „odjednom“ počinje da priča o pregovorima sa Moskvom, „zaboravljajući“ da pomene učešće kijevskih marioneta u njima.
Ima mišljenja da Bajden zapravo želi da trguje sa Rusijom, ne samo po pitanju Ukrajine, koliko o širokom spektru odnosa između dve raketno-nuklearne supersile.
Šta god da stoji iza svega ovoga, američka strategija ostaje ista – obuzdavanje Rusije po svaku cenu. Ipak, sve ovo se može završiti samo porazom Ukrajine, kaže ruski ekspert Jurij Roguljev.

„Odnosno, SAD će dovesti do toga da Ukrajina bude poražena. I tada će biti moguće voditi pregovore, ali o sasvim nečem drugom. Dakle, to je ono za šta se SAD sada zalažu“, dodao je Roguljev.

Cilj svakog rata je postizanje mira, a ovo što se dešava zapravo je proksi rat koji Zapad vodi protiv Rusije. Na pitanje da li je moguće, uprkos svemu, postići mir u skorije vreme i kako će biti završen taj sukob koji se vodi na teritoriji Ukrajine, Roguljev kaže:
„Nezahvalno je davati prognoze, jer u svemu ovome učestvuje mnogo zemalja i uključeno je mnogo resursa. Za sada je Zapad, predvođen Sjedinjenim državam, uveren da Rusija može biti poražena u Ukrajini, barem govore tim tonom. A oni sebi ne mogu da dozvole pobedu Rusije. S druge strane, vidimo da je ovo dugoročan sukob, koji je u interesu SAD, ali ne i Evrope. Taj sukob odgovara Americi do određenog momenta – dok se ne iscrpe američke zalihe, dok ne bude potrebe za izdvajanjem novih sredstava za odbrambeni sektor kako bi proizvodio više naoružanja i tako dalje, tako da će ovaj sukob biti nastavljen“.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Izlazi li Amerika iz NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala